Destinacije ::

Zadarski arhipelag sadrži veliki broj ostrva, a Pašman je jedno od njih. Sa ostrvom Ugljan, povezan je mostom u prolazu Ždrelac, a od kopna ga deli Pašmanski kanal koji je na pojedinim mestima širok svega 2 km. Zbog toga je Pašman, jedno od hrvatskih ostrva najbliže kopnu. Smešten je u zadarskom arhipelagu, između Zadra i Biograda.

Pašman odlikuju prelepe peščane plaže i borove šume

Naselja na Pašmanu su: Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman, Kraj, Ugrinić i Tkon. Sva ova mesta su saobraćajno odlično povezana magistralom. Pašman je pre svega poznat po prelepim peščanim plažama i borovim šumama na severnoj strani ostrva okrenutoj prema kopnu, koja je jedina nastanjena. Na južnoj obali, među stare maslinike i smokvike utonule su kamene kućice kojima se vlasnici koriste samo u doba branja maslina. Smeštene na samom morskom rubu, kilometrima udaljene od naselja.

Južna obala Pašmana obiluje netaknutom prirodom

Jug Pašmana obiluje netaknutom prirodom, brojnim uvalama, starim ribarskim kućama i to sve sa pogledom na Kornate. Ova strana ostrva je bez neke veće gužve i larme i kao takva je idealna za opušten i miran odmor. Mesta su mala i tiha, ali se u svakom nalazi nekoliko prodavnica, konoba i ostalih uslužnih radnji. Stanovnici se tradicionalno bave ribarstvom i poljoprivredom, a u novije vreme i turizmom.

Ždrelac – Najprometniji morski prolaz na Jadranu

Najprometniji morski prolaz na Jadranu je Ždrelac. Mesto okružuje staru crkvu Svetog Luke i idealna je početna tačka jedriličarima koji su željni otkrivanja Kornata, Dugog ostrva i svih severnih ostrva zadarskog arhipelaga. Pogled koji se pruža sa mosta, koji veže Pašman i Ugljan, je neprocenjiv.

Mesto Banj

Banj je mesto velikog gostoprimstva lokalnog stanovništva, a ovde se nalazi i crkva Gospe od Loreta, kao i crkve na vrhu Malog Bokolja, Svetoga Kuzme i Damjana.

Gradić Dobropoljana

Kulturna baština Dobropoljana nije jedina stvar kojom se ovaj deo Pašmana diči. Mirna plaža i sve veći broj kulturnih dešavanja odlikuju ovo mesto i stavljaju ga spisak kao obaveznu destinaciju.

Letovalište Neviđane

Neviđane, obalsko naselje koje broji veliki broj brodova i lađica u svojoj ponudi ima i lepe peščane plaže, odlične specijalitete domaće kuhinje, ali i bistro more gde se morske struje menjaju na svakih 6 sati.

Mesto Mrljane

Mesto Mrljane u svom sastavu ima i brdo Semić, sa kog se pruža pogled na Pašmanski kanal. Ostaci starog naselja su smešteni na rubovima mora.

Gradić Barotul

Barotul je malo mesto velikog srca. Centar mesta je mala luka preko puta koje se nalazi Barotulsko ostvrce.

Mali Pašman

U mestu Mali Pašman možete odgledati po koji film budući da se ovde održavaju Filmske večeri. Galešnjak, ostrvo ljubavi, zaljubljenima omogućuje da provedu vreme nasamo na ovom retkom fenomenu koji je priroda obdarila atraktivnim srcolikim oblikom. Od spomenika kulture posebno se ističu dva manastira: franjevački Svetog Duje u mestu Kraj i benediktinski Svetog Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac.

Kameni vidikovac - Veliki Bokolj

Na visini od 272 metara nalazi se Veliki Bokolj, kameni vidikovac sa kojeg se pruža pogled na očaravajuće Kornate. Do njega vode brojne, manje i više zahtevne, pešačke i biciklističke staze. Pravu avanturu ipak možete okusiti na škrapingu, pustolovnoj trci po stenama, koji se organizuje na Pašmanu. Ako niste raspoloženi za ekstremne sportove tu su brojne muzičke večeri, kao i fešte koje se organizuju u toku dana, kao što su jadranske igre, košarkaški i fudbalski turniri. Sa Pašmana možete krenuti i na izlete do obližnjih gradova Zadra i Biograda, kao i do svih susednih mesta na ostrvu Ugljan.

Bogata gastronomska ponuda ostrva Pašman

Pašman u svojim gastronomskim užicima kombinuje iste sastojke koje i samo ostrvo sadrži. Ribarska tradicija, trud, miran ritam života i osluškivanje prirode čine savršen porodični ručak u gostionicama širom ostrva. More hrani ovaj kraj ribom i školjkama, a kopno nadopunjuje slasnim zalogajima gulaša i zaslađuje starim kolačima od smokve i mendula, uz naravno kvalitetnu čašu domaćeg vina.

Plaže na ostrvu Pašman

Pašman obiluje plažama sa kristalno čistim morem, koje ga sa svih strana okružuju. Skrivene uvale pružaju intimu i netaknutu prirodu. Tako ćete u Ždrelcu pronaći plaže Polača, Soline, Matlovac. Lokva je peščana plaža duga nekoliko stotina metara i idealna je za najmlađe. Pesak se proteže duboko u more.

Plaža Mrljane – Barotul

Mrljane – Barotul je najveća plaža na ostrvu i sastoji se od peščanog i betonskog dela. Ovde se možete zavaliti u borovoj hladovini ili se aktivirati odbojkom na pesku ili krenuti u dubine ove male uvale.

Tu su još i plaže Lučina, Jasenice, Tratica, Dobropoljana i Banj. Na svakoj od ovih plaža smeštaj i hlad su u sopstvenoj režiji, naravno ne računajući pomoć borova.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ostrvo Pašman
Rent-A-Car - Ostrvo PašmanIzleti/Ekskurzije - Ostrvo Pašman

Gradovi