Destinacije ::

Šibeničku regiju čine tri dela: ostrva, priobalje i unutrašnjost dalmatinske Zagore. Ostrvca šibenskog arhipelaga mesta su izuzetne lepote i nedirnute prirode – Murter, Prvić, Kaprij, Žirje, Zlarin, Krapanj su samo neka od njih. Ova ostrva su mala po opsegu, ali zato u sebi skrivaju velike i brojne zanimljivosti i vrednosti. Njihova slikovito razvijena obala doprinela je razvitku nautičkog turizma na kojem šibeničkoj regiji mogu pozavideti i dosta veći hrvatski gradovi i oblasti.

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati sastoji se od 140 nenaseljenih ostrvaca sa površinom od svega 70 km², koji su nadaleko poznati po bizarnim oblicima stena i veoma visokim liticama. Prema legendi ovih ostrvaca ima i više od pomenutog broja, a narodna izreka kaže: „Koliko je dana u godini, toliko je kornatskih ostrva”.

Najveći deo ovog Nacionalnog parka odnosi se na glavno ostrvo Kornat, po kojem je čitava grupacija dobila ime. Zbog opasnosti plovidbe u ovom lavirintu kamena i mora, Kornate krase i mnogobrojni stari svetionici, danas odredište „robinzonskih” turista, kao što su Blitvenica i Sestrice.

Nacionalni park Krka

Drugi raritet ovoga područja je smaragdna rečna lepotica Krka koja izvire u kršu dalmatinske Zagore i uliva se u more nedaleko od Šibenika. Nacionalni park Krka obuhvata najveći deo toka ove čudesne reke koja na svom toku prema moru stvara sedam bučnih, slikovitih slapova od kojih su najpoznatiji Roški slap i Skradinski buk.

Osim prirodnim fenomenima Nacionalni park Krka obiluje i kulturno-istorijskim spomenicima. Među njima naročito se ističe franjevački manastir na ostrvcetu Visovcu u sklopu kojeg se nalazi i galerija slika i crkva iz 14. veka.  Krška unutrašnjost ove regije značajna je i po mnogim nalazištima i tvrđavama poput Bribirske glavice, Burnuma, Kninske tvrđave…

Grad Šibenik

Grad Šibenik se prvi put se spominje 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Kasnije u 15. veku grad dolazi pod gotovo 400-godišnju vlast Venecije, a iz ovog perioda potiče i najznačajniji kulturno-istorijski spomenik Šibenika – poznata katedrala Svetog Jakova. Ona predstavlja biser sakralne arhitekture, i pod zaštitom je UNESCO od 2000.godine.

Zamislite sebe u 15. veku, kako posmatrate ovu zapanjujuću građevinu od belih kamenih blokova kako para oblake bez trunke drveta ili drugog vezivnog materijala kao potpore. Sigurno bi vam se na trenutak učinilo da sanjate. Ova monumentalna građevina, danas najznačajnija na šibenskom području, građena je tačno 105 godina, i predstavlja miks gotičkog i renesansnog stila.

U doba Venecije grad Šibenik postaje jedan od najznačajnijih humanističkih i renesansnih središta ovog dela Evrope. Tu rade i stvaraju mnogi književnici, graditelji, istoričari i slikari među kojima se posebno ističe Faust Vrančić, renesansna ličnost koja stvara od polja nauke sve do teologije. Objavljuje knjigu izuma „Macchinae novae“, i piše „Rečnik pet najplemenitijih jezika Europe“.

Mesto Tisno

Mesto Tisno smešteno je delom na ostrvu Murter, a delom na kopnu, koje razdvaja uski morski tesnac, po čemu je i dobilo ime. Povezano je pokretnim mostom koji se za vreme letnjih meseci podiže dva puta dnevno. Ovo tipično dalmatinsko naselje kamenih kuća i kala, prostranih trgova, bujnog mediteranskog rastinja sa dugom rivom i nekoliko konoba i ugostiteljskih objekata pruža sve što vam treba za ugodan boravak. Ovde je morski arhipelag kao stvoren je za sve vrste sportova na vodi.

Gradić Rogoznica

Rogoznica je gradić prepoznatljiv po toplom moru, lepim plažama, sa dosta kršnog i kamenog predela, smeštena je na oko 25 km južno od Šibenika. Ovo tipično malo mediteransko mesto idealno je za miran odmor daleko od gradske vreve.  Kultura i istorija duboko su ukorenjeni u ovom gradiću, o čemu svedoče i prelepa sakralna zdanja. Naseljem dominira crkva Svetog Nikole sa zvonikom, građena u stilu srednjevekovne dalmatinske arhitekture. Za ljubitelje prirode, pećina Milina i obližnje jezero povezano s morem pružaju jedinstven doživljaj.

Mesto Vodice

Nedaleko od Šibenika u živopisnoj uvali okruženo brojnim ostrvcima nalazi se mesto Vodice, jedno od najuređenijih letovališta na čitavom hrvatskom primorju. Blizina Kornatskog ostrva i kanjona reke Krke, kao i dobra uređenost samog mesta, plaža i parkova čine Vodice poželjnom i atraktivnom turističkom destinacijom.

Manifestacije u Šibeniku

Šibenik tokom godine nudi mnoštvo zabave i manifestacija. Tu su Međunarodni Dečiji Festival, kao i Međunarodni sajam u srednjevekovnom Šibeniku sa izvornim narodnim nošnjama i tradicionalnim predmetima. Takođe, uživajte u klapskim večerima i u večerima Dalmatinske šansone, sajmu antikviteta i sportsko-zabavnim manifestacijama „Bodulska pripetavanja“ uz organizirane programe, nastupe, igre i celodnevnu zabavu.

Specijaliteti šibeničkog kraja

Čitavu priču o šibeničkoj regiji moramo začiniti na kraju sa čarobnom kuhinjom ovog podneblja; poznatim šibenačkim dagnjama, pršutom i skradinskom tortom koji uz gutljaj autohtonog vina iz obližnjih vinograda daje neopisiv ukus maksimalnog uživanja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Šibenička regija
Rent-A-Car - Šibenička regijaIzleti/Ekskurzije - Šibenička regija

Gradovi