Destinacije ::

Hvar definitivno spada u jedno od najlepših ostrva hrvatskog primorja, a usputna je stanica i mnogih umetnika i slavnih ličnosti koje u toku leta i sezone prolaze ovim delom sveta gladni za bogatim noćnim životom ili prekrasnim prirodnim prikazima koji se mogu videti po čitavom ostrvu. Naziva se ostrvom sunca budući da je veliki deo godine osunčano, prepoznatljivo je i po mirisu lavanda, borova i ruzmarina. Ostrvo je bogato i istorijsko-kulturnim spomenicima poput tvrđava, katedrala, manastira, barutana itd.

Ostrvo Hvar je oduvek imalo važan strateški položaj te se, velikom smenom raznih naroda koji su prolazili kroz njega, formirala čitava kulturna i istorijska pozadina ostrva, koju možete upoznati obilaskom naseljenih mesta na Hvaru.

Kako je ostrvo Hvar dobilo ime?

Naziv ostrva Hvar potiče iz grčkog jezika i to od reči “Pharos“ što znači svetionik. Kasnije će Rimljani oblikovati ovo ime u Pharia da bi ga dalmatinski Romani pretvorili u Fara, od čega će nastati Hvar uticajem Slovena koji su ga naselili.

Naseljena mesta na ostrvu

Pored 15-ak naseljenih mesta na ostrvu, najveća su svakako Stari Grad, Jelsa, Surčaj i Hvar. Blaga mediteranska klima privlači mnoge putnike namernike na Hvar. On se danas ubraja u jedno od deset najlepših ostrva na svetu. Zapadna strana ostrva udomljava gradove poput Hvara, Starog grada, Vrboske i Jelse, dok je južna obala ostrva dom je oštrih stena. Severna obala pogodna je, zbog bogatog koralnog sveta, za ronioce, ali i surfere i plivače.

Stari Grad

Ukoliko obilaze Hvar nezaobilazna stanica će vam biti Stari Grad, jedno od najvećih naseljenih mesta na Hvaru. Spoj antike i modernog u ovom gradu koji se smatra jednim od najstarijih u Evropi u potpunosti će vas ostaviti bez daha, što zbog izvanredne arahitekture i spomenika, tako i zbog interesantnog noćnog života.

Letovalište Vrboska

Na severnoj obali Hvara je još u XV veku osnovana ribolovačka luka – Vrboska. Ovaj gradić danas je poznat po svojoj tvrđavi i crkvi Svete Marije koja je izgrađena u XVI veku. Grad neodoljivo podseća na Veneciju zbog lučnih mostova i kanala.

Uvala Mlaska

Po popularnosti jedna od atrakcija u vrhu liste, što se tiče Hvara, je svakako Mlaska, uvala blizu Sućurja. Priroda je bila darežljiva kada je ovom mestu podarila tirkizno plavu vodu i bujnu vegetaciju koja obiluje pre svega borovim šumama.

Paklena ostrva

Paklena ostrva nalaze se u neposrednoj blizini ostrva Hvar i idealna su za izlete. Ova ostrva su, po mišljenju mnogih, idealna za odmor i jedna od lepših na arhipelagu, a možda i u čitavoj Hrvatskoj. Paklena ostrva sastoje se od nekih 20-ak ostrvaca, a do njih je moguće stići brodom sa Hvara za nekih 20 minuta. Čudesnom prirodom ćete ovde biti posebno oduševljeni.

Starogradsko polje

Ovo polje najveća je plodna ravnica od svih na jadranskim ostrvima. Starogradsko polje je zaštićeno kulturno dobro i bitan kulturno-istorijski spomenik. Naime, na njemu je urađena podela zemljišta još u periodu antičke grčke, a data podela je i dalje aktuelna. Čini je sistem puteva i terasastih parcela. Zbog ovoga se starigradsko polje našlo na UNESCO listi. Starigradsko polje obiluje još i arheološkim pronalascima poput grčke kule Maslinovik plus još 100-ak drugih.

Najviši vrh ostrva – Sveti Nikola

Sv. Nikola je najviši vrh ostrva, a osim toga je i treći najviši vrh u čitavoj Hrvatskoj. Ukoliko se penjete do sv. Nikole, obavezno obiđite i kapelu koja podseća na veliki kameni krst koja datira još iz XV veka. Planinski greben koji se prostire duž južne obale ostrva, od zaliva do Sv. Nedelje (sela u podnožju sv. Nikole) dom je najviših vrhova na ostrvu.

Plaže na ostrvu Hvar

Ono po čemu se Hvar najviše prepoznaje zapravo i jesu prelepe plaže. Kada se priča o plažama na Hvaru nemoguće je ne spomenuti Paklena ostrva budući da ona udomljavaju neke od najlepših plaža na ostrvu. Do njih možete stići, podsećamo, brodom, a njihova lepota i savršeni spoj sa prirodom i egzotičnim biljakama će vas ostaviti bez daha.

Plaža Stipanska na Marinkovcu

Stipanska nosi titulu kraljice Paklenih ostrva zbog svoje lepote. Ova plaža je nudistička, a nalazi se na ostrvcu Marinkovac. Potpuno je opremljena tuševima i prodavnicama, a u blizini se nalaze dobri restorani gde ćete uživati u mediteranskoj kuhinji – jednoj od najboljih na svetu.

Plaža Palmižana

Ova plaža, koja zapravo predstavlja samu obalu zaliva, omiljena je među nudistima budući da je ceo jedan njen deo rezervisan upravo za njih. Zelena voda i sitan šljunak zaštitini su znak ove plaže. U neposrednoj blizini plaže Palmižana ima dosta prodavnica, barova kao i elitnih restorana.

Plaža i ostrvce Jerolim

Na ostrvu Jerolim nalazi se istoimeni restoran, koji ne smete propustiti. Međutim, ono zbog čega turisti svakodnevno uzimaju čamce iz Hvara je zapravo prelepa plaža, pravi prirodni rezervat prekrasne netaknute prirode. Na njoj se nalaze tuševi a radnje su takođe u neposrednoj blizini. Ova plaža je još jedna u nizu prekrasnih nudističkih plaža u okolini ostrva Hvar.

Plaža Dubovica

Plaža Dubovica se nalazi na ostrvu Hvar, nekih 8 kilometara od grada Hvara. Prelepo prirodno zaštićena od vetra, zbog stena i bujne vegetacije oko nje, Dubovica prikuplja dobar broj turista svake godine.

Plaža Milna

Smeštena je u mestu Milna, u uvali. Ova divna plaža idealna je za porodice sa decom jer je okružena borovom šumom i obiluje prirodnim hladom. Ona je plitka i peščana, a omiljena je i među decom.

Plaža Zavala

Možda jedna od najlepših plaža na čitavom ostrvu je Zavala. Smeštena je na jugozapadnoj strani ostrva i okrenuta ka otvorenom, a odlikuje se kristalno čistom vodom koja je idealna za plivače. Sitan šljunak na ovoj plaži godiće i deci, te ukoliko dolazite na Hvar sa porodicom ovo bi svakako trebalo da bude mesto gde ćete provesti bar jedan čitav dan.

Plaža Ivan Dolac

Ivan Dolac još jedna je u nizu plaža na jugozapadnoj strani koje imaju lep izlaz na otvoreno more i omiljena su destinacija ljubitelja plivanja. Ova plaža je takođe šljunkovita, međutim, skoro potpuno zelena kristalno čista voda koje se preliva u modro plavo more daleko je prepoznatljiva među ljubiteljima prirode.

Kako stići do ostrva Hvar

Bilo da na Hvar dolazite automobilom, vozom ili autobusom prva stanica bi vam svakako trebala da bude grad Split ili Drvenik iz kojih možete nastaviti trajektom do Starog Grada, Jelse ili grada Hvar. Trajekt iz Splita do Starog Grada plovi 1,5 sati, a odavde možete uzeti autobus kome do grada Hvara treba nekih 20 minuta ili taksi budući da ih ima mnogo u ovom delu ostrva.

Takođe, moguće je doći i avionom do najvećih aerodroma u Hrvatskoj, a to su svakako Splitski, Dubrovački i Brački i odatle se možete ukrcati na trajket do samog ostrva i uživati u prirodnim lepotama koje vas okružuju.

Sada kada imate sve potrebne informacije ostalo je samo da odaberete datum i krenete put Hvara – ostrva na koje ćete se verovatno vraćati više puta u životu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Hvar
Rent-A-Car - HvarIzleti/Ekskurzije - Hvar

Gradovi