Destinacije ::

Susak je malo ostrvo u severnom delu Jadranskog zaliva. Nalazi se u jedinstvenom okruženju zbog podloge, tj. žućkaste prašine od koje je sačinjeno. Na ostrvu postoje dva naseljena mesta, Gornje i Donje selo (Spiaža). Ova mesta su povezana sa troje različitih stepenica. Pri usponu uz glavne stepenice, sa svakom od njih se otvara panorama Donjeg sela i uvale Spiaža. Desne stepenice vode prema drugom kraju Gornjeg sela, a na njihovoj polovini je skretanje na najkraće i najstrmije stepenice.

Neizostavna atrakcija ostrva je svakako luka, koja se sastoji od tri mola. Pogled sa bilo kog od njih  obavezno se fiksira na toranj Susačke župne crkve. Na rtu Darto, iznad uvale Bok, nalazi se  kapela izgrađena 1930. godine. Svetionik izgrađen 1885. godine takođe ima svoje interesantne priče, a svetioničar i njegova žena će vas rado povesti u razgledanje.

Susak je ostrvo na kojem primat imaju mir i tišina, pa ovde nećete naći noćne klubove. Ipak, nekoliko fešta se održava tokom letnjeg perioda, a među njima su Susačko leto (klasična muzika), Susak expo (dodir savremene umetnosti), Dan iseljenika… Na ostrvu se nalaze dva veća supermarketan nekoliko manjih, pošta, ali se zato ovde bar na kratko morate oprostiti od interneta, koji nije dostupan na ostrvu. Nekoliko restorana nudi tipične morske delikatese, ali i pice, burek i druge slane i slatke poslastice. Glavne aktivnosti na ostrvu su pešačenje, ronjenje i leškarenje po plažama kojih ima za svačiji ukus.

Uvala Spiaža

Uvala Spiaža je najveća uvala na ostrvu i na njenoj zapadnoj obali je smešteno Donje selo. Na plaži možete iznajmiti suncobrane, ležaljke, pedaline. Uz plažu se nalazi nekoliko kafića u kojima se možete sakriti od sunca i uživati u sladoledu. Plaža je peščana i plićak se prostire duboko u more, što je čini pogodnom za decu.

Uvala Bok

Uvala Bok nalazi se odmah do uvale Spiaža, iste su po reljefu, ali se veoma razlikuju po sadržajima. Naime, u uvali Bok nema kafića i ostalih pogodnosti, već je ovo savršeno mesto za miran dan proveden na suncu, a takođe nudizam je dozvoljen.

Uvala Baldrka

Uvala Baldrka je simpatična uvala prekrivena šljukovitim oblucima na kojoj lako možete naći mir i privatnost na brojim mestima. Pogodna je za decu, jer je pri obali voda veoma plitka. Ipak, nešto dalje dubina je oko 4 metra. Do ove plaže možete stići iz Donjeg sela kada od luke krenite levo uz obalu. Do nje se dolazi za oko 20-ak minuta laganog hoda.

Jugozapadna strana ostrva je manje gostoljubiva. Zbog svoje otvorenosti i velikih litica, oprez je prva stvar koja se preporučuje kupačima. Ipak, ovde se mogu naći ljupke uvale koje po mirnom danu predstavljaju oazu mira i uživanja. Tu su stenovite plaže poput Malog i Velikog Ambisa.

Nasuzanski je uvala koja je dobila ime po moru čistom kao suza i modrom dnu koje je krasi. Porat je uvala u kojoj se nalaze tri plaže prekrivene oblucima. Široka i relativno plitka uvala, sa peščanim dnom, omiljena je destinacija lokalaca, a zalazak sunca je odavde čudesan i jednistven. Punta Valica je šljunkovita plaža koja je izložena svim vetrovima, a talasi su zaista nepredvidivi. Oni vas ipak čekaju dalje od obale, pa se opustite i uživajte u pogledu na zapad.

Uvala Obis ili Ambise

Uvalu Obis ili Ambise u stvari čine dve plaže: Veliki i Mali Ambisi. Litice koje se nalaze u okruženju ovih plaža, odnose se na njihovu visinu – pa odatle veliki i mali Ambisi. Dno ispod litica se strmo obrušava do dubine više od 7 metara, pa je odavde potuno bezbedno skakanje.

Kamena uvala Potarnak

Potarnak je mala kamena uvala. U samoj uvali se nalazi dosta katrana, pa nije idealno mesto za ostavljanje peškira. Na sreću sa obe strane uvale nalazi se nekoliko predivnih kamenih mesta nastalih lomljenjem kamena, koje mogu poslužiti kao plaža. Dno uvale je vrlo zanimljive konfiguracije. Ispod jedne postoji i podvodni tunel širine dva i visine četiri metra. U sredini tunela se nalazi vertikalni otvor kroz koji se vidi nebo, a ovde se može izaći na kopno. Pripazite ako se odlučite da ronite kroz tunel, jer su stene ovde izrazito oštre.

Zali Bok

Zali Bok omeđuju moćne stene. Plaža je široka samo 15-ak metara, a prekrivena je većim šljunkom. Izuteno je popularna kod onih koji vole privatnost i mir, ali koji znaju dobro da plivaju. Dubina vode je do 4 metra.

Uvala Porat

Porat je pravo ime za ovu uvalu, koji vikendaši često zovu i Havaji. Radi se o širokoj i relativno plitkoj uvali, čije dno je prekriveno predivnim srebrnim peskom. U uvali se nalaze tri plaže. Na najvećoj, na samom ulazu u more je šljunak i veći obluci. Nakon nekoliko metara šljunka, počinje ovo srebrno peščano dno. Među vlasnicima čamaca, ovo je jedna od najpopularnijih uvala na Susku. Ljudi često dolaze ovde na jednodnevne izlete, a ostaju sve do zalaska sunca koji je predivan. Do uvale Porat moguće je stići jedino čamcem.

Punta Valica

Punta Valica je mala šljunkom prekrivena uvala, koja se nalazi na krajnjem zapadu ostrva. Zbog jedinstvenog položaja ovde možete doći sa obe strane Suska. Ipak, taj položaj ovu uvalu ujedno čini izloženom svim vetrovima: od bure, preko maestarala, pa do juga. Levo od uvale dolazi do mešanja morskih struja, pa u tom delu talasi mogu biti veoma visoki i nepredvidljivi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Susak
Rent-A-Car - SusakIzleti/Ekskurzije - Susak

Gradovi