Destinacije ::

Ovo ostrvo, peto po veličini na hrvatskom primorju, sa međutim, najdužom obalom, mnogi žitelji, kao i posetioci nazivaju hrvatskom Ibicom. Zbog slabe pokrivenosti nekih delova vegetacijom upoređuju ga i sa Mesečevom površinom. Uz gradove na ostrvu, Pag i Novalju, postoje mnoga manja mesta i turistička odredišta, koja, zajedno sa njegovom veličanstvenom prirodom i specifičnošću čine mesto na koje se turisti redovno ponovo vraćaju.

Prirodni rezervat Dubrava Hanzine

Prirodni rezervat Dubrava Hanzine je poseban rezervat šumske vegetacije, veoma retke, kako na samom ostrvu, tako i uopšte. Šuma Dubrava Hanzine je zapravo jedna jedina preostala šuma na ovom ostrvu. Kada je nastala, nije poznato. No, veruje se da je izuzetno stara, te i da je postojala u XIV veku, kada je, kako se smatra na osnovu postojanja određenih istorijskih dokumenata, na jednom od njenih krajeva izgrađena crkva svete Marije Magdalene, čiji ostaci i danas postoje.

Crkva svete Marije Magdalene

Pretpostavlja se da su se oko ove crkve okupljali pustinjaci, a u prilog tome govori i njen geografski položaj. Naime, crkva Sv. Marije Magdalene bila je, za ostrvske prilike, dosta udaljena od naseljenih oblasti. Smatra se da je do 1603. godine bila dobro sačuvana, ali je već 1823. godine zapuštena i urušena. Po njoj je naziv dobilo i okolno područje. Na mestu nekadašnje crkve Sv. Marije Magdalene dobro se vide ostaci apside, apsidalni zid i temelji sjeveroistočnog zida.

Najviši ostrvski vrh Sveti Vid (349 mnv)

Rezervat naročito karakteriše hrast medunac koji je tokom vremena razvio naročite karakteristike. Nad šumom se nadvija kamenito brdo, bez traga ikakvog rastinja, a u rezervatu se nalazi i početak alpinističke staze kojom se dolazi do najvišeg ostrvskog vrha Sveti Vid.

Geološko-paleontološki rezervat Crnika

Crnika je poseban zaštićeni geološko-paleontološki rezervat na ostrvu Pag. Značajna je, jer samo na njoj ima tragova miocenske starosti. Nalazi se u blizini značajnog krajolika i posebnog rezervata šumske vegetacije Dubrava – Hanzine. U ovoj su oblasti pronađene dvadeset miliona godina stare miocenske naslage.

Plaža Crnika je takođe bogato paleontološko nalazište, te je predloženo da se i ona stavi pod zaštitu. Ovaj rezervat je bio predmet istraživanja u nekoliko navrata, a prvi put tokom XIX veka. Austrijski inženjeri naišli su, iskopavajući ugalj, na zanimljive fosilne ostatke u samom uglju, kao i u slojevima iznad i ispod. Pronašli su ostatke školjkaša, puževa, bilja i listova.

Austrijskim paleontolozima bio je jasan značaj nalazišta, ali mu nadalje nije posvećena pažnja jer teren nije bio pogodan za eksploataciju uglja. Crnika je ponovo postala predmet istraživanja u periodu između 1988. i 1990. godine u okviru naftnogeoloških istraživanja. Hrvatski geolozi su pronađene fosile odneli u muzej. Utvrđeno je se da se radi o miocenskim naslagama.

Velo i malo blato

Mnogi turisti se, razgledajući ostrvo Pag, iznenade kada pokraj puta koji vodi od mesta Gorice do Povljana ugledaju slatkovodno jezero jer je to poslednje što bi očekivali na ostrvu od kamena.

Velo blato je pravo malo čudo prirode. Osim što je smešteno u carstvu krša i kamena, ovo područje je posebno značajno za seobu i zimovanje ptica. U ovim suvim i vrućim, mediteranskim područjima depresije sa slatkom vodom, te slatkom vodom u Malom blatu, uz njihovu gustu močvarnu vegetaciju, ova jezera pružaju okrilje zanimljivim i brojnim ptičjim stanovnicima u vreme gnežđenja, selidbe i zimovanja.

U toku poslednjih istraživanja zabeleženo je čak 168 vrsta ptica. Često se mogu videti jata crne liske, gnjurci, čaplje, patke njorke, podzviđaći i bele kašikare. Dok Veliko blato predstavlja veliku otvorenu vodenu površinu, imajući u vidu da se prostire na površini od oko 130 hektara i da je dugačko oko dva i široko oko jedan kilometar, Malo blato leti presušuje zbog zagušenosti naslagama močvarne flore. Na Malom blatu se, pak, nalazi jedno od najvažnijih gnezdilišta ugrožene eje livadarke u Hrvatskoj. Tamo se gnezdi desetak parova te grabljivice koja svoja gnezda pravi na zemlji.

Jezero je takođe bogato ribom. Utvrđeno je da u njemu živi dvadeset sedam vrsta ljuskavog šarana koji dostižu veću dužinu i imaju dvostruko veći prirast od šarana iz Vranskog jezera. Ribe u jezeru nisu zaštićene, ali ribolov je ipak ograničen.

Plaže na ostrvu Pag

Mnoga mestašca na ovom ostrvu smeštena su u toplim uvalama i okružena su prelepim šljunkovitim i peščanim plažama, od kojih se mnoge mogu podičiti prestižnim plavim zastavicama koje ukazuju na izvanredan kvalitet vode i obale, kao i na izuzetan ugođaj koji mogu pružiti onima koji na njima borave.

Obale ostrva su izuzetne lepote, čine je mnogi kontrasti i različitosti, obiluju čarobnim bojama i krase ih savršeno čisto i bistro plavetnilo mora. Čitavo ostrvo je puno uvala i rtova, a blagu mediteransku klimu dopunjavaju retka borova stabla koja se nadvijaju nad opčinjavajućom morskom lepotom.

Plaža Zrče (Zrće)

Plaža Zrče, poznata i pod imenom Zrće je jedna od najpoznatijih i među mladima najpopularnijih plaža na ovom ostrvu, zbog koje se čitavo ostrvo ponekad naziva Ibicom Hrvatske.

Nalazi se u blizini Novalje. Obala je prostrana i šljunkovita i u sezoni može da primi više hiljada kupača. Ovde su u ponudi razni sadržaji, kao što su: tobogani, čamci, bandži džamping, džet-ski, i ostala oprema za sport i rekreaciju na vodi. Kupačima je na raspolaganju i spasilačka služba, te objekti za osobe sa invaliditetom, tuševi, kabine za presvlačenje, javni WC i ostalo.

Ono što ovu plažu čini posebnom i naročito omiljenom među mladima su brojni kafići i barovi, ali pre svega klubovi iz kojih se čuje muzika preko celog dana, u kojima često gostuju najpoznatiji didžejevi kao što su Tiesto, Armin Van Buuren, Paul Van Dyk, Swedish House Mafia, Eric Prydz i drugi. Na plaži se nalaze četiri kluba, među kojima je najpopularniji klub Papaya. Takođe, svake godine se, u okviru ovog kluba, organizuje nekoliko odlično posećenih muzičkih festivala.

Plaža Caska

Plaža Caska nalazi se istočno od Novalje, na mestu nekadašnjeg rimskog grada koji je, prema legendi, stradao i potonuo u zemljotresu u tokom IV veka, a čiji se ostaci mogu videti u neposrednoj blizini plaže, na morskom dnu. Plaža je pešcana, dok je ulaz u more šljunkovit.

Plaža Planjka

Planjka važi za veoma lepu peščanu plažu, severozapadno od Novalje, uz istočnu obalu uvale Stare Novalje. Odlično je uređena, te predstavlja idealno kupalište za decu. Ova plaža dobila je plavu zastavu.

Specijaliteti (Dalmatinska pršuta, Paški sir)

Ostrvo Pag nadaleko je čuveno i po svojim gastrološkim specijalitetima. Vest o izvrsnosti dalmatinske pršute, poreklom sa ovog ostrva daleko se pročula, paška jagnjetina predmet je divljenja širom sveta, paški sir se smatra jednim od najboljih u Hrvatskoj, a neki ga čak smatraju i najboljim svetskim sirem.

Paški sir

Paški sir je autohtoni hrvatski proizvod i ovenčan je brojnim nagradama i priznanjima. Tajna fascinirajućeg ukusa ovog sira, po mnogima se krije u kombinaciji domaće pasmine paške ovce, pašnjaka koji obiluju aromatičnim biljkama i paške bure koja na pašnjake nanosi morsku so.

Suveniri sa ostrva

Čipka je čuveni paški suvenir koji će, ukoliko ga nabavite, verovatno biti najlepša uspomena, ili pak poklon koji možete poneti s ovog ostrva. Ovaj ručni rad sačinjava izuzetno lep i kitnjast vez, u više različitih vrsta i oblika, a od ostalih vrsta čipki se razlikuje po tome što se veze tankim koncem i što je čvrsta.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Pag
Rent-A-Car - PagIzleti/Ekskurzije - Pag

Gradovi