Destinacije ::

Ostrvo Korčula je prelepo ostrvo u nizu ostrva južne Dalmacije. Zahvaljujući svojim impresivnim prirodnim karakteristikama i raznolikosti smatra se jednim od najlepših i najpopularnijih hrvatskih ostrva. Nemački časopis Horzu ga je, čak, proglasio najlepšim ostrvom na svetu. Ono što je sigurno je da su njegove prirodne lepote, tradicionalna arhitektura, arheološka nalazišta i gostoljubivi domaćini dovoljni da ovo ostrvo zasluži epitet jednog od najprivlačnijih letovališta hrvatskog primorja.

Ostrvo je dugačko 47 km, a obala je oko 182km. Od poluostrva Pelješca deli ga Pelješki kanal, a najmanja razdaljina između njih je oko 1.2km. Obala korčule je prilično razuđena i ima puno poluostrvaca i zaliva. Severni deo je pristupačniji, i ovde se nalazi nekoliko, od vetra zaštićenih luka, među kojima je i glavni grad ostrva, gradić Korčula, zatim Banja, Račišće, Vrbovica, Babina i druge.

Južna obala je razuđenija, ali i strmija, gde pojedine stene dostižu visinu od čak 30 metara. Neka od turističkih mesta koja krase južnu stranu ostrva su Zavalatica, Rasohatica, Orlanduša, Pavja luka, Pupnatska luka, Prižba, Grščica i druga. Najveća i najbolje zaštićena uvala je Vela Luka, na krajnjem zapadnom delu. Čitavo ostrvo je okruženo velikim brojem manjih, uglavnom nenaseljenih, od kojih je najveće ostrvo Badija, čija je površina 1km2, koje se nalazi preko puta grada Korčule.

Kratka istorija ostrva Korčula

Korčula je tokom svoje burne istorije prelazila iz ruke u ruku mnogih naroda, pa je tako najpre bila grčka kolonija Korkyra Melaina, zatim ilirska i rimska pod imenom Corcyra Nigra, zahvaljujući svojim bujnim šumama crnike. Arheološka nalazišta govore u prilog tome da su ga naseljavali Vizantijci, pa zatim i stari Sloveni.

Poznato je da je tokom X veka bila deo Neretvanske kneževine, pa potom Zahumlja, zatim Mlečana i na kraju ugarskog kralja. Bilo je tu još promena, a 1806. godine je palo čak i pod vlast Francuza, odnosno Napoleona, a između ostalog ovo ostrvo smata se rodnom grudom čuvenog putnika i istraživača Marka Pola.

Razvoj turizma na Korčuli

Razvoj turizma na Korčuli je započeo krajem XIX veka. Prvo javno kupalište uređeno je u gradu Korčuli 1904. godine, a prvi turistički korčulanski prospekt na nekoliko jezika štampan je u Beču 1914. godine. Posebno se razvio zdravstveni turizam zbog blage klime i čistog vazduha, mora i lekovitog mulja na nekoliko ostrvskih lokaliteta, kao što je plaža Istruga, u blizini mesta Smokvice.

Brdo Veliki Kom

Veliki Kom je brdo na ostrvu, sa kog se pruža prelep pogled na čitav zapadni deo ostrva, sve do Vele Luke, i koji bi zaljubljenici u planinarenje i prirodu svakako trebalo da posete, iako se ne nalazi u blizini većih naseljenih mesta. Do vrha koji meštani nazivaju Veli vrh, i koji se nalazi na nadmorskoj visini od 508 metara, vodi obeležena staza, koja počinje kod seoskog domaćinstva „Mala Kapja,“ na 13km od Vele Luke.

Vrh je udaljen samo jedan sat pešačenja. Ispod grebena na kome se nalazi vrh, planinare će od jakog sunca zaštiti šuma crnike, ali valjalo bi svakako obući dugačke pantalone i adekvatne cokule kako bi se zaštitile noge od gustog šiblja koje se nalazi na putu do vrha. Brdo Kom je drugo po veličini na ostrvu, posle brda Klupca, na 568 metara nadmorske visine, međutim, od njega je znatno zanimljivije i pogodnije za istraživanje i penjanje.

Plaže na ostrvu Korčula

Na Korčuli su plaže najčešće kamenite, betonirane ili šljunkovite, mada ima i retkih peščanih plaža. Uglavnom ih krasi gusta borova šuma, u čijem mirisu posetioci mogu da uživaju, kao i u blagodatima svežeg i zdravog vazduha koji je sa njima povezan. Naravno, gosti se ovde mogu skloniti u gusti hlad, tokom vrelih letnjih dana.

More na ostrvu je izuzetno čisto i bistro i sigurno će prijati i najprobirljivijim kupačima. Najpoznatije plaže se nalaze u blizini naselja na Korčuli, a mogu se naći i male, neimenovane i osamljene uvalice i plažice na kojima mir i spokoj mogu potražiti svi oni koji su željni mira, tišine i iskonskog osećanja slobode koji se krije na baš takvim plažama.

Plaža Bratinja luka

Bratinja luka je mala i skrivena peščana plaža u blizini plaže Pupnatska luka, pored koje se nalazi tek nekoliko kuća, a koja je idealna za uživanje sa porodicom, bilo da je u pitanju uživanje u kupanju, čitanju, ronjenju ili pecanju. Udaljena od glavnih puteva, ova plaža omogućiće svojim posetiocima mir i opuštanje od svakodnevnih stresova.

Plaža Pupnatska luka

Pupnatska luka – Nedaleko od mesta Pupnat, na južnoj strani ostrva nalazi se, po mnogima najlepša plaža na celom ostrvu, Pupnatska luka. Smeštena je u malom zalivu, okružena prelepom, karakterističnom mediteranskom vegetacijom i savršena je za sve one koji žele da se odmore od gradskih gužvi i vreve.

Na plaži se nalazi i restoran, tako da posetioci ovde mogu da se sklone od jakog sunca, pojedu neki od čuvenih morskih i mediteranskih specijaliteta i osveže hladnim pićem, a zatim produže svoj boravak na ovoj čarobnoj plažici.

Plaža Bačva

Plaža Bačva nalazi se na južnoj stani ostrva Korčula. Smeštena u uvali okruženoj brdima, a obučena u zeleno rastinje koje je okružuje. Idealna je za posetioce koji žele mir i tišinu, odnosno da se osame ili vreme provedu sa voljenom osobom.

Plaža Vaja

Plaža Vaja je mala, romantična i izolovana plaža, 1km udaljena od mesta Raščiće i na 12km od glavnog grada Korčule. Na njoj se turisti mogu udobno izležavati na kamenčićima i brčkati u bistrom i čistom moru. U blizini se nalazi i napušteni kamenolom do koga mogu prošetati ako se kojim slučajem umore od sunčanja i kupanja. U blizini se nalaze i uvalice s plažama Samograd i Kneže.

Plaža Vela Pržina

Plaža Vela Pržina je najveća prirodna peščana plaža, smeštena na južnoj strani ostrva u blizini mesta Lumbarde. Veliki zaliv na kome je nastala zaklonjen je od vetrova, a jedino što sprečava pogled da “puca“ pravo na pučinu je ostrvo Lastovo koje se može posmatrati sa plaže.

Veoma je popularna i posećuju je ljudi koji su smešteni širom ostrva. Pored plaže se nalazi parkiralište koje se plaća, a tu su i kafić, gde se, pored ostalog može po nešto i pojesti i mreža za odbojku na pesku. Idealna je za decu, neplivače i veselu igru u plićaku. Iznad plaže nalazi se bar u kome posetioci mogu popiti kafu ili drugo omiljeno piće, a moguće je iznajmiti ležaljke ili suncobrane. U blizini Lumbarde su i plaže Bilin žal i Tatinje.

Plaže na obližnjim ostrvima

Od plaža koje se nalaze na obližnjim ostrvima ističu se predivna šljunkovita plaža na ostrvu Vrnik, zatim više usamljenih, skrivenih plaža na ostrvu Planjak, a među najfascinantnijim su one na ostrvcu Proizd koje su proglašene najlepšim plažama na celom Jadranskom primorju 2007. godine.

Ostrvo Badija

Badija je najveće ostrvo u korčulanskom arhipelagu, i udaljeno je 15-ak minuta vožnje brodom od Korčule. Brodske linije su redovne i česte, a možete doći i vlastitim plovilom kojim ćete moći istraživati brojna skrivena mesta uz obalu.

Plaža Badija

Plaža Badija je stenovita i delom zaklonjena bujnim zelenilom koje pruža ugodnu hladovinu. Ulaz u more je umeren i posut belim kamenčićima. Tu se nalaze razni ugostiteljski objekti koji su otvoreni u letnjim mesecima.

Kako doći na ostrvo Korčula

Na ostrvo se može stići na nekoliko načina. Ako putujete automobilom, možete doći iz pravca Dubrovnika, Jadranskom magistralom (E65) i preko poluostrva Pelješac do mesta Orebić odakle kreću trajekti do Korčule. Trajekti saobraćaju na svaki sat, osim u periodu od ponoći do 4 ujutro. Ukoliko se vozite iz pravca Splita, pratite put Jadranskom magisralom (E65) u pravcu Dubrovnika, do mesta Drvenik, odakle takođe kreće trajekt za Korčulu. Trajekti odavde polaze dvaput dnevno, u 8.30h i 17.30h.

Takođe, iz Splita je moguće direktno stići na ostrvo trajektom i do mesta Vele Luke na Korčuli, kao i iz Rijeke gde trajekt Marko Polo putuje noću, a plovidba traje 10 sati. Postoji i direktna autobuska linija Zagreb – Korčula, a put takođe traje oko 10 sati.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Korčula
Rent-A-Car - KorčulaIzleti/Ekskurzije - Korčula

Gradovi