Destinacije ::

Rab je ostrvo koje se nalazi u prelepom arhipelagu Kvarnerskog zaliva, na severo-zapadu Hrvatske, južno od ostrva Krk. Podeljeno je na nekoliko celina: Lopar, Supetarska Draga, Kampor, Mundanije, Palit, Rab, Banjol, Barbat i Dolin. Severoistočna obala Raba, tj. deo masiva Kamenjaka koji se spušta u more, najslabije je razuđena, dok je ostali deo obale veoma razuđen sa velikim brojem uvala i zaliva.

Jedan od najpoznatijih Rabljana je Sveti Marin, osnivač države San Marino. Uz bogatstvo flore, na Rabu se nalazi šarenolik životinjski svet, kako na kopnu, tako i u moru. Prirodne lepote i bogata prošlost su osnove turističke delatnosti, koja je po udelu, na prvom mestu, zamenila do skoro nezamenljivu poljoprivredu.

Gastronomski običaji

Na Rabu poseban značaj imaju gastronomski običaji i tradicionalan način pripreme jela. Sam položaj ostrva uslovljava i način prehrane koji se nerazdvojno oslanja na morske plodove i mediteransko okruženje. Kulinarske veštine i vrhunska usluga vas očekuju u prijatnim ambijentima ugostiteljskih objekata kojih ima na pretek i spadaju na spisak obaveznih stvari koje treba uraditi pri poseti Rabu.

Od tradicionalnih biljaka koje se ovde uzgajaju i njihovih proizvoda tu su masline, smokve i vinova loza, a na lokalnim pijacama možete naći krastavac, papriku, grašak, pečurke, krompir, ruzmarin, lovor, trešnje, limun, jabuke… Izbor je ogroman i šarenolik i tipičan za mesto koje neguje odnos prema hrani.

Rab predstavlja biciklističku oazu

Poseban doživljaj na Rabu je vožnja bicikla, jer Rab predstavlja biciklističku oazu za sve ljubitelje ove aktivnosti. Od sporotva na vodi izaberite između ronilaštva i jedrenja, dok na kopnu uživajte u tenisu, na brojnim lokacijama i nezaobilaznim sportovima na plaži. Zbog svoje klime i prirodnih uslova, Rab pruža mogućnosti za pripreme profesionalnih sportista tokom čitave godine.

Noćni život

U središtu ostrva, tačnije u mestu Rab, očekuje vas najveća koncentracija noćnih dešavanja. Pregršt koktel barova, kafića, noćnih klubova smešteni su u starom delu Raba u kamenim zidinama i na trgovima. Tu su naravno i klubovi na plaži sa aktuelnom muzikom, ali i čitavi orkestri zabavljača na ulicama, koji će vas potpuno animirati.

Rapske “Muzičke večeri“ su koncerti ozbiljne i klasične muzike koji se održavaju u crkvi Svetog Križa na kojima gostuju eminentni izvođači iz Hrvatske i inostranstva. Za ljubitelje džeza, šansona i još nekih alternativnih pravaca u muzici, preporučujemo “Paradiso Music Nights“.

Istorija ostrva Rab

Bogata prošlost ostrva Rab daje isto tako bogatu ponudu kulturnih spomenika. Ruševine koje datiraju iz srednjevekovnih vremena koje su za sobom ostavljali stanovnici i vladari mogu se videti širom ostrva. Trodnevna manifestacija “Rapska Fjera“ oživljava srednjovekovnu prošlost u čast Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana, i Svetom Kristoforu kome takođe pripadaju zasluge za oslobođenje Raba od Normana 1075. godine.

Rabske viteške igre

Rabske viteške igre su još jedna zanimljivost na ostrvu, pa vam savetujemo kombinovanje datuma boravka budući da se ove igre održavaju nekoliko puta godišnje. Veliki broj galerija sa izložbama tokom letnjih meseci otvaraju svoja vrata. Gotovo sve galerije su smeštene u starom delu grada Rab, čija arhitektura daje na efektu samih performansi.

Plaže ostrva Rab

Prva plaža na Rabu uređena je daleke 1895. godine. Danas, ovo ostrvo sa svojim prirodnim karakteristikama predstavlja jedno veliko kupalište. Razuđena obala nudi šarenu režiju plaža, od kamenitih do šljunkovitih i peščanih. Velika sloboda ljudskog duha karakteriše Rab, pa se ovde mogu naći nudističke plaže u većem broju. Inače, Rab je ostrvo sa najviše plaža na Jadranu.

Palit

Palit, ujedno i najmlađe mesto na ostrvu, dom je betonsko-kamenitih kupališta Škver/Jadran i Banova gde možete iznajmiti ležaljke, pedaline, kajake a možete se i opustiti u restoranima i kafićima tik uz obalu. Ovaj deo ostrva je prepoznatljiv po starogradskom uređenju, brojnim šoping mogućnostima, poslovnom centru i dobrim restoranima, kao i najstarijoj nudističkoj plaži na Jadranu u uvali Kandarola.

Banjol

Banjol krase peščano-šljunkovite uvale Padova 1, Padova 2 sa kafe barom i tuševima, Padova 3 sa kamp prostorom, prodavnicama, restoranima, poslastičarnicama, rent-a-barkama, a tu je plaža Petrac pored restorana Banjol.

Barbat

Barbat je deo u kojem se nalaze nekoliko manjih šljunkovitih plažica, a pre svega plaža Pudarica sa snek barovima, klubom Santos i nudističkim delom. Ovde možete videti ostatke starohrišćanske grčke vojne baze na brdu Sveti Damjan i okusiti bogatu ribolovnu tradiciju u restoranima. Barbat je jedno od najstarijih mesta bogate pomorske tradicije.

Supetarska Draga

Supetarska Draga je okružena obližnjim ostrvcima prepunim peskovitih i šljunkovitih plaža, dobrim restoranima, smeštajnim kapacitetima na kopnu i moru, i nude sve za turistu željnog sadržajnog odmora.

Kampor

Kampor je mesto koje je najviše zadržalo izgled starog ribarskog mesta, a nalazi se u okviru prirodno zaštićenog šumskog rezervata “Dundo“ na poluostrvu Kalifront – oazi za šetače i bicikliste . Tu je i  peščana plaža Mel sa kafićem, kao i jedna šljunkovita plaža kod ronilačkog kluba.

Mundanije

Mundanije je mesto u središnjem delu ostrva koje nema direktan pristup moru, ali svojom mirnoćom i zdravom netaknutom prirodom mami turiste. Vidikovac sa kojeg se pruža pogled na celo ostrvo zaista je vredan posete.

Izleti na koje možete krenuti

U turističkoj ponudi Raba nalaze se i brojne ture koje dnevnim, ali i višednevnim aranžmanima ističu lepotu ovog ostrva i okolnih mesta. Možete obići fjord Zavratnica, Nacionalne parkove Plitvička jezera, Paklenica, Kornati, Sjeverni Velebit i posetiti okolna ostrvca Goli Otok, Grgur, Ilovik, Susak i Lošinj.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rab
Rent-A-Car - RabIzleti/Ekskurzije - Rab

Gradovi