Destinacije ::

Zlarin je malo ostrvo u Dalmaciji (dugačko 5 km, a široko 2,5 km), koje je smešteno prekoputa grada Šibenika. Ovo je jedno od retkih hrvatskih ostrva koje je značajno uspelo da sačuva autentičnu i prepoznatljivu arhitekturu, naročito kamenih kuća, čije su temelje postavili njegovi stanovnici, još u 13. veku. Takođe, na ostrvu je zabranjen pristup automobilima, uprkos tome što ovde postoji 10-ak kilometara puteva i uređenih staza. Sve ovo ga čini mamcem za ljubitelje biciklizma ili dugih šetnji.

Zlarin nudi mir, netaknute prirodne lepote, razruđenu obalu, zaštićene i nenaseljene uvale. Ovo vas sve čeka, ne samo tokom jula i avgusta, kada ovde možete probati ukusne plodove smokve – svetog voća starih Rimljana, nego i u aprilu, maju i junu kada Sunce i njegova toplina i mirisi autohtonog mediteranskog bilja preplavljuju okolinu. Takođe, ovde je divno i u septembru i oktobru kada se već razmišlja o berbi maslina i pravljenju ulja.

Zlarin je sinonim za Korale

Prva asocijacija na ostrvo Zlarin su svakako “korali“, nazvani i „crvenim zlatom“, a njihova obrada i prodaja vekovima je prisutna na ostrvu. Jedinstveni Muzej korala, kao i radionica izrade nakita na tradicionalan način, i danas je interesantno mesto posete mnogobrojnih gostiju. Za one koji žele kupiti sebi ili pokloniti dragoj osobi nakit od crvenih ili belih korala to mogu učiniti u jednoj od dve prodavnice. To su prodavnice “Zlarinka“ i “Viktor“, a ovde ćete naći bogat izbor ogrlica, narukvica, naušnica i privezaka.

Prelepe plaže na ostrvu Zlarin

Pored Korala Zlarin je nadaleko čuven i po izuzetno lepim plažama. One najbliže nalaze se svega 100-ak metara ulevo od mola na koji pristaje brod. Većina plaža na ostrvu je šljunkovita sa belim oblucima, a kada uđete u vodu pod nogama ćete osetiti fin pesak. Obeležene plaže za kupanje nalaze se duž čitave leve obale ostrva, kada siđete s broda, dok su desno od mola, uglavnom smeštene divlje plaže i uvale, koje će se više svideti ljubiteljima privatnosti, mira i tišine.

Brdo Klepac (169 metara)

Najviša tačka ostrva Zlarin je Klepac na 169 metara nadmorske visine, i ovde se tokom sunčanih dana mogu videti planina Velebit i vulkansko ostrvo Jabuka. Zlarin je bogat šumama čempresa i borova, ali i drugog drveća i biljaka kao što su ružmarin, smokva, maslina, itd…

Nautičarski raj

Ostrvo Zlarin je interesantno odredište i za nautičare koji rado koriste sigurnost zaštićene uvale. Takođe, ostrvo svojim položajem omogućuje kraće izlete na obližnja ostrva ili posetu jedinstvenom nacionalnom parku Krka i čudesnom Kornatskom ostrvu.

Kako doći na ostrvo Zlarin

Na ostrvo Zlarin možete stići veoma jednostavno:

Ako dolazite automobilom onda treba stići do Šibenika, ostaviti auto na parkiralištu i lokalnim brodom koji saobraća 4-5 puta dnevno prevesti se do Zlarina;

Ako dolazite avionom, na raspolaganju su vam aerodromi u Zadru i Splitu, pa odatle autobusom ili taksijem do Šibenika. Poslednja faza puta je ukrcavanje na brod iz Šibenika do Zlarina.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ostrvo Zlarin
Rent-A-Car - Ostrvo ZlarinIzleti/Ekskurzije - Ostrvo Zlarin

Gradovi