Destinacije ::

U okviru primorsko-goranske županije nalazi se najveće hrvatsko ostrvo – Krk. Smešteno u Kvarnerskom zalivu, sa bogatom prirodom, prelepom obalom i velikim brojem uvala i zaliva, predstavlja jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija čitave zemlje.

Ostrvo Krk ponosito nosi nadimak “Zlatno ostrvo“, upravo zbog svojih lepota, ali i blage mediteranske klime. Ovo je jedan od najsunčanijih delova Evrope sa preko 2500 sati sunčanih dana u godini.

Glavni grad ostrva – Grad Krk

Glavni grad ostrva nosi isto ime kao i ostrvo – Krk i predstavlja administrativno središte. Gradom dominira kompleks katedrala, tu se nalaze crkva Gospe od Zdravlja, Franjevački manastir, crkva Svetog Franje, manastir Sestara Klarisa, benediktinski manastir i još dosta drugih sakralnih objekata.

Za sve one koji vole sport, na Krku ima mnogo mogućnosti za uživanje u ovim aktivnostima. Ovde možete igrati fudbal, odbojku, tenis, košarku, a za sve one koji vole šetnju, pešačke staze na ostrvu se nalaze u dužini od čak 300km, koje ujedno mogu koristiti i biciklisti.

Krčki most

Geografska lokacija ostrva je odlična, upravo zbog toga što do njega vode mnogi putevi. Do Krka se može stići sa kopna (automobilom, autobusom…) preko Krčkog mosta, sa strane mora može se doći brodovima u luke ili lučice, a trajektima u pristaništa Valbiska i Baška. Ostrvo ima i svoj aerodrom koji se zove Rijeka, a nalazi se u blizini mesta Omišalj. Najveću korist aerodroma imaju evropske niskobudžetne avio-kompanije, koje dovode turiste do severne Hrvatske.

Upravo zbog svoje povezanosti sa kopnom, ostrvo Krk predstavlja idealno mesto za letovanje sa malom decom, kako zbog nezavisnosti od trajekta, tako i zbog blizine kopna u slučaju potrebe. Pored toga, vaši mališani se bezbrižno mogu igrati u vodi, uzimajući u obzir činjenicu da je prvih stotinak metara od obale, na većini plaža, voda duboka svega do kolena.

Stanovništvo ostrva Krk

Na ostrvu Krk stanovništvo se najviše bavi poljoprivredom, pomorstvom, ribarstvom i turizmom. Duh ostrva osetićete bilo da šetate Krkom, Omišaljem, Malinskom, Vrbnikom ili Baškom. Uske ulice, čudesni zalasci Sunca, tradicionalna jela, vino i masline, učiniće vaš odmor nezaboravnim.

Kulturne manifestacije

Ukoliko volite kulturne manifestacije, njih tokom leta ima širom ostrva, pa ćete sigurno pronaći neku po svom ukusu. U samom gradu Krku održava se „Krčki sajam”, zatim „Eko, etno i vinofest”, koji se održava na otvorenom u centru grada. Neke od manifestacija na ostrvu su još i „Ljetne priredbe Krk”, „Dani maslina”, „Tradicionalni ribarski dani”, „Dani otvorenih podruma”, i mnoge druge.

Ostrvo Krk je pravo mesto za miran odmor

Ostrvo Krk je pravo mesto za sve one koji žele miran i tih odmor, gde će uživati i skolniti se od svakodnevne gužve i buke. Uprkos tome, ljubitelji noćnog provoda nisu zapostavljeni. Najveći deo noćnog života odigrava se u Malinskoj, pa ovo mesto predstavlja idealnu destinaciju za sve one koji žele aktivniji noćni život.

Plaže na ostrvu Krk

Krk je ostrvo Plavih zastava, zahvaljujući kristalno čistom moru, kao i čistoći i zaštiti okoline. Plave zastave nalaze se u samom gradu Krku, zatim u Malinskoj, Njivicama, Vrbniku, Šilu, kao i marini Punat. Izbor plaža je raznolik, tako da ćete sigurno uživati, bilo da izaberete neku peščanu, šljunkovitu, stenovitu ili betonsku plažu.

Gradska plaža Dunat

Gradska plaža Dunat je smeštena u južnom delu grada Krka, a poznata je po relativno višoj temperaturi mora i omiljeno je mesto kupanja roditelja sa decom. Ova plaža je na obali šljunkovita, dok je morsko dno peskovito, i zato je veoma ugodno kada ulazite u more. Odlično je opremljena za celodnevno uživanje. Uz hranu i piće koji se nude u obližnjim ugostiteljskim objektima, pruža vam se i mogućnost zabave i rekreacije. Na raspolaganju su dečje igralište, ronilački centar, a ovde možete iznajmiti i manja plovila ili igrati odbojku na pesku.

Plaža Politin

Plaža Politin locirana je u nudističkom kampu Politin, dva kilometra udaljenom od centra grada Krka. Ovde se možete sunčati i kupati na šljunkovitoj ili popločanoj nudističkoj plaži i ujedno uživati u pogledu na morsku pučinu i stari grad Krk.

Plaža Ježevac

Plaža Ježevac nalazi se u istoimenom kampu nedaleko centra grada Krka. Odaberite šljunkovitu, peščanu ili popločanu plažu i zaplivajte kristalno čistim morem. Ovde postoji i teren za odbojku na pesku, a mališani se mogu zabavljati u dečijem peščaniku.

Plaža Porporela

Plaža Porporela smeštena je u samom centru grada Krka, na izlazu iz kampa Ježevac. Ova peščana i kamenom popločana plaža nudi raznovrsne sportske sadržaje i idealno je mesto za porodičnu zabavu.

Plaža Koralj

Plaža Koralj ima predivno peščano dno, a smeštena je u romantičnoj uvali podno hotela Valamar Koralj. Karakterišu je kristalno čistio more i hlad mirisne borove šume. Ovde postoji i pešačka staza koja vodi sve do starog jezgra grada Krka.

Plaža Redagara

Plaža Redagara je idealno mesto za sve koji su na odmor došli sa kućnim ljubimcima, a željni su kupanja u mirnoj, izlovanoj uvali. Ova šljunkovita plaža nalazi se između kupališta Dražica i nudističkog kampa Politin i mami posetioce kristalno čistim morem.

Plaža Plav

Plaža Plav je šljunkovita plaža sa izbetoniranim delovima. Na ovoj plaži nalazi se kafe bar, ima dosta hladovine i moguće je iznajmljivanje brodica.

Plaže Portapisana

Plaže Portapisana, Punta di galetto i Borik su kombinacija šljunkovito izbetoniranih delova, a u njihovoj blizini nalaze se ugostiteljski objekti.

Plaža Jert

Plaža Jert je šljunkovita plaža koja se nalazi u blizini trajektnog pristaništa Valbiska. Ima hladovine, opremljena je dodatnim zabavnim sadržajima, a pored plaže je i parkiralište.

Vela plaža

U Baškoj je smeštena jedna od najlepših šljunkovitih plaža na Jadranu, Vela plaža, dugačka 1800 metara koja se proteže centrom Baške. Već dugi niz godina ova plaža ima nagradu Plave zastave za čistoću i sadržaje. U blizini se nalaze brojni kafići, restorani i picerije. Na plaži je moguće iznajmiti ležaljke, suncobrane, pedaline i daske za jedrenje.

Plaža Sveti Marak

U naselju Risika, u blizini Vrbnika, na istočnoj obali ostrva Krk, nalazi se predivna peščana plaža Sveti Marak. Idealna je za roditelje sa decom, koji će ovde moći nesmetano da se zabavljaju u igri sa peskom. U blizini ove plaže skrivene su još neke manje šljunkovite uvale koje možete lako otkriti vožnjom barkom.

Plaža Potovošće

Plaža Potovošće udaljena je oko 2km od centra Vrbnika, smeštena u uvali do koje se lako može doći automobilom. Parkiralište se u sezoni naplaćuje. Na plaži se nalaze tuševi, kafe bar, a moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane. Na plaži nema hladovine. Ljubitelji skrivenih plaža u blizini će naći šljunkovite i kamenite plaže smeštene u malim uvalama.

Plaža Pećine

Na peščanoj plaži Pećine koja se nalazi u mestu Šilo, takođe se viori Plava zastava. Ovo je idealna plaža za decu, zbog peska koji će prosto obožavati. Ipak, ovde je posebno atraktivan ronilački obilazak potonulog antičkog grčkog broda Peltastis, čiji se podvodni lokalitet nalazi nedaleko.

Plaže Melina i Komoriška

U blizini mesta Šilo, tačnije u uvali Soline, najpoznatije plaže su Melina i Komoriška. Obe su peščane i karakteriše ih lekovito blato koje se koristi u zdravstvene svrhe. Omiljene se među porodicama sa decom zbog plićaka i toplog mora. U blizini se, takođe nalazi plaža na koju možete povesti kućne ljubimce.

Plaža Pesja

Najpoznatija plaža u Omišlju je plaža Pesja koja je takođe nosilac Plave zastave. Prekrivena je sitnim šljunkom i peskom i stoga je savršeno mesto za boravak roditelja sa decom. Ima prirodne hladovine, kafić, a u blizini možete parkirati auto.

Plaža Sunset beach

U Njivicama su plaže šljunkovite i kamenite. Jedna pod poznatijih je šljunkovita plaža Sunset beach, na kojoj možete iznajmiti ležaljke, pedaline ili se osvežiti u koktel baru na plaži.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Krk
Rent-A-Car - KrkIzleti/Ekskurzije - Krk

Gradovi