Destinacije ::

Dubrovačka Regija je najjužnija regija Hrvatske, koja se graniči sa Bosnom i Hercegovinom kod Neuma. Podeljena je na dva dela: dubrovački sa Korčulom i neretvanski. Peskovite plaže ove regije egzotične lepote i otvoreno more izloženo strmim obalama sa moćnim liticama, svrstavaju je među najlepše oblasti čitavog Sredozemlja. Osim čudesne prirode tu su i kulturne znamenitosti koje se nalaze u Dubrovniku, Stonu, Korčuli, Metkoviću, Pločama, itd. Sve zajedno – more, stene, ostrva, festivali, muzejsko-galerijske zbirke, kao i prepoznatljiva kuhinja sa morskim specijalitetima plus čuveno vino ovog podneblja čine fenomenalan spoj za jedan savršen letnji odmor.

Dubrovačko primorje

Dubrovačko primorje karakterišu i bujni maslinjaci i vinogradi u unutrašnjosti. U dubokom, zaštićenom zalivu leži mesto Slano koje je atraktivno zbog brojnih šljunkovitih plaža, bujne vegetacije i veoma prijatne klime. Upravo zbog velike raznolikosti koju nudi ova regija, turisti mogu birati da li se žele samo  odmoriti ili uz to i rekreirati, zabaviti i uživati u sportskim sadržajima, ronjenju, pešačenju, biciklizmu…

Takođe, tokom leta možete posetiti i koncerte klasične muzike ili neku priredbu folklora. Dubrovačka rivijera poznata je po poskočici (vrsti narodnog plesa) poznatijoj pod nazivom “linđo“. Tradicionalni ples je zadržao svoju popularnost sve do danas, a pleše se uz pratnju specifičnih melodija narodnog instrumenta lijerice.

Dubrovnik

Dubrovnik. Više od hiljadu godina bogate istorije prisutno je u svakom delu ovog grada. Dubrovnik je grad-muzej i živa pozornica, idealan spoj istorije i savremenih sadržaja. Okružen je srednjevekovnim zidinama dugačkim 1940 metara koje su očuvane u originalnom obliku i otvorene svim posetiocima kao najveća atrakcija. Od 1979. godine grad je pod zaštitom UNESCO.

Dubrovnik je odličan izbor za one koji traže izazove i aktivan odmor. Zabava, rekreacija i sport dostupni su ne samo tokom letnjih meseci, već i čitave godine. Uživajte u džip safariju, jahanju, kanu safariju, kajaku, jedrenju na Elafitska ostva i još mnogo toga. Ne propustite otići i na ostrvo Lokrum koje je od Dubrovnika udaljeno oko 700 metara, a kojeg sa pravom zovu ostrvo ljubavi. Uživajte u šetnji uz paunove ili se prepustite suncu na nudističkoj plaži.

Dubrovnik je vazdušnim linijama izuzetno dobro povezan sa svim većim centrima Evrope. Inače, proglašen je za treće najromantičnije mesto na svetu, posle Buenos Ajresa i ostrva Bora-Bora. Ovo je grad koji bi trebalo posetiti bar jednom u životu.

Cavtat

Cavtat je gradić brojnih palata, rezidencija i spomenika iz rimskog vremena koji je smešten na zapadnim obalama Konavala, u dubrovačkoj regiji. Udaljen je od Dubrovnika 19 km. Cavtat ima bogatu istoriju koja datira još od davne 614. godine. U antičko doba ovo mesto je nosilo ime “Epidaurum“, da bi ga kasnije Rimljani preimenovali u “Civitas Vetus“ od kojeg je i nastalo današnje ime Cavtat.

Prošetajte prelepom rivom ovog gradića upijajući mirise i zvukove prirode, i uživajte u tišini skrovitih uvala i prelepih plažica. Takođe, Cavtatsko podmorje skriva ostatke starih rimskih brodova koji su ostavili istorijske tragove jedne nekada moćne civilizacije.

Poluostrvo Pelješac

Letovalište Orebić nekada veoma poznato pomorsko središte, o čemu i danas svedoči Pomorski muzej, smešteno je tačno podno brda Svetog Ilije, na poluostrvu Pelješac, nasuprot Korčuli. Predivne peščane i šljunkovite plaže u dubokoj zavetrini, obilje sunca i dobra ponuda kvalitetne hrane i vina garantuju kvalitetan odmor svakom gostu.

Onima koje vole aktivan odmor, poluostrvo Pelješac pruža raznovrsne mogućnosti; surf (savršeno mesto je Pelješki kanal), jedrenje, podvodno ronjenje i još mnogo toga. Naravno, i kopno ima svoje adute – pešačke staze, vožnja bicikala kroz fantastičnu prirodu, kao i planinarenje su neki od njih. Takođe, sa najvišeg pelješkog vrha – Sveti Ilija (961 metra nadmorske visine) spuštaju se hrabri letači sa paraglajdingom, uživajući u letu i prelepom pogledu na Pelješki kanal, i ostrva Korčulu, Mljet i Lastovo.

Arboretum Trsteno

Arboretum Trsteno je najstarija uređena renesansna botanička bašta u Dalmaciji (iz 1502. godine). Bogata je egzotičnim biljem, a na trgu ispred ovog mesta ponosito stoje dva orijaška platana starija od 400 godina, jedinstveni primerci te vrste u čitavoj Evropi.

Krajem XV veka Ivan Gučetić je sagradio sebi letnikovac u gotičko-renesansnom stilu sa kapelom i baštom. Nakon zemljotresa 1667. godine, ovde je zasađeno egzotično bilje i drveće (gorostasni platani, palme, eukaliptus, itd), ukrašeno je kamenim stubovima, a nešto kasnije i baroknom česmom koju krase statue Neptuna i nimfi.

Zaton

Zaton je slikoviti, čak dva kilometra dugački zaliv koji duboko ulazi u kopno. Na obali zaliva smeštena su četiri naselja: Veliki Zaton, Mali Zaton, Štikovica i Vrbica. Posebna zanimljivost je da se ovde pri kraju zaliva nalaze izvori slatke vode “Vrelo“, čija je moć i snaga nekada pokretala ovdašnje mlinove.

Zaliv Zaton je danas idealno odredište za one koji žele da uživaju u čarima čistog mora, provedu dan na suncu ili u senci starih borova, prošetaju uz obalu, i okuse neki od dubrovačkih i dalmatinskih specijaliteta u malim, udobnim restoranima koji se nalaze uz more.

Naselje Bosanka

Naselje Bosanka se nalazi na severoistočnoj padini brda Srđ, iznad Jadranske turističke magistrale, smešteno u brdskoj dolini. Ukoliko se odlučite da posetite Bosanku ovde možete videti ostatke austrijskog logora, i naravno uživati u borovoj šumi i predivnom pogledu na Dubrovnik, koji je odavde dostupan redovnom autobusnom linijom.

Delta Neretve

Delta Neretve je mesto, ispod grada Metkovića, gde se reka Neretva uliva u Jadransko more. Izvorno se delta sastojala od 12 rukavaca, ali je nakon brojne i opsežne kultivacije tog zemljišta, broj rukavaca sveden na samo četiri, a dotadašnja močvarna delta velikim delom pretvorena u bogato poljoprivredno područje.

Ipak, i pored kultivizacije zemljišta, šaš, močvarna polja, peščane plaže, grebeni, krš i pećine pružaju prirodno stanište raznim vrstama biljaka i životinja. Dolina Neretve uključuje pet zaštićenih područja ukupne površine 1620 hektara, a ukoliko poželite da uživate u ovom slikovitom krajoliku, predlažemo nekoliko pešačkih i biciklističkih staza. Biciklističke staze nastavljeju se iz lokalnih puteva, neke su asfaltirane i može se voziti običan bicikl, a neke su makadamske, pa se za njih preporučuje mountain bike. Staze su lako uočljive, iako nisu sve označene.

Nekada se na ovom području uglavnom uzgajalo grožđe, kukuruz i masline, a danas je primat preuzela proizvodnja mandarina i drugog južnog voća.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Dubrovačka regija
Rent-A-Car - Dubrovačka regijaIzleti/Ekskurzije - Dubrovačka regija

Gradovi