Destinacije ::

Sve ono zbog čega se vole mediteranska ostrva možete pronaći na ostrvu Čiovo. Udaljeno od gužve, zagađenja, visokih zgrada koje paraju nebo i vreve mondenskih letovališta, pomalo osamljeno i sa daškom spokoja, ono će vam omogućiti da uživate u beskrajnom plavetnilu bistrog Jadrana, zelenilu vinograda, maslinovog drveća i plantaža badema. Raznobojna mediteranska vegetacija i bogati vrtovi će vam poželeti dobrodošlicu, a mali arhipelag sa ljupkim prizorom razbacanih ostrvaca i prijatne, skrivene i božanstvene plaže, neminovno će vam ostati dugo u sećanju.

Čiovo je ostrvo središnje Dalmacije, pokretnim mostom povezano sa gradom Trogirom i oko 2 kilometra udaljeno od rta Marjan, koji se nalazi sa istočne strane ostrva. Prilično je brdovito, a najviši vrh je Rudine i nalazi se na 209 metara nadmorske visine. Ukupna površina ostrva je nešto manja od 29km2. Na najsevernijem delu nalazi se južni deo grada Trogira s brodogradilištem, a druga veća mesta su Okrug Donji, Okrug Gornji, Arbanija, Slatine, Žedno, i mesto Čiovo.

Iako južna strana ostrva nije naseljena, arheološki ostaci govore o tome da su još ljudi u praistoriji uživali u blagodatima pogodne klime i ribolova. Zna se da su ga stari Rimljani nazivali Boa, a tokom XV i XVI veka na njemu nalaze utočište stanovnici Trogira u pokušaju da pobegnu od Turaka.

Kulturno-istorijski spomenici na ostrvu Čiovo

Na Čiovu ima i vrednih kulturno-istorijskih spomenika, naročito crkvica i manastira, gotovo u svakom mestu. Neke od njih, kao što su dominikanski manastir Svetog Hrista, potiču još iz XV veka. U mestu Čiovo, nad samom pećinom u kojoj su nekada svoj mir nalazili pustinjaci, podignut je franjevački manastir Sv. Ante, u kom se nalazi jedna prava relikvija i slike koje potiču iz davnog XII veka. Valjalo bi posetiti i crkvu Gospe od Prizidnica s pustinjačkim zgradama, sagrađenu još davne 1546. godine. Smeštena je usred hridina i nalazi se na jugoistočnoj strani ostrva.

Ostrvo Čiovo je raj za bicikliste

Takođe, na Čiovu možete uživati u vožnji bicikla nekom od, za to obeleženih puteva, ili krenuti u šetnju jednom od čak 20km uređenih staza, među borovima, čempresom, mirtom i hrastom.

Zaronite u vodama Čiova

Zahvaljujući veoma bistrom moru, bogatom podvodnim, biljnom i životinjskom svetu i, na nekim mestima stenovitim obalama, ostrvo takođe predstavlja popularno odredište za ronjenje ili ribolov. U mestu Mavarštica postoji ronilački centar odakle se organizuju zanimljivi izleti za ronioce različite veštine i nivoa, a među najinteresantnijima je poseta potopljenom ribarskom brodu Pajo, na 20m dubine i drugi.

Plaže na ostrvu Čiovo

Ostrvske plaže su mahom šljunkovite, okružene bujnom vegetacijom i pružaju mnogo mogućnosti za uživanje i zabavu svojim gostima kao što su aktivnosti na plaži, sportovi na vodi i bogata gastronomska ponuda. Naravno, ima i onih usamljenih, gde romantiku i privatnost mogu potražiti parovi, a mnogi turisti uživaju na stenovitim pločama gde je sunčanje predivno, a ulazak u more oštar i nagao.

Plaža Kava

Kava je jedna od udaljenijih ostrvskih plaža i svoje mesto je našla u uvali, u blizini ribarskog mestašca Slatine. Predstavlja savršeno mesto za opuštanje i odmor, budući da je okružena netaknutom prirodom, dakle zelenilom i borovom šumom, a sitni kamenčići kojima je pokrivena blago će masirati stopala svakom svom šetaču.

Na samoj plaži nalazi se jedan jedini kiosk brze hrane, u okolini nema prodavnica niti restorana, tako da se za ovaj celodnevni izlet valja dobro pripremiti. U blizini ove, postoji još nekoliko sasvim osamljenih, malih plaža na kojima možete potražiti pravu privatnost.

Plaža Slatine

Plaža Slatine se nalazi u blizini istoimenog mesta, na istočnoj strani ostrva. Šljunkovita je i dugačka, takođe okružena borovima i fascinira čistoćom i plavetnilom mora koje je zapljuskuje. Tu je smešten kafić i kiosk sa brzom hranom, tako da njeni gosti mogu da se sklone i rashlade osvežavajućim pićem ili utole glad na samoj plaži. Slatine je 12km udaljena od Trogira.

Plaža Sv. Krst

Plaža Sv. Krst smeštena je na severnoj strani Čiova. Šljunkovita je i na njoj postoji velika ponuda vodenih sportova i prilika za rekreaciju. Naročito je pogodna za porodice sa decom. Nalazi se u blizini naselja Arbanija, gde su smešteni mnogi restorani, prodavnice, kafići i drugi sadržaji.

Na ostrvu postoji još mnogo, kako popularnih i organizovanih, tako i osamljenih plaža, a mnoge od njih pronašle su svoje mesto u blizini područja Gornjeg i Donjeg Okruga.

Plaža Okruga Gornjeg

Plažu Okruga Gornjeg meštani nazivaju Kopokabanom. Ona je najpopularnija i najduža plaža na celom ostrvu Čiovo. Čitavom dužinom od 2 kilometra je šljunkovita, ima obilje prirodnog hlada, pa predstavlja savršeno mesto za odmor i zaklon od jarkog sunca. Idealna je za raznovrstan i zabavan boravak cele porodice. Od dodatnih sadržaja na plaži, tu su tuševi, javni WC, kabine za presvlačenje, a postoji i mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Uvale Duga i Široka

Uvale Duga i Široka u poslednje vreme uživaju sve veću popularnost najviše zbog zbog čistoće mora, ali i mira koji pruža ambijent u kome se ne čuje zvuk automobila. Plaže su male i udobne, prekrivene sitnim kamenčićima i pružaju neverovatan pogled na obližnje ostrvce Sveta Fumija. U blizini se nalazi restoran u kome gosti mogu uživati u specijalitetima nacionalnih jela. Do ove plaže može se stići kolima, skuterom ili biciklom.

Bela plaža u zalivu Mavarštica

Bela plaža u zalivu Mavarštica nalazi se na jugu ostrva, na udaljenosti od 5km od Trogira. More na ovoj plaži zapanjuje svojom bistrinom i čistoćom sa nje se mogu videti ostrva Brač i Solta. Bela plaža je mala i šljunkovita i proteže se duž čitavog zaliva. Izdvaja se po tome što na njoj postoji i jedan peščani deo, sjajan za opuštanje sa malom decom, budući da na njoj postoji i prirodan hlad. Na nekim delovima je i betonirana, i ta mesta su idealna za sunčanje.

Plaža Marinova Draga

Marinova Draga je mala, šljunkovita, prijatna plaža koja je svoje mesto našla između grada Trogira i Okruga Gornjeg. Pogodna je za porodicu s decom, jer pruža dovoljno hladovine, a more na njoj, osim što je izuzetno čisto, prilično je i plitko. Tu takođe postoji i bar i restoran gde posetioci mogu odmoriti, probati neki od specijaliteta i rashladiti se osvežavajućim pićima ili pak popiti kafu, a moguće je iznajmiti i ležaljke.

Kako doći na ostrvo Čiovo

Na ostrvo Čiovo se može stići na nekoliko različitih načina. Kada stignete do Trogira, odnosno kontinentalnog – starog dela grada, tu je most koji ga povezuje sa ostrvom Čiovo. Most je otvoren tokom cele godine.

Najbliži aerodrom je u Splitu, od Čiova udaljen samo 11 kilometara. Postoji mogućnost prevoza taksijem od aerodroma do ostrva. Ukoliko rešite da na Čiovo doputujete autobusom, takođe ćete ići preko Trogira, a ovaj grad je dobro povezan autobuskim linijama sa svim većim gradovima u Hrvatskoj, Zagrebom, Osijekom, Pulom, Zadrom, Šibenikom, Varaždinom, Makarskom i Dubrovnikom. Do Čiova je moguće i direktno doći autobusom iz Splita, a autobuska stanica se nalazi u centru grada.

Takođe, tokom leta postoje i brodske linije koje vode iz Splita ka Trogiru i direktno ka luci u mestu Slatina na Čiovu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ostrvo Čiovo
Rent-A-Car - Ostrvo ČiovoIzleti/Ekskurzije - Ostrvo Čiovo

Gradovi