Destinacije ::

Ostrvo Lošinj je deo cresko-lošinjske grupe ostrva i smešteno je u zapadnom nizu ostrva Kvarnerskog zaliva. Ovu grupu čine čak 36 ostrva, koja su ukupne dužine 99km. Tu su pre svih, Cres i Lošinj, kao i manja ostrva Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane, i naravno niz malih nenaseljenih ostrva koji predstavljaju raj za romantičare, ali i usamljenike i zaljubljenike u prirodu. Ova ostrva svojim položajem obavljaju funkciju prirodnog mosta između Istre i Dalmacije. Cresko-lošinjsko područje zvalo se u antičko doba Apsyrtides, a ovo ime vezano je za legendu o mitskom junaku Apsyrtu.

Prelepi klimatski uslovi ostrva Lošinj

Zahvaljujući izuzetnim karakteristikama klime ostrvo Lošinj je 1892. proglašeno klimatskim lečilištem. Ima više od 2.600 sunčanih sati godišnje, ali i ima umerene dnevne temperaturne oscilacije, što pogoduje smanjenju stresa u savremenom načinu života. Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da su more i vazduh vrhunskog kvaliteta, što odgovara revitalizaciji zdravlja.

Danas je Lošinj poznat kao klimatsko lečilište za bolesti disajnih organa i alergija i predstavlja idealnu destinaciju za potpuno „punjenje baterija“, a svi gosti na ostrvu imaju privilegiju da uživaju prirodnu aromaterapiju na otvorenom – dok šetaju udišu morski aerosol i eterična ulja iz biljaka u prirodi.

Takođe, da je more izuzetno čisto i bistro, a podmorje bogato biljnim i životinjskim svetom najbolje potvrđuju delfini koje ovde možete ovde videti. Pored delfina, poseban tretman imaju macaklini (gušteri iz porodice gekona) i beloglavi orao. U organizaciji sa lokalnim turističkim agencijama, imate mogućnost da ove, ali i druge životinjske vrste bliže upoznate.

Veća mesta na ostrvu Lošinj

Veća mesta na ostrvu su Veli Lošinj i Mali Lošinj, na jugu, dok se severno nalaze Sveti Jakov i Nerezine, a središnji deo zauzima Ćunski. Celo ostrvo je uređeno na krajnje simpatičan i dovitljiv način, tako da će šetnja biti čist užitak. Ako se odlučite za malo dalji obilazak, tu su brodići i turističke ture koje će vas odvesti do okolnih ostrva koja kriju svoje tajne.

Turistička ponuda Lošinja

Na Lošinju čekaju vas brojna zdanja iz starih vremena. Tu su odbrambena kula i crkva u Velom Lošinju, kao i katedrala. O ovom ostrvu kruži niz zanimljivih legendi koje vredi čuti i njihovim saznanjem se budi želja za daljim istraživanjem.

Pored hotelskog i privatnog smeštaja možete se smestiti i u kampovima, koji su potpuno uređeni. Veliki broj sunčanih sati, mediteranska šuma, bogata flora i fauna, čisto more i vazduh osnova su za sportsku i rekreacijsku ponudu na kopnu i moru. Bavite se ribolovom, ronjenjem, skijanjem na vodi, jedrenjem, tenisom, fudbalom, skačite padobranom, vozite karting ili iznajmite neko plovilo i sve četiri u vis…

Prirodno bogatstvo cresko-lošinjskog područja nudi bogatu i zdravu mediteransku kuhinju. Duž celog ostrva postoji čitav niz restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata koji pored mnogih jela sa međunarodnog i nacionalnog jelovnika nude i specifičnu hranu ostrvske kuhinje.

Bogata gastonomska ponuda ostrva Lošinj

Pršut, ovčji sir, slane sardele, salata od mekušaca neka su od hladnih predjela koja treba probati. Za toplo predjelo nude se razni rižotoi i testenine s plodovima mora, maneštre, primorski brodet. Sveža morska riba, škampi i lignje na razne načine, školjke, jagnjetina pod sačem specijaliteti su ovih ostrva. Ne sme se zaobići ni vino i domaća rakija sa začinskim biljem.

Plaže letovališta Mali Lošinj

Lošinj ima razuđenu obalu koju krase mnoge šljunkovite plaže, a jedna od najlepših nalazi se u Sunčanoj Uvali - plaža Veli Žal. Ova plaža ima postepen ulaz u more, što je veoma prikladno za porodice sa decom. Deo plaže je popločan kamenim blokovima gde možete uživati na ležaljci, ispod suncobrana. Plaža je zbog kvaliteta i čistoće mora nagrađena Plavom zastavom, a svakodnevno je nadgledaju iskusni spasioci. Iznad plaže je šetalište, a ovde su Vam na raspolaganju i razne sportske aktivnosti.

Plaža Borik

Borik je šljunkovita plaža sa laganim ulazom, a preporučuje se mladim ljudima, jer sadrži bar na plaži koji organizuje zabave tokom dana

Uvala Čikat

Uvalu Čikat pre svega karakteriše dugačka peščana plaža. Na nju se nadovezuje stenoviti deo, kao i plaža ispod kampa koja je šljunkovita. Plaže u uvali Čikat idealan su izbor za sve sportskog duha, kao i za sve one koji vole komfor u savršenom prirodnom skladu.

Tu su još i plaže Valdarke, Kadin, Bojčić i Sveti Martin, uvala Zagazine, Srebrna uvala, Zlatna uvala, Rt Madona… Takođe, na Lošinju nekoliko plaža je prilagođeno i psima. U Malom Lošinju jedna takva se nalazi na potezu između Velog Žala i rta Madone. Druga je smeštena u blizini plaže Bojčić, u Velom Lošinju. Svaka plaža označena je znakom na kojim su dozvoljeni psi.

Plaže u blizini letovališta Veli Lošinj

Plaža hotela Punta Veli Lošinj, Timi beach Veli Lošinj, Plaža Rovenska Veli Lošinj, uvala Vale Scura, uvala Javorna, uvala Kriška, uvala Krivica, uvala Balvanida… Sve ove plaže su šljunkovite i betonske i na svakoj se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani. Na pojedinim se mogu rentorati i kanui, banane, kajaci, a na raspolaganju su vam i kursevi skijanja na vodi i to na skijama i bordu. Plaže u Velom Lošinju se preporučuju pre svega avanturistima, ali se na svakoj mogu nastaniti i gosti sa mirnijim preferencijama.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ostrvo Lošinj
Rent-A-Car - Ostrvo LošinjIzleti/Ekskurzije - Ostrvo Lošinj

Gradovi