Destinacije ::

Ostrvo Vir (italijanski naziv: Puntadura) leži u severnem delu zadarske ostrvske grupe i udaljen je oko 25 km od ovog dalmatinskog grada. Sa kopnom ga danas povezuje most, pa tako ne zavisi isključivo od brodova, trajekta i drugih pomorskih prevoznih sredstava. Most je izgrađen 70-tih godina 20. veka, i ima 11 stubova. Vir je malo ostrvo i zauzima oko 22,5 km², a njegovih 1.600 stalnih stanovnika, raspoređeno je u tri naselja: Vir, Lozice i Torovi.

Vir je tokom istorije najčešće bio vezan za obližnji grad Nin (udlajen svega oko 15km), a danas je ovo samostalna opština koja obuhvata čitavo ostrvo sa svoja tri naselja, kao i obližnje ostrvce Školjić. Istorijski gledano Vir je bio naseljen od davnih vremena. Najnovija otkrića kažu da je to bilo još iz vremena kamenog doba, a najstarija nalazišta pronađena su kod punte Rastavca.

Celokupna dužina obale Vira iznosi 31,43 km, dok je najviša tačka ostrva na brdu Barbenjak sa 115 metara nadmorske visine. U klimatskom pogledu ovo je tipično mediteransko ostrvo. Posebnost predstavlja jak uticaj severoistočnog vetra, odnosno bure, koja duva naročito u zimskom periodu, a u nešto manjem obimu i uticaj juga. Mediteranska klima utiče i na padavine. Kiše su prisutnije u zimskom razdoblju, najviše u kasnu jesen, a veoma su retke tokom leta. Broj sunčanih sati godišnje u proseku iznosi 2450, što predstavlja nešto malo manje od 300 sunčanih dana godišnje.

Šume ostrva Vir

Još u 17. veku Vir je bio gotovo u celosti prekriven šumama. Intenzivnom sečom i paljenjem u svrhu stvaranja pašnjaka za stoku i u svrhu upotrebe drva za ogrev, šume na Viru lagano su nestajale. Pred II svetski rat gotovo da ih i nije bilo. U periodu nakon rata, usled smanjenja stočarstva, biljni svet se lagano vraćao, a najviše na severozapadnom delu ostrva. Uglavnom se radi o hrastu crniki, a od ostalih treba istaći planiku, zeleniku, smrču, brnistru i kupinu.

U drugoj polovini 20. veka stanovnici Vira počeli su da sade borove koji danas predstavljaju veći deo pošumljenih područja ostrva. Od mediteranskih kultura najprisutnije su vinova loza i smokva. Tek u poslednje vreme na značaju dobijaju i rasadi maslina koji se u prošlosti nisu intenzivnije uzgajali, najviše zbog uticaja jake bure.

Virski most

Most koji povezuje Vir sa kopnom je svakako najvažniji objekat na ostrvu. Povezivanjem Vira s kopnom nestala je zavisnost od brodskih linija i uveliko se poboljšala komunikacija ostrva sa ostatkom sveta. Ta komunikacijska povezanost direktno je uticala na dalji smer razvoja Vira. Gradnja Virskog mosta započela je 1974. godine, a u promet je pušten dve godine kasnije. Radi se o lučnom mostu dužine 378 metara koga nose devet betonskih stubova i dva dodatna u nasipima na krajevima mosta. Ovo je jedan od najdužih mostova takve vrste izgrađenih u ovom delu Jadrana.

Župna crkva svetog Jurja

Župna crkva svetog Jurja izgrađena je 1845. godine na temeljima stare istoimene crkvice koja, prema  procenama, datira iz vremena oko 12. ili 13. veka. Ova crkva je jednobrodna, a uz nju je smešten i kameni zvonik koji je izgrađen 1937. ili 1938. godine. Vrh zvonika je bio srušen u II svetskom ratu, ali je nakon njegovog završetka obnovljen – 1959. godine.

Crkva sv. Ivana Krstitelja

Crkva sv. Ivana Krstitelja izgrađena je u 13. ili 14. veku, u romantičnom stilu pravougaonog oblika. Pre izgradnje današnje crkve sv. Jurja, imala je funkciju župne crkve. Restauracija i zaštita crkve sv. Ivana Krstitelja, pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture obavljena je u razdoblju od 1996. do 1998. godine, kada je dodata i takozvana preslica sa zvonom.

Crkvica sv. Nikole

Crkvica sv. Nikole je sakralni objekt koji je sačuvan samo u temeljima, a njegova izgradnja se može smestiti u 13. ili 14. vek. Više o njoj će se znati nakon što budu adekvatno istraženi njeni ostaci.

Plaže na ostrvu Vir

Duboka Draga

Duboka Draga je plaža koja se nalazi na severu ostrva i važi za najlepšu plažu Vira. Potpuno je izolovana od naselja i do nje se može doći jedino gliserom ili jedrilicom. More je ovde kristalno čisto, a netaknuta priroda u kombinaciji sa crvenim stenama i šljunkovito-peščanom obalom sigurno će vas oduševiti.

Plaža Biskupljača

Plaža Biskupljača je ujedno i mala luka za barke. Karakteriše je mekan pesak u moru, dok se na obali  nalazi miks betona, kamena i šljunka.

Velika Slatina

Velika Slatina je potpuno prirodna plaža na kojoj nećete naći sadržaje poput ležaljki, suncobrana i kantina, pa obavezno sa sobom ponesite sve što vam treba. U moru je pesak, dok je obala šljunkovita, a nešto dalje ima i travnate površine. Na ovoj plaži nema prirodnog hlada.

Mala Slatina

Mala Slatina je betonirana plaža dugačka 300 metara. Ovde postoji lep drvored i klupe, a u blizini je picerija, kao i kafe bar. Morsko dno ove plaže sadrži miks peska i kamena.

Plaža Lučica

Plaža Lučica predstavlja i staru malu luku za čamce, potpuno je uređena i ograđena. Morsko dno je delimično kamenito, a delimično peskovito. Na obali je lep drvored, a tu su i klupe. Plaža je betonirana, a ovde možete iznajmiti skutere i pedaline. U blizini se nalaze kafe bar, disko klub, prodavnice i konobe.

Plaža Žitna uvala

Plaža Žitna uvala na obali ima miks šljunka i betona, dok je morsko dno potpuno peskovito. U neposrednoj blizini ove plaže nalaze se kafe bar i piceria.

Gornja Prezida

Gornja Prezida je plaža koja ima peščano morsko dno, a na obali su šljunak i beton. Ovde postoji dobar broj privatnih apartmana, kao i zanimljivo igralište za decu i mlade.

Plaža Donja Prezida

Plaža Donja Prezida je smeštena na suprotnoj obali u odnosu na Gornju Prezidu i ima peskovito plitko more, dok je na obali miks betona i šljunka. Tu u blizini je i dobar broj ugostiteljskih objekata kao što je picerija, kafić i restoran.

Plaža Miljkovica

Plaža Miljkovica ima delom peščano, a delom kamenito morsko dno. Na obali je sitan šljunak, a u zaleđini plaže se nalaze ljuljaške za decu. Plaža je veoma interesantna zbog blizine velikog broja privatnih apartmana.

Marina Luka

Marina Luka je kamenita plaža sa betoniranom stazom. Blizina kafe bara i prodavnice je jedna od njenih prednosti. Na plaži je moguće iznajmiti vodeni skuter, a njenom sklopu se nalazi i marina za manja plovila.

Plaža Radovanica

Plaža Radovanica je delom peščana, a delom kamenita plaža koja je okružena betonskom stazom. Ima lepo uređeno šetalište sa drvoredom i klupama, a tu je i auto-kamp. U blizini postoji kafić, kao i picerija, a tu su i sportski sadržaji i lunapark.

Plaža Jadro

Plaža Jadro ima sve moderne sadržaje. Tu su ležaljke i suncobrani koje možete iznajmiti, a za ljubitelje vodenih sportova na raspolaganju su pedaline i skuteri. Plaža ima i spasioce. Na obali je lep šljunak, dok je u moru pesak. U blizini ove plaže je glavna marina ostrva i odavde polaze brodovi za Zadar. Takođe, na Jadru možete naći i poslastičarnice, picerije, kafiće, kao i zanimljiv zabavni centar.

Kozjak

Kozjak je šljunkovita plaža sa peščanim dnom, što je karakteristika mnogih plaža na Viru. Inače, polovina plaže je tokom dana na suncu, a druga polovina u hladu. Nalazi se u blizini tvrđave Kaštelin, a sa južne strane plažu zatvara rt Kozjak.

Plaža Sapavac

Plaža Sapavac je poznata po peskovitoj obali i blatu koji leči reumatske bolesti. Ova uvala se nalazi na južnoj strani ostrva i ima sjajnu lokaciju, pošto je prirodno zaštićena od vetrova (bure i juga). Borova šuma pruža odličnu hladovinu, a odavde ćete imati i divan pogled na prirodne lepote. Takođe, u blizini je i istorijska kula Kaštelin. Plaža Sapavac je prikladna za odlazak na izlete do Nina, Zadra, Dugog otoka ili Kornata.

Uvala Pedinka

Uvala Pedinka je izuzetno pogodna za usidrenje jahti i glisera. Ima peskovito morsko dno, na obali šljunak, dok se u zaleđini nalazi lepa borova šuma koja tokom vrelih dana pruža izvanredan hlad.

Plaža Meka

Plaža Meka je potpuno prirodna plaža prilično udaljena od naselja. Karakteriše je mir i privatnost, kamena obala i veoma čisto more. Pogodna je pre svega za dolazak gliserom ili motornim čamcem.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ostrvo Vir
Rent-A-Car - Ostrvo VirIzleti/Ekskurzije - Ostrvo Vir

Gradovi