Destinacije ::

Riječka regija, koja se nalazi u severnom delu Hrvatske, obuhvata područje grada Rijeke, severoistočni deo istarskog poluostrva, Kvarnerska ostrva i Gorski kotar. Sedište regiona je upravo grad Rijeka, treći po veličini hrvatski grad. Dužina obale iznosi 1065 km, dok je najviši vrh regije Bjelolasica-Kula (1534 metara), a naselje na najvećoj nadmorskoj visini Begovo Razdolje (1060 metara).

Goranska celina obuhvata visoravni, manja polja i doline Gorskog kotara, zatim visoke gorske predele i kraška polja Risnjaka i Snježnika, kao i dolinu reke Kupe. Planine Gorskog kotara sprečavaju širenje toplog uticaja Jadranskog mora u unutrašnjost, a velika nadmorska visina utiče na povećanje količine padavina, pa se čitava regija odlikuje kako mediteranskom u priobalju, tako i umereno kontinentalnom klimom, a u pojedinim delovina čak i planinskom.

Grad Rijeka

Biće vam potrebno nekoliko dana da opušteno upoznate mnoge kutke ovog lepog grada,  osetite njegovu specifičnu atmosferu, i lagano se stopite sa riječkim ritmom života. Obavezno prošetajte Korzom, glavnim šetalištem, jer to je riječka žila kucavica i najbolji  način da upoznate ljude i njihov način života. Sedite u jedan od brojnih kafića i uživajte u svakodnevici zajedno sa Riječanima.

Znamenitosti grada

Obiđite znamenitosti grada – riječku katedralu Svetog Vida (XVIII vek), Kosi toranj, Kapucinsku crkvu, Stara vrata, Stendarac, i prošetajte Starim gradom. Tu je, pod obavezno i poseta glavnoj riječkoj pijaci – Placi, mestu gde možete kupiti mnogo ukusne hrane, voća, povrća…  Osetite nepredvidljivost kupovine, koja se ne može meriti sa onima u supermarketima.

Katedrala Svetog Vida (XVIII vek)

Obavezno prošetajte rivom, i po Molo longu, riječkom lukobranu sa kojeg se najbolje vidi grad. Dužina ovog lepog šetališta je čak 2 km.

Molo longu

Ako ste gladni, Rijeka nudi dobar broj restorana i konoba gde možete isprobati autohtone, ali i internacionalne specijalitete. Ne zaboravite na škampe koji su ovde specijalitet.

Plaže u Riječkoj oblasti

Iako Rijeka nije tipična letnja turistička destinacija sa nepreglednim plažama prepunim ležaljki i suncobrana, ipak u njenoj blizini ima vrlo lepo uređenih plaža na kojima možete potražiti osveženje. Jedna od najlepših riječkih plaža je Ploče. Plaža Kostanj je prva plaža u Hrvatskoj posebno opremljena za osobe sa invaliditetom. Ujedno je i jedna od najopremljenijih plaža te namene na čitavom Mediteranu. Na plaži se vijori Plava zastava, kao dokaz kvaliteta vode i sadržaja koje nudi. Takođe, kod fudbalskog stadiona Kantrida, nalazi se novouređena plaža namenjena za pse, pa je tako Rijeka stala uz rame ostalim „dog friendly“ destinacijama.

Izleti na koje možete krenuti

Kako je Rijeka na specifičnoj poziciji, odlično povezana sa brojnim mestima, ne propustite priliku da odete na neki lep izlet, npr. do italijanskog Trsta.

Grad Opatija

Zaklonjena od jakih vetrova, Opatija se nalazi u Kvarnerskom zalivu, u kojem se Mediteran najdublje useca u kopno srednje Evrope. Takođe, smeštena je u podnožju planine i parka prirode Učka, a u prošlosti je bila poznata i po imenima Sankt Jakobi ili Abazia. Udaljena je od Rijeke oko 15 km.

Opatiju ukrašavaju parkovi, kulturni spomenici, Angiolina i Svetog Jakova, gde se uzgaja i japanska kamelija koja je vremenom postala simbol Opatije. Ovaj gradić je arhitektonski veoma interesantan. Ima veliki broj restorana, kafića, kao i šetalište dugo 12 km. Na meniju dominiraju morski specijaliteti, ali su u ponudi i jela sa roštilja. Takođe, Opatija je vodeće turističko mesto u Hrvatskoj za organizaciju kongresa, seminara i savetovanja.

Letovalište Crkvenica

Crikvenica je mesto, na istočnoj obali Jadranskog mora koje se nlazi u blizini Rijeke. Zajedno sa susednim mestima Dramljem, Selcem i Jadranovom čini poznatu i atraktivnu rivijeru koja ima dugu turističku tradiciju.

Crikvenica ima veoma dugu istoriju i prvi put se spominje još u vreme Rimljana, pod nazivom „Ad Turres„. Tek u XV veku mesto dobija ime pod kojim je i danas poznato.

Crikvenička obala ima 8 km peščanih i šljunkovitih plaža povezanih uređenim šetalištem kroz bogato mediteransko rastinje, i pruža mogućnost uživanja za svakog; od kupača do šetača i biciklista. Savršeno more, donelo je Crikvenici „Plavu zastavu“, kao priznanje Evropske unije za čistoću vode i plaže.

Nacionalni park Risnjak

Nacionalni park Risnjak nalazi se u Gorskom kotaru, u neposrednoj je blizini Jadranskog mora, i na samo 15 km severoistočno od grada Rijeke. Prostire se na površini od 63.5 km², a zauzima središnji deo planinskih masiva Risnjaka, Snježnika i gornjeg toka reke Kupe.

Ovaj šumoviti gorski masiv ime je dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku. Ovde na relativno malom prostoru okupljene su gotovo sve vrste šuma ovog područja, kao i mnoge biljne i životinjske vrste. Ljubitelji prirode na Risnjak dolaze zbog lepota planine, šume, voda i krša. Na Risnjaku se nalazi glavni centar Platak, odakle polaze mnoge dobro markirane staze za planinare i mnogobrojne druge ljubitelje prirode. Na Platku se nalaze i planinarski domovi i jedna skromna skijaška staza.

Planina Učka

Planina Učka smeštena je na jednoj od najsevernijih tačaka Mediterana i ponosito stoji nad Istrom i Kvarnerom. Ovaj Park prirode od 1999. godine proglašen je zaštićenim područjem.

Ako želite uživati u jednoj od najlepših panorama u ovom delu Evrope, popnite se na najviši vrh Učke – Vojak (1401 m). Tamo je sagrađena kamena kula sa koje se za vreme vedrih dana pruža fantastičan panoramski pogled na istarsko poluostrvo, ostrva severnog Jadrana, planine Gorskog kotara, pa čak i Veneciju i Alpe.

Parku prirode Učka

U Parku prirode Učka posetiocima su na raspolaganju dve prelepe staze – Plas i Vela draga, kao i šetalište Slap. Inače, planina Učka je jedino mesto na svetu gde raste endemični učkarski zvončić, i jedno od poslednjih evropskih lokaliteta na kojem ljubitelji ptica mogu videti beloglavog supa ili surog orla.

Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero, poznato je još i pod nazivom Omladinsko jezero.  Iako je u pitanju akumulaciono jezero napravljeno izgradnjom brane 1954. godine, savršeno se uklopilo u prirodni ambijent koji ga okružuje. Smešteno je u srcu Gorskog kotara, podno vrhova Risnjaka, udaljeno od Rijeke negde oko 40 km.

Jezero pruža pravo zadovoljstvo svim ljubiteljima sportsko – rekreativnih aktivnosti! Ovde je održano prvo Svetsko prvenstvo u podvodnoj orjentaciji, mnoštvo međunarodnih veslačkih regata, a od 1978. godine održava se i tradicionalni susret planinara.

S obzirom na to da su Lokve poznate po žabama u svojoj turističkoj ponudi imaju i muzej žaba koji je svakako zanimljivo posetiti. Ovo je, zanimljivo jedini muzej takve vrste u Evropi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Riječka regija
Rent-A-Car - Riječka regijaIzleti/Ekskurzije - Riječka regija

Gradovi