Destinacije ::

je jedno ostrva koje nećete naći na spiskovima popularnih destinacija mada svojim pejzažima ne zaostaje za Pagom, bojom vode za  Malim i Velikim Lošinjem, kulturnom baštinom za Korčulom, a gurmanlucima, jagnjentinom ispod sača, morskim plodovima i drugim specijalitetima – ni za jednim od preko 1.000 hrvatskih ostrva.

Ostrvo Iž srećom još uvek nije otkriven od većeg broja turista

Vinogradi, masline, limunovi, pomorandže i mandarine, plemenita mediteranska klima i ribarstvo i pomorstvo ključne su reči kada tražite ovo prelepo ostrvo. Iž se nalazi na pragu kornatskog arhipelaga, između ostrva Ugljan na severoistoku i Dugog Otoka na jugozapadu, oko 12 nautičkih milja udaljen od Zadra što čini jednočasovnu vožnju trajektom. Ovo ostrvo ima ukupnu površinu oko 17 kvadratnih kilometara, a okružuje ga 10-ak manjih hridi i ostrva od kojih je najveće Knežak, a najlepše – Rutnjak, koje se nalazi ispred same luke i uređeno je kao park, i do njega vas deli veoma kratka vožnja brodićem.

Interesantna istorija ostrva Iž

Dugu i bogatu istoriju ovog ostrva slikovito piše već njegovo ime – za koje znamo da potiče još iz predrimskog perioda, jer se u spisima jednog od najznačajnijih vizantijskih hroničara, Konstantina Porfirogenita, pominje kao „Ez“. Arheološki nalazi su potvrdili da je Iž svojom klimom, zaštićen od jakih vetrova i okružen većim ostrvima bio primamljiv za život još u praistoriji.

Ono što se pouzdano zna je da je tokom srednjeg veka i renesanse Iž bio privatni posed zadarskih plemića i građana. Prošlost ovog ostrva obeležena je ribarstvom i brodogradnjom, pa lepo uređene luke i mala pristaništa krase ovo ostrvo, a gradić Veli (Veliki) Iž bio je poznat i po prozivodnji grnčarije, ali danas su predivni maslinjaci, pomorstvo i turizam ono što ovo ostrvo pokreće.

Na ostrvu postoji svega nekoliko naseljenih mesta

Na istočnoj obali ostrva nalaze se Veli i Mali Iž, sa tek nešto više od 500 stanovnika, ali je ostrvo povezano sa drugim ostrvima i kopnom svakodnevnim linijama, pa su i prodavnice, restorani i kafići ovde sasvim dobro snabdeveni, pa nećete morati da idete na kopno samo da biste se opskrbili osnovnim namirnicama, svežim voćem i povrćem.

Veli Iž

Veli Iž ima potpuno očuvano staro gradsko jezgro, sa klasičnim mediternskim uličicama, fasadama ispranim kišama i slanim vetrovima od belog kamena, a svaka od ovih ulica vodi od glavnog trga – direktno do mora. Na samom gradskom trgu nalazi se nedavno obnovljena i rekonstruisana crkva Svetog Petra i Pavla iz XIV veka, tu možete videti i palate plemićkih zadarskih porodica Canagietti i Fanfogna, kao i njihov dvorac koji je u XIX veku preuređen u prvu školu na ostrvu.

Mali Iž

Za sve ljubitelje skrivene kulture i istorije, iznad seoca Mali Iž nalazi se i najstarija crkva na ostrvu. Kružna predromanička crkvica podigunta je, po svemu sudeći, u XI veku, a pravougaoni brod koji danas možete videti dograđen je u XVII veku – i ako nastavite samo još malo od ove crkve, naići ćete na romantične ostatke utvrđenog dvora, koje svakako treba obići.

Plaže su stenovite, peščane, šljunkovite, uglavnom veoma male i privatne

Obala ostrva Iž je čitavim svojim obimom povoljna za kupanje, pa samo od vaših želja i energije zavisi gde ćete se kupati, i koliko daleko ćete šetati, a čitavo ostrvo možete obići i peške, uz samu obalu ili šteajući stazama koje presecaju ostrvo. Plaže su raznovrsne, stenovite, peščane, šljunkovite, uglavnom veoma male i privatne, sa borovim šumarcima na obali, pa je ovo ostrvo pravi raj za romantične odmore bez mnogo gužve.

Kako se stiže na ostrvo Iž

Do ovog rajskog ostrva, možete stići brodovima koji svakodnevno saobraćaju iz luke Zadar, a putuju od 50 do 90 minuta, i pristaju Velom Ižu. Takođe, trajekt saobraća 2 puta dnevno i pristaje u luci Bršanj, u Malom Ižu, oko 5 kilometara udaljenom od njegovog starijeg i „većeg“ imenjaka.

Nije loše znati i to da između Malog i Veljeg Iž saobraća i redovna autobuska linija, i ako želite zaista autentičan doživalj ostrva i ostrvskog života, prava je preporuka da se krećete autobusima, saznate gde se šta kupuje i probate neka na ostrvu pripremana ulja, sveže ulovljenu ribu i morske plodove, i dobijete prave preporuke o plažama, kafanama, ali i okolinim ostrvima koje možete posetiti.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ostrvo Iž
Rent-A-Car - Ostrvo IžIzleti/Ekskurzije - Ostrvo Iž

Gradovi