Destinacije ::

Ostrvo Ugljan je sastavni deo zadarskog arhipelaga i ujedno je najbliže ostrvo ovom ekonomskom i kulturnom centru regije. Neki ga nazivaju i zelenim ostrvom budući da je pokriven gustom makijom, borovim šumama, bogatim maslinjacima, smokvama i vinovom lozom koju meštani rado obrađuju, kao i drugim mediteranskim rastinjem koje doprinosi lepoti divnih čari ovog ostrvca.

Šta više, mnogi ga nazivaju još i „vrtom Zadra,“ budući da se zadarske pijace snabdevaju voćem i povrćem donesenim upravo sa njega. Maslinjaci su, zbog duge tradicije uzgoja, kao i pravljenja visokokvalitetnog i nadaleko čuvenog ulja sa ovog ostrva posebna priča, i naročit ponos meštana.

Ostrvo je dugačko 22km, a široko oko 4km. Od kopna ga deli Zadarski kanal, a najbliža okolna ostrva su ostrvo Pašman, s kojim ga povezuje most preko prolaza Mali Ždrelac, zatim ostrvo Rivanj, Sestrun i . Najveće mesto ostrva nosi isto ime kao i samo ostrvo, Ugljan, sa devet seoca, a pored njega ima još sedam naseljenih mesta: Preko, Poljana, Sutomišćica, Lukoran, Kali i Kukljica i Ošijak.

Kako je ostrvo Ugljan dobilo ime

O poreklu imena Ugljan ima različitih teorija, ali najverovatnije je da potiče od rimskog imena njegovog vlasnika Galliusa. Naziv Ugljan se prvi put spominje 1325. godine. Na osnovu pronađenih arheoloških ostataka smatra se da je ostrvo, a naročito samo mesto Ugljan naseljeno od mlađeg kamenog doba. U rimsko doba ostrvo je bilo gusto naseljeno, naročito u severozapadnom delu, gde su pronađeni brojni ostaci antičkih građevina. Današnje naseobine osnovane su u srednjem veku.

Srednjevekovna tvrđava Sv. Mihovila

Srednjevekovna tvrđava Sv. Mihovila podignuta u 13. veku na ostrvu Ugljan. Tvrđava se nalazi na istoimenom brdu (265 metara) iznad mesta Preka. Ovaj vojni objekat je sgradila Mletačka Republika kako bi kontrolisala celo ostrvo. Iako se danas nalazi u dosta lošem stanju, ipak predstavlja omiljeno izletište turista i starosedeoca ostrva Ugljan. Sa same tvrđave se pruža prelep pogled na grad Zadar i njegovo okruženje, kao i na više od 200 ostrvaca zadarskog arhipelaga i na Nacionalni park Kornati.

Ostrvo Ugljan je poznato i po lovu

Ostrvo je prilično pitomo, ali je ispresecano brojnim kako biciklističkim, tako i stazama pogodnim za šetnje i upoznavanje njegove lepe prirode. U periodu između 1. oktobra i 31. januara na ostrvu je otvorena sezona lova, i ljubitelji ovog sporta mogu uživati u dobro organizovanom lovu na zečeve, fazane, kuniće i prepelice.

Plaže na Ugljanu

Ostrvo Ugljan bogato je izuzetno lepim i ljupkim plažama, od onih koje su pogodne za porodice sa decom i starije osobe, pa do usamljenih uvala i nudističkih plaža za prave zaljubljenike u prirodu. Jedno im je zajedničko, a to je kristalno čisto more, koje prosto poziva na kupanje i brčkanje, ronjenje i izlete brodom. Najveći broj uređenih plaža smešten je u samim mestima u kojima se nalaze, ili sasvim blizu. Postoji, međutim i veliki broj manjih i izolovanijih plaža, od kojih neke nisu toliko poznate.

Plaža Mala Lamjana

Mala Lamjana je plaža koja se nalazi na 3km udaljenosti od mesta Kali, smeštena u predivnoj uvali, s odličnim pogledom na nacionalni park Kornate.

Plaža Mala Sabuša

U blizini mesta Kukuljica, nalazi se i nudistička plaža Mala Sabuša, idealna za one koji se žele odmoriti i pobeći od gužve. Ovde ima dosta hladovine koju čini mediteransko raslinje, stenovita je, a more je plitko.

Plaža Kostanj

Severno od mesta Kukuljica nalazi se i peščana plaža Kostanj, u istoimenoj uvali, sa hladovinom i bez ikakvih dodatnih sadržaja. Idealna za neplivače i za decu s obzirom na dugi morski plićak.

Plaža Mostir

Mostir je peščana i plitka plaža idealna podjednako za plivače i neplivače. Zatvorena je zaštitnom linijom, ovde su postavljeni tuševi, a poseban i mir daje joj blizina manastira Sv. Jeronima i veliki  bor koji pruža neprocenjiv hlad.

Plaža u uvali Ćinta

Plaža u uvali Ćinta je okružena strmim velikim stenama i neobično modrom bojom mora, pogodna je za izlete brodom i uživanje u tišini, mirisu mora i borova.

Plaža u uvali Luka

Uvala Luka je potpuno peščana uvala do koje se stiže makadamskim putem od parkirališta u Mulinama. Okružena je borovom šumom, pa ovde pored lepog mora možete pronaći i debelu hladovinu za ugodan boravak u idiličnom mediteranskom okruženju.

Peščana uvala Suha

Peščana uvala Suha okružena je predivnim horizontalnim stenama i mediteranskim zelenilom. Do nje se dolazi preko zaseoka Varoš. Ovde možete uživati u mirnom prirodnom ambijentu, a očaraće vas i pogled koji se pruža na susedno ostrvo Iž.

Plaža hotela „Ugljan“

Plaža hotela „Ugljan“ naravno nalazi se ispred ovog hotela u samom centru gradića. Na plaži možete izajmiti suncobrane, ležaljke, pedaline i kajake.

Plaža Jelenica

U mestu Kukljica koje se smatra turistički najrazvijenijim na čitavom ostrvu postoji nekoliko veoma lepih plaža. Jedna od njih je plaža Jelenica. To je peščano-šljunkovita plaža pogodna za roditelje sa decom koja se ovde mogu bezbrižno igrati. Plaža je bogata rastinjem i maslinama, a do nje možete doći biciklom, pešice ili čamcem, što je možda i najzanimljivije. Od turističke ponude tu je restoran, bar, kiosk s hranom, teren za odbojku, teren za tenis i sto za stolni tenis.

Gradska plaža Kukljica

Gradska plaža Kukljica je stenovita i na njoj ima dosta hladovine. Ovde se nalazi bar, a mogu se iznajmiti pedaline, kanui, čamci i slično. Od sportske ponude možete igrati tenis, mini golf i odbojku što će dodatno upotpuniti vaše vreme razonode na plaži.

Plaža Jaz

U letovalištu Preko nalazi se takođe dobar broj interesantnih plaža, a Jaz je glavna. Ova peščana plaža je nosilac Plave zastave i ima uređen prilaz za osobe sa invaliditetom. Deo dana možete provesti igrajući odbojku na pesku ili se rashladiti u nekom od ugostiteljskih objekata. Ako ste sa decom, ne brinite, tu je i uređeno dečje igralište gde se oni mogu potpuno bezbedno i do mile volje zabavljati.

Kako doći do ostrva Ugljan

Tokom letnjih meseci ostrvo je odlično povezano sa kopnom, odnosno sa velikim privrednim i turističkim centrom, Zadrom. Trajekt iz Zadra polazi na svakih sat vremena i ide do mesta Preko na ostrvu. Vožnja traje oko 25 minuta. Ukoliko dolazite automobilom, do Zadra možete stići iz svih pravaca, a najbolje je putovati autoputem.

Ukoliko međutim na ostrvo želite doći avionom, najbliži aerodrom takođe se nalazi u Zadru, a malo dalje je onaj u Splitu, najveći aerodrom u Hrvatskoj, pa tako i Dalmaciji. Split je od Zadra udaljen 158km autoputem, i otprilike se od jednog do drugog mesta stiže kolima za sat i po.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ostrvo Ugljan
Rent-A-Car - Ostrvo UgljanIzleti/Ekskurzije - Ostrvo Ugljan

Gradovi