Destinacije ::

Istra je najveće hrvatsko poluostrvo, koje je oduvek bilo prava riznica raznolikosti, a poznata je i kao jedno od najrazvijenijih i najposećenijih regija u čitavoj zemlji. Ovo je jedinstveno područje gde se skladno prepliću bogata zelena polja, plodna unutrašnjost i dugačka slikovita obala sa brojnim ostrvima i uvalama.

Istra ima veoma bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Tu su amfiteatar u Puli, Eufrazijeva bazilika u Poreču, stari antički grad Nezakcijum, predivne bogato ukrašene crkve, najmanji gradić na svetu Hum, stari srednjevekovni kameni gradovi na brežuljcima… Takođe, mešanje mnogih civilizacija i tradicija tokom vekova dovelo je do stvaranja specifične kulture, običaja, muzike, pa i gastronomije. Zato obavezno probajte tradicionalnu istarsku kuhinju koja je bazirana na domaćem maslinovom ulju, a koja podjednako vrednuje plodove zemlje i mora (šparoge, tartufi, divljač, riba, rakovi, školjke, fuži, pršut). Nepca častite dobrim istarskim vinom ili čašicom, čuvene istarske rakije.

Ukoliko uživate u izlascima, Istra je pravo mesto za vas. Noćni klubovi preko leta ugošćuju svetski poznate DJ-e, “živi“ kafići i barovi rade po čitav dan i noć, a pored toga Istra nudi i široku lepezu ugostiteljskih objekata koje mogu zadovoljiti i najzahtevnije goste.

Park prirode Učka

Park prirode Učka ulepšava stara kula, a sa njenog vrha pružaju se nezaboravni vidici prema obližnjim ostrvima i Opatijskoj rivijeri. Vrhovi Učke često su “okupani“ sunčevim zracima, čak i kada se podno njenih padina spusti magla, što stvara poseban ugođaj za sve koji se u tom trenutku nađu ovde. Na Učki, šetači i planinari mogu uživati u atraktivnim stazama koje vode kroz lepe šumske predele. Ovde se nalaze zanimljivosti poput mnogobrojnih pećina i kapelica. Takođe, najodvažniji posetioci vrhova Učke vrlo rado koriste njene prednosti i zbog povoljnih vazdušnih struja upuštaju se u let zmajevima.

Grad Pula

Pula je grad koji postoji više od 3 milenijuma, smešten na samom jugu istarskog poluostrva. Sa svojom dugom istorijom, sačuvanim građevinama i spomenicima iz prohujalih vremena, Pula danas predstavlja pravi grad-muzej: slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, Herkulova vrata…

U Puli ćete uživati u odličnim restoranima, a na jednoj od najlepših svetskih pozornica sveta – u Areni pod zvezdama, možete svakog leta slušati neke od najpoznatijih svetskih imena muzičke scene. Najpoznatija manifestacija u Puli, ipak je Međunarodni filmski festival igranog filma.

Rovinj

Rovinj važi za jedan od najlepših primorskih gradića na hrvatskoj obali zbog svog specifičnog izgleda i predivne prirode kojom je okružen. Nešto više od 67 km dugačka obala, 2.300 ha zaštićene zelene površine, i 14 ostrvaca u okolini, čine ovo mesto zaista spektakularnim. Rovinj, pored izuzetne turističke ponude važi i za grad umetnika. Ovde svake godine dolazi veliki broj umetnika i ljubitelja umetnosti iz čitavog sveta.

Tokom leta organizuju se manifestacije „Umetnička kolonija Rovinj“ i „Grisija“ – koji je ime ulice gde se održavaju izložbe po raštrkanim starim gradskim ulicama. Tu je i čuvena Rovinjska noć (proslava grada poznata po veličanstvenom vatrometu – održava se u avgustu), kao i proslava dana zaštitnice grada Svete Eufemije koja se održava 16. septembra. Ovo je ujedno i godišnja manifestacija gde se izlažu umetnička dela svih vrsta izlagača pod vedrim nebom.

Poreč

Poreč je grad smešten u srcu zapadne istarske obale. Ovo je grad kulture, turizma, sporta i zabave, kojim se prožimaju mirisi i boje davnina, praveći nezaboravan doživljaj ukršatnja starih i novih vremena. Kamene ulice, ostaci antičkih hramova, foruma i druge, očuvane građevine iz prošlosti svedoče o bogatoj istoriji ovog grada. Eufrazijeva bazilika iz VI veka najvredniji je kulturno-istorijski spomenik u Istri, upisan u listu Svetske baštine UNESCO.

Eufrazijeva bazilika

Danas je Poreč privlačno turističko odredište koje posvećuje veliku pažnju uređenosti, raznovrsnoj ponudi događaja, smeštajnim kapacitetima i aktivnostima. Ovde možete naći i odličnu ponudu sportova, od tenisa, odbojke na plaži, fudbala, jahanja, biciklizma, pešačenja, kao i raznoliku ponudu sportova na vodi. Poreč i njegova okolina važe za pravi biser hrvatskog turizma, jer plažama ovog područja pripada neverovatnih 20 odsto svih Plavih zastava u Hrvatskoj.

Umag

Umag je grad turizma i sporta koji je svetu najpoznatiji po teniskom ATP turniru. I turistička ponuda ovog mesta je veoma bogata . Tu su prelepo plavo more, čiste plaže, zelenilo, vrhunski smeštajni uslovi, wellness oaze, kazino barovi, tradionalne fešte, brojna kulturna događanja, bogata gastro ponuda, kao i još dosta toga što će vaše letovanje u Umagu učiniti čarobnim.

Vrsar

Vrsar očarava sve svoje goste romantičnom, autentičnom atmosferom starog istarskog ribarskog mesta. Terasasto se penje oko brega uz more, i nadvija se nad živopisnom lukom prirodno zaštićenom nizom ostrvaca. U njegove lepote zaljubio se i italijanski pisac i zavodnik Đakomo Kazanova, koji je svoje posete Vrsaru zabeležio u svojim slavnim “Memoarima“. Njemu u čast nastala je manifestacija Kazanovafest, koja kroz izložbe, različite muzičke i scenske nastupe, književne večeri i gastronomske užitke slavi najlepšu stvar na svetu – LJUBAV.

Limski zaliv

Severno od Rovinja, dvadesetak minuta vožnje automobilom nalazi se jedno od važnih prirodnih bogatstava Istarskog poluostrva, Limski zaliv, ili kako ga neki nazivaju, Limski kanal ili Limski fjord. Sam zaliv je nešto duži od 10 km, dubine do 30 metara, i u najširem delu širine oko 600 metara. Sa obe strane uzdižu se prilično strma brda, ponegde i visine do 100 metara. Za ljubitelje slobodnog penjanja, sa severne strane nalazi se pogodna stena, gde se tokom leta svakodnevno penju poklonici ovog ekstremnog sporta.

Rabac

Rabac je čuveno turističko odredište na jugoistočnoj obali Istre. Zbog niza predivnih šljunkovitih plaža i kristalno čistog mora sa pravom nosi naziv jednog od bisera Istre. Pogodan je za sve one koji traže opuštanje i relaksaciju u bogatoj lepezi rekreativne ponude na moru i kopnu. Plaža Lanterna je prelepa šljunkovita plaža sa blagim ulazom u more, koja se nalazi u blizini Rapca, a koja privlači mnogo kupača, naročito roditelja sa decom. Na ovoj plaži se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, kao i razni rekviziti za sportove na plaži i vodi. Zbog uređenosti i ostalih kvaliteta, kao što su izuzetna čistoća mora, plaža Lanterna nagrađena je Plavom zastavom. Na plaži se održavaju i razne eko radionice i aktivnosti.

Srednjovekovni grad Labin

Na brežuljku iznad Rapca smešten je srednjevekovni Labin, do kojeg je iz Rapca moguće doći peške rekreacijskom stazom. Ovo je grad bogate istorije i kulturnog nasleđa, grad galerija i umetnika koji ovde stvaraju tokom cele godine. Glavni gradski trg ima odlično sačuvanu lođu iz 16. veka, iz kojeg potiču i glavna gradska vrata Svetog Flora. Iznad vrata uklesani su labinski grb i mletački lav, simbol vladavine Venecije. Takođe, top iz razdoblja Austrije i niz drugih zanimljivih detalja otkrićete šetajući ovim izuzetno zanimljivim gradićem.

Gradić Motovun

Motovun je gradić bogate istorije u kojem svaki kamen ima svoju priču. Ovaj prelepo istarsko mesto srednjevekovnog izgleda smešteno je na brežuljku sa pogledom na dolinu reke Mirne. U Motovunu se održavaju brojne manifestacije, kao što je filmski festival, a zanimljiv je i ljubiteljima balonaškog sporta, jer zbog pogodne mikroklime omogućava letenje balonom tokom čitave godine. Park Motovunska šuma najpoznatije je stanište tartufa, veoma cenjene gljive koja raste pod zemljom.

Grad Vodnjan

Grad Vodnjan na svakom koraku odiše prošlošću. Svaka staza krije neku građevinu, crkvu, palatu izgrađenu u gotičkom, renesansnom ili baroknom stilu. Poseban užitak je prošetati uskim uličicama Vodnjana, koje nepravilno vijugaju među kućama sa kaldrmama od obrađenog kamena gde se na svakom koraku oseća duh prošlosti. Crkve Svetog Jakova, Svete Katarine, Svete Marije Traverse i Gospe od Karmela predivna su zdanja koja svedoče da su umetnost i kultura duboko ukorenjeni u ovom malom mestu. I priroda je ovde bila darežljiva. Postoji tradicija pravljenja vrhunskog maslinovog ulja koje uz vino, pršut i sir možete probati u Vodnjanu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Istra
Rent-A-Car - IstraIzleti/Ekskurzije - Istra

Gradovi