Destinacije ::

Zadarska rivijera zauzima severnu Dalmaciju, tačnije centralni deo Hrvatske obale, počevši na severu od Nina, pa sve do Biograda na jugu. Sa svojih 1200 km obale, oko 365 ostrvaca i širokim kopnenim zaleđem ova regija predstavlja jedinstven prirodni fenomen.

Veoma atraktivna i lepa Zadarska regija ima tri lica – gorski, priobalni i ostrvski. Gorski deo obuhvata južni deo Parka prirode Velebit i Nacionalni park Paklenicu. S druge strane Velebita, u malom delu Like koji pripada Zadru, nalaze se po mnogima najlepše pećine u Hrvatskoj – Cerovačke pećine.

Planina Velebit

Priobalni i ostrvski deo sa preko 300 ostrvaca riznica su veoma bogate prirodne i kulturne baštine. Istorijsko središte regije ima tradiciju dugu 3.000 godina, a nju čine grad Zadar, okružen prelepim ostrvima Pagom, Pašmanom, Ugljanom, Dugim otokom.

Najmanja katedrala na svetu iz XII veka

Sakralna baština koju ima ovaj kraj, govori o njihovom značaju i dugoj tradiciji. U nekadašnjem crkvenom središtu regiona, mestašcu Ninu, nalazi se najmanja katedrala na svetu iz XII veka. Reka Zrmanja, krška lepotica, poznata je po mnogim slapovima i brzacima, a ništa manje atraktivni nisu ni slapovi njene pritoke Krupe.

Takođe, specifičnost i jedinstvenost ovog dela Dalmacije čine i dva duboko uvučena zaliva – Novigradsko i Karinsko more, povezani uskim tesnacima. U blizini Zadra nalazi se i Park prirode Vransko jezero.

Grad Zadar

Zadar je drevni mediteranski grad sa zanimljivom istorijom dugom 3.000 godina i veoma vrednim kulturnim nasleđem. Stari grad, okružen bedemima i kulama na poluostrvu, s novim, urbanim delom povezan je mostom, koji je takođe jedan od simbola grada.

Morske Orgulje

Zadar je bogat brojnim savremenim arhitektonskim ostvarenjima poput prvih Morskih Orgulja na svetu i urbane instalacije poznate kao “Pozdrav Suncu“. Morske Orgulje su instrument koji se nalazi na samoj obali i čiji tonovi proizlaze iz kretanja mora. To je mesto spoja ljudskih ideja sa energijom mora i talasa.

Pozdrav Suncu

Pozdrav Suncu je instalacija koja se sastoji od višeslojnih staklenih ploča ispod kojih se nalaze solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija sa prirodom. Ova instalacija povezana je sa Morskim Orguljama čiji se zvuk pretvara u svetlosnu igru koja na zadarskoj obali nastupa nakon zalaska sunca. Osim ove dve savremene atrakcije u Zadru možete videti još i mnoge druge, kao što su Narodni trg, Trg Pet Bunara, Forum, Foša, Muzej antičkog stakla, Kalelarga, riva, Arsenal i još mnogo drugih.

Uživajte u nadaleko čuvenoj i veoma ukusnoj mediteranskoj kuhinji, osladite se maraskinom, likerom od višanja i kupajte se na peščanim plažama u blizini Zadra.

Biograd na Moru

Biograd na Moru je poznati turistički i nautički centar koji se nalazi u samom središtu jadranske rivijere. Okružen je nacionalnim parkovima Kornati, Paklenica, slapovi Krke, Plitvička jezera, i obližnjim gradovima Zadrom, Šibenikom i Ninom.

Plaže u blizini Zadra

Kupanje u čistom i bistrom Jadranskom moru moguće je samo stotinak metara od centra grada, a za one sklone miru i tišini u blizini su pošumljena osrvca u Pašmanskom kanalu. Od čuvenih plaža ovog kraja koju karakteriše pre sve čisto kristalno more izdvajamo: plažu Crvena Luka (smeštena tri kilometra od centra Biograda), plažu Dražica (nalazi se 10-tak minuta hoda od samog centra smeštena uz gustu borovu šumu i ima uređeno šetalište), plažu Soline (nalazi se ispod istoimenog kampa) i plažu Kumenat (nalazi se 2 km od centra u elitnom istoimenom apartmanskom naselju).

Maslenički most

Obalni pojas ove rivijere obuhvata mesta koja se nalaze na Jadranskoj magistrali i ostala koja su sa njom spojena lokalnim putevima. Ako sledimo ovu magistralu od severozapada prema jugoistoku put započinjemo kod impresivnog Masleničkog mosta, koji premošćuje duboki i uski kanjon spajajući Novigradsko more sa Velebitskim kanalom. Tu se nalaze brojna mestašca podno moćnog Velebitskog masiva.

Starigrad i Novigrad

Na nešto široj ravnici smestio se Starigrad, mesto danas uglavnom posvećeno turizmu. Osim atraktivnog obalnog pojasa u njegovom neposrednom zaleđu nalazi se Nacionalni park Paklenica koji privlači brojne turiste. Slikoviti gradić Novigrad nalazi se na jugoistočnoj obali Novigradskog mora. Na vrhu brda naći ćete ruševine utvrđene srednjevekovne kule koja je pripadala porodici Gusić-Kurjaković.

Gradić Nin

Severozapadno od Zadra, u vrlo plitkoj laguni na peščanim obalama, gotovo potpuno okružen morem, leži Nin, jedan od najvažnijih istorijskih mesta čitave regije. Danas je poznat po svojoj predivnoj uvali sa peščanim plažama i mnoštvom zabavnih sadržaja. Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu uživati u košarci, fudbalu, odbojci na pesku, rukometu, tenisu, paintballu, ronjenju, vožnu kajakom i raznim drugim vodenim sportovima.

Nacionalni park Paklenica

Paklenica je najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, osnovan 1949. godine. Pored raznolike planinske kraške morfologije i specifične flore i faune park ulepšavaju i dva duboka kanjona Velika Paklenica (14 km) i Mala Paklenica (12 km) koji se vertikalno urezuju u Velebitski masiv. Malo južnije je smeštena Rovanjska u kojoj se nalazi vrlo zanimljiva predromanička crkva Svetog Đorđa iz 11. veka.

Usprkos divljini, a zbog blizine Jadranske turističke magistrale i autoputa, nacionalni park Paklenica je veoma lako dostupna.

Park prirode Telašica

Park prirode Telašica je dubok zaliv i jedno od omiljenijih skrovišta nautičara na Jadranu, koji u njemu imaju siguran zaklon i za najjačih oluja. Stenovite obale zaliva su niske sa unutrašnje strane, dok se sa spoljne pružaju impozantne litice koje su visoke skoro 180 metara. Između zaliva i ovih strmih litica nalazi se poseban dragulj – malo i vrlo slano jezero Mir. Telašćica je dostupna i kopnom, manjim delom putem za automobile, a većim delom pešačkim putevima kroz slikovit pejzaž.

Vransko jezero

Vransko jezero nalazi se u blizini Biograda, i sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode 1999. godine, kao jedno od retkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica, sa izvorima pitke vode. Do sada je zabeleženo 241 vrsta ptica od kojih se 102 vrste gnezde na području parka. Takođe, jezero je bogato velikim brojem riba, a s obzirom da u jezero ulazi i morska voda, u njemu su prisutne i morske i slatkovodne ribe.

Šetnjom ili vožnjom biciklističkim stazama posetioci mogu doživeti sve mirise i boje Parka prirode Vransko jezero i upoznati se iz prvog lica sa bogatim biljnim i životinjskim svetom koji ovde živi. Osim ljubitelja prirode ovde će svakako uživati i sportski ribolovci, koji tokom gotovo čitave godine mogu pecati na jezeru i njegovim obalama. Ribolov nije dozvoljen jedino u granicama Ornitološkog rezervata.

Cerovačke pećine

Cerovačke pećine su smeštene na južnom delu Parka prirode Velebit. Kompleks čine 3 pećine (Donja, Srednja i Gornja) sa ukupno 4 km istraženih kanala. Za turističku posetu uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje pećine. Ove pećine su izuzetno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka, one predstavljaju i jedno od većih staništa pećinskog medveda. Tako i danas ovde možete videti tragove koje su ostavili medvedi na stenama, nastali njihovim kretanjem kroz pećine. Temperatura u pećinama se kreće između 5 i 11 °C, pa se preporučuje toplija odeća, kapa na glavi i udobne cipele.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zadarska regija
Rent-A-Car - Zadarska regijaIzleti/Ekskurzije - Zadarska regija

Gradovi