Destinacije ::

Splitska regija zauzima središnji deo Dalmacije, i podjednako je atraktivna zbog prirodnih lepota priobalja i unutrašnjosti. Centar ove turističke regije je Split, najveći hrvatski priobalni grad (drugi po veličini posle Zagreba), i treća putnička luka na čitavom Sredozemlju.

U blizini Splita su i druga naselja srednje Dalmacije – Trogir i Omiš, dok se na jugu oblasti prostire slikovita Makarska rivijera podno Biokova, sa svojim letovalištima – Tučepima, Brelima, Podgorom, Baškom Vodom… U splitskoj regiji je i najviše spomenika kulture i tri od ukupno šest hrvatskih lokaliteta proglašenih svetskom baštinom od strane UNESCO. Tu su Dioklecijanova palata, stara jezgra Trogira te Starigradsko polje na Hvaru. Dobro očuvana antička baština vidljiva je i u današnjem Solinu (antička Salona), kao i u starogrčkoj Isi (na ostrvu Visu).

U krševitoj unutrašnjosti Dalmatinske zagore, poznatoj po starim običajima smešten je grad Sinj gde se svake godine održava viteška igra u spomen na pobedu nad Turcima – Sinjska alka. Na putu od Sinja prema Splitu nalazi se najmonumentalniji spomenik Dalmatinske zagore – tvrđava Klis, a tvrđava krasi i gradić Imotski ispod kojega se pružaju čarobno Modro i Crveno jezero. A za sve one koji vole akciju – dolina reke Cetine pravi je raj za sve ljubitelje adrenalinskih sportova.

Grad Split

Grad Split je je urbano, kulturno i saobraćajno središte Dalmacije. Ovaj večno mladi grad sa oko 200.000 stanovnika živi svojim urbanim ritmom već 1700 godina. Dioklecijanova palata je istorijsko središte grada, a tu je još i katedrala sv. Dujma, zaštitnika Splita. Njena raskošna unutrašnjost mesto je okupljanja brojnih vernika i turista. Mnogo spomenika kulture nalazi se i izvan zidina Dioklecijanove palate koje svakako trebate posetiti. To su renesansni trg Prokurative, razne druge palate, crkve, muzeji…

Grad Makarska

Makarska je slikovit gradić zadivljujuće lepote koji živi od turizma i za turizam, grad mladosti, kulture, sporta i zabave. Ovde se u zaleđu bisernog mora uzdiže veličanstveni dar prirode – planina Biokovo. Kontrast najvišeg vrha na Mediteranu (1762m) i morskog plavetnila ostavlja bez daha svakog gosta.

Strme, ogoljele litice spuštaju se prema moru, stvarajući hladovinu za vreme letnih vrućina i nude niz darova za ljubitelje prirode i sportskih aktivnosti (mnogobrojne pešačke i biciklističke staze, ugodna odmarališta i zanimljive istorijske znamenitosti).

Sa najvišeg vrha Parka prirode – Svetog Jure (1758 m) pruža se predivan pogled na srednjedalmatinska ostrva, a s druge strane na krševitu unutrašnjost Dalmatinske zagore. Makarska rivijera je bogata velikim brojem šljunkovitih plaža podno Biokova koje plene svojom raskošnom lepotom.

Plaža Zlatni rat

Plaža Zlatni rat je jedna je od najvećih i najljepših prirodnih plaža Jadrana. Ona ulazi gotovo pola kilometra u more, raste nanošenjem i taloženjem sitnih oblutaka, i redovno menja svoj oblik zavisno od smera vetra i talasa. Smeštena je zapadno od Bola i predstavlja pravi raj za surfere zbog pogodnog vetra koji stalno duva.

Grad Trogir

Trogir, takođe pripada splitskoj regiji, a ovaj čuveni kameni gradić na ostrvcetu povezan je mostovima sa kopnom i drugim ostrvom Čiovo. Staro jezgro grada, pod zaštitom je UNESCO i prava je riznica za ljubitelje umetničkih dela, renesansnih i baroknih građevina, romaničkih crkvica. Male, uske uličice i trgovi, brojni restorani, kafići, suvenirnice i galerije, uz brojne kulturne i muzičke manifestacije na otvorenom daju ovom gradiću poseban mediteranski ugođaj.

Grad Omiš

Na samom ušću reke Cetine smestio se mali slikoviti gradić Omiš, središte Omiške rivijere, i deo splitske regije. Ovo idilično mesto okruženo je malim ribarskim naseljima koje karakterišu prekrasne plaže. Za one koji vole aktivan odmor, Omiš je prava destinacija jer nudi rafting na reci Cetini, slobodno penjanje, paraglajding, ronjenje, jedrenje, odbojka na pijesku, tenis i još mnogo toga.

Reka Cetina

Reka Cetina nije tako bogata vodom kao što je bogata svojim lepim vodotokovima. Kao i većina manjih reka za posete je najinteresantnija na proleće i u jesen, kada obiluje vodom. Na potezu od više stotina metara pravi veoma lepe kaskadne vodopade od kojih je najviši takozvani gornji Cetinski vodopad visine nekih 7-8 metara.

Daljim tokom reka prolazi kroz kratak, ali veoma uzan i živopisan kanjon. Po izlasku iz kanjona reka nastavlja svojim krivudavim tokom još kilometar do prve vodenice i drugih takozvanih donjih vodopada. Ovo je u stvari dvokaskadni vodopad od nekih 15-tak metara visine. Ova reka je savršena za rafting avanture.

Crveno i Modro jezero

Na plodnom Imotskom polju nalaze se dva bisera prirode, Crveno i Modro jezero. Ova jezera su omiljeno izletište i turista i lokalaca željnih odmora u prirodi. Krško Modro jezero jedno je od najlepših hrvatskih jezera do kojeg vode uređene stepenice, pa je ono za vreme letnjih meseci i veoma popularno kupalište. Često i presuši, pa se na njegovom dnu tradicionalno igra i fudbal.

Crveno jezero dobilo je ime po crvenim stenama na kraju jezera. Ova kraška jama visoka je oko 528 metara, a dubina jezera je oko 281 metar što bi, prema nekim podacima, moglo biti i najdublje jezero u Evropi. Nažalost, Crvenom jezeru zbog strmih litica koje ga okružuju nije moguće pristupiti.

Modra pećina (špilja)

Jedna od upečatljivih mesta koje pripadaju splitskoj regiji nalazi se na malom ostrvu Biševo, a u pitanju je Modra pećina (špilja). Dostupna je javnosti od 1884. godine, kada je probijen ulaz, kroz koji se u pećinu ulazi malim čamcem na vesla. To je manji otvor, dok se veći nalazi se ispod površine mora i kroz taj otvor u pećinu prodire sunčeva svetlost. Ona se reflektuje od dna i osvetljava pećinu prepoznatljivom modrom, a predmete u vodi srebrenom bojom, zbog čega je izuzetna vizuelna atrakcija.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Splitska regija
Rent-A-Car - Splitska regijaIzleti/Ekskurzije - Splitska regija

Gradovi