Destinacije ::

Središnja ili kontinentalna Hrvatska je područje u oblastima reka Save, Drave i Mure. Hrvatska pored predivnih primorskih gradova, ima dosta toga da ponudi i u svom kontinentalnom delu. Ovaj deo zemlje potpuno se razlikuje od primorskog, ali je jednako lep i privlačan. Najbolji način da upoznate karakter ove oblasti je poseta prepoznatljivim i karakterističnim gradovima i predelima.

Ovde postoji predivna mešavina ravničarskih delova koji se fenomenalno uklapaju sa pitomim brdima na kojima ima mnogo vinograda, listopadne šume i utvrđenja. Ukoliko ste ljubitelj tihe i ugodne atmosfere kontinenta koja nudi sve od romantičnih srednjevekovnih plemićkih dvoraca, do termalnih izvora, banja i lečilišta, onda je ova oblast za vas.

Kontinentalna Hrvatska je istinski mitska zemlja koja vekovima tajno čuva svoja blaga širokih i nepreglednih zlatnih ravnica plodne Panonije. Ovde u prelepim slavonskim selima i danas odzvanja pesma za vreme žetvenih svečanosti, i tada se iz ormara izvlači stara narodna nošnja i oživljavaju običaji, kako bi se Slavonija kakva je nekad bila sačuvala za budućnost.

Dok ste u središnjoj Hrvatskoj obiđite autohtona baranjska sela i Park prirode Kopački rit, planinarite ili uživajte u bogatim termalnim izvorima. Tu su i glavni grad Zagreb sa svim svojim zanimljivostima, zatim gradovi Osijek, Karlovac, Vinkovci, Slavonski Brod i drugi koji takođe imaju šta da ponude gostu ili putniku namerniku.

Zagreb

Zagreb je glavni grad Hrvatske, poslovno središte, grad kulture, umetnosti i zabave. Nastao je iz dva srednjevekovna naselja – Kaptola i Gradeca, koji su se nekada tu nalazili. Staro jezgro grada čine stare kamene ulice i zdanja, crkve, velelepne katedrale, ali i moderni dućani, kafići i restorani.

Trg bana Jelačića

Glavni i najveći trg Zagreba je Trg bana Jelačića. Nekada je ovde bila pijaca, a danas je mesto susreta lokalaca i turista, kao i glavna pešačka zona centra Zagreba. Na trgu je spomenik banu Josipu Jelačiću (1866.), rad austrijskog vajara Antona Dominika Fernkorna. Izvorno kip je bio okrenut prema severu kako bi simbolički mačem pokazivao prema Mađarima, budući da se ban Jelačić u svoje doba snažno odupirao mađarskoj vlasti.

Medvednice – Omiljeno izletište zagrebčana

Velik broj zelenih oaza i šetališta, brojna izletišta u predivnoj okolini, spomenici i drugi sakralni objekti čine Zagreb interesantnim mestom za posetu. Gorski masiv Medvednice prekriven gustim šumama bukve, hrasta, kestena i jela omiljeno je izletište, kako  Zagrepčana, tako i turista.

Na Medvednici postoji mnogo pešačkih staza, kako onih „lakših”, opremljenih klupama i poučnim sadržajima, tako i težih za fizički spremnije planinare. Takođe, tu je i žičara koja vozi pravo iz grada do najvišeg vrha gore, za one koji ne vole da pešače, a opet žele da uživaju u veličanstvenom pogledu sa uzvišenja. Jedno od najomiljenijih odredišta posetioca Medvednice je srednjevekovni Medvedgrad, smešten usred guste šume na svega pola sata hoda od zadnjih gradskih kuća.

Medvednica u sebi krije i druge privlačnosti, kao što su klanci, pećine, slapovi, stari rudnici i slikovite crkvice. Ipak, najviše posetioca se okuplja oko vrha Sljeme. Ovde ima mnogo planinarskih domova u kojima se brojni izletnici mogu odmoriti i uživati u popularnim „sljemenskim” specijalitetima, kao što su pasulj sa kobasicama i štrudle od sira i jabuka.

Varaždin

Varaždin je jedno od najvažnijih turističkih središta čitave severne Hrvatske. Brojni kulturno-istorijski sadržaji u gradu i njegovoj okolini, kao i lepa priroda varaždinskoga kraja osiguravaju gostima maksimalan ugođaj. Urbano jezgro ovog baroknog grada, koji se često upoređuje sa Bečom, izuzetno je dobro očuvano. Stara gradska tvrđava, središnji deo grada, brojni muzeji, galerije i zbirke glavni su turistički ciljevi.

Varaždinsko jezero

Takođe, interesantno je i Varaždinsko jezero koje je u stvari veštačko akumulaciono jezero na reci Dravi, smešteno u blizini grada. Jezero je izgrađeno za potrebe Hidroelektrane Čakovec, a završeno je početkom 80-ih godina 20. veka. Ovo jezero je već dugi niz godina popularna destinacija za kupanje i ribolov.

Karlovac

Karlovac je grad na četiri reke (Korana, Kupa, Mrežnica, Dobra), smešten 55 km od Zagreba. Sa svojim povoljnim saobraćajnim položajem na raskršću puteva idealno je mesto je za kraći odmor na proputovanju prema moru, ali jednako i atraktivna destinacija za odmor i zabavu. Sagrađen je u 16. veku, a nekada je nosio ime Karlstadt. Gradsko jezgro je veoma interesantno, u obliku je šestokrake zvezde.

Ovde možete videti Stari grad Dubovac iz 13. veka, Gradski muzej, crkvu Presvetog Trojstva i franjevački manastir sa galerijom, i još dosta toga. Ako želite pobeći u prirodu, daleko od stresa gradskih gužvi, dođite u lov, ribolov ili uživajte u raftingu i kanuingu u okolini Karlovca. Prošetajte po svežem šumskom vazduhu poučnom stazom Kozjača ili zaigrajte paintball u okolnim karlovačkim šumama. Tokom leta obavezno posetite tradicionalne “Dane piva“ i osvežite se u Korani na Foginovom kupalištu u centru grada.

Krapina

Kada je reč o mestu Krapini, koje se nalazi srcu Hrvatskog zagorja, prva asocijacija svima je krapinski pračovek. U blizini Krapine nalazi se jedno od najvećih i najbogatijih nalazišta neandertalskog pračoveka na svetu. Ovde, u polupećini na brdu Hušnjakovo postavljene su rekonstrukcije praljudi i životinja u prirodnoj veličini, a otvorena je i stalna izložba, odnosno Muzej evolucije čoveka od praistorije do danas. Starost krapinskog pračoveka procenjuje se na 100.000 godina.

Slavonski Brod

Slavonski Brod je šesti po veličini hrvatski grad, smešten na obali reke Save, uz samu granicu Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom. Cvetni parkovi, uređen gradski trg sa pogledom na Savu i veoma lepo održavane zelene površine oko tvrđave odraz su brige i velike predanosti stanovnika prema svom gradu. Dok ste ovde obavezno posetite Tvrđavu Brod – najpoznatiju brodsku znamenitost, u sklopu koje se nalazi Muzej tambure (prvi muzej tambure u svetu), a tu je i nezaobilazni Franjevački manastir.

Osnovne karakteristike kuhinje Slavonije i Baranje su obilna, ukusna i poprilično začinjena jela. Trendovi “zdrave hrane“ nisu još zaživeli u većini slavonskih restorana. Za hladno predelo obično se servira kulen, sveži kravlji sir posut slatkom paprikom i slavonska šunka uz razno kiselo povrće. Toplo predelo je “čobanac“ (ljuti gulaš) ili riblji paprikaš sa domaćom testeninom. Kako bi zaokružili gastronomsku ponudu svakako preporučamo da probate vina poznatih brodskih vinarija – Vinarija Jurković, Vinarija Zdjelarević, Vinarija Vinković.

Vinkovci

Vinkovci su najveći grad jugoistočne Slavonije, smešten na reci Bosut, između Dunava i Save. Uz bogate kulturno-istorijske znamenitosti, Vinkovci su riznica prirodnih lepota i bogatstava u samom gradu i okolini. Sela Otok, Ivankovo, Rokovci, Andrijaševci, Lipovac i druga, poput biserne ogrlice nanizana oko grada u predivnoj okolini punoj hrastovih šuma, na meandrima reka i njihovih pritoka (prirodni fenomen Virovi kod Otoka).

Nadomak grada postoje nadaleko poznata lovišta – Kunjevci, Spačva i Merolino, a ribolovci svoje apetite mogu zadovoljiti na rekama Bosut, Spačva i Studva. Naročito su popularni ovde sportski ribolov, kao i brojna takmičenja u pripremanju ribljih specijaliteta. Ipak, najveći događaj u gradu su Vinkovačke jeseni, folklorna i kulturna manifestacija koja važi za pravu turističku atrakciju.

Osijek

Osijek je najveći grad u Slavoniji, smešten je na obali Drave i sedište je Osječko-baranjske županije. To ga čini upravnim, industrijskim i kulturnim središtem ovog regiona.  Bogata istorija ostavila je dobar broj kulturno-umetničkih znamenitosti: Tvrđa – očuvano barokno jezgro, čijim središnjim trgom dominira Kužni pil.

Ovde se nalaze Muzej Slavonije i Arheološki muzej, galerije, crkve…  Savetujemo vam i šetnju osječkim parkom i promenadom uz Dravu. Osijek živi preko cele godine, a leto je prepuno manifestacija i događaja za sve uzraste – tu su: Osječke letnje noći, Osječko leto mladih, kulturno leto…

Park prirode Kopači rit

Park prirode Kopači rit je najveće bogatstvo zelenila, vode i šume čitave Slavonije i njen najveći prirodni biser. Park obuhvata močvarni prostor oko ušća Drave u Dunav kod Osijeka površine 238 hektara, a koji je zbog nedostupnosti i povremenoj izloženosti poplavama ostao u potpuno prirodnom stanju još od davnih vremena. Kopački rit je ujedno i jedna od najvećih prirodnih močvara u Evropi, zbog čega je uvršten na Ramsarsku listu močvara od svetskog značaja i predložen za dodavanje na Listu svetske prirodne baštine UNESCO.

Kopački rit obiluje velikim krdima jelena, koji su jedan od njegovih zaštitnih znakova, iako su jednako velika i krda divljih svinja. U Kopačkom ritu ima i drugih sisara, ali su od njih ipak mnogo brojnije ptice kojih ima skoro 300 različitih vrsta. Najbitnije su vrlo retke zaštićene vrste orlova i crne rode.

Do Parka prirode Kopački rit može se doći automobilom iz obližnjeg najvećeg slavonskog grada Osijeka. Ipak, mnogo interesantnije je posetiti ga izletničkim brodovima, koji se mogu uvući i u plitke močvarne rukavce. U lepotama Parka mogu uživati i turisti koji plove velikim rečnim kruzerima Dunavom, koji čini istočnu granicu ovoga veličanstvenog parka prirode.

Park prirode - Lonjsko polje

Najveći park prirode u središnjoj Hrvatskoj je Lonjsko polje u dolini Save, istočno od Zagreba. Ima površinu 506 km² i predstavlja jednu je od najvećih očuvanih evropskih močvara. Park pruža potpuni ugođaj tišine i romantičnog mira. Uz mirne vode močvare prostiru se moćne hrastove šume.

Najveće bogatstvo Lonjskog polja su ptice, kojih ima čak 250 vrsta. Ima tu mnogo malih ptica, raznih vrsta pataka, ali su njeni najpoznatiji stanovnici ipak rode, koje vole da se gnjezde na krovovima slikovitih drvenih seoskih kuća. Vode Lonjskog polja privlače i druge životinje, kao što su zmije, s time da je ovde manje opasnih otrovnica nego na krševitom jugu Hrvatske.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kontinentalna Hrvatska
Rent-A-Car - Kontinentalna HrvatskaIzleti/Ekskurzije - Kontinentalna Hrvatska

Gradovi