Destinacije ::

Kraljica dalmatinske grupe ostrva je svakako prelepi Brač. Od svih Jadranskih ostrva po veličini Brač zauzima počasno treće mesto šireći se na nešto malo manje ispod 400 kvadratnih kilometara. Brač broji oko 14.000 stanovnika, a tokom leta ga poseti veliki broj turista kao iz Evrope tako i sveta. Od kopna je razdvojeno Bračkim kanalom, od Hvara – Hvarskim kanalom, dok je od Šolte odvojen Splitskim vratima.

Kako je ostrvo Brač dobilo ime

Samo poreklo imena ostrva se ne može sa sigurnošću utvrditi. Postoje, međutim, pojedine pretpostavke koje nam ukazuju na moguće preteče imena. Jedna od takvih govori da ime potiče od ilirskog naziva za jelena koje glasi – brentos, imajući u vidu to da su ga i Grci nazivali jelenom tj. elaphons. Inače, jelen je bio životinja zaštitnik prvih žitelja ovog ostrva.

Brač je ucrtan i u Ptolomejevu kartu iz II veka, a vizantijski car Konstantin ga u svom opisu carstva naziva Brazo. U istom opisu ovo ostrvo je predstavljeno kao jedno od najlepših i najplodnijih na Jadranu – rame uz rame sa Hvarom. Takođe, prema legendi, trojanski heroj Antenor je došao nakon pada Troje iz Grčke pravo na Brač.

Klimatski uslovi na ostrvu Brač

Klimu određuje i sam položaj ostrva, a izgleda da je priroda bila blagodarna kada se radi o Braču. Mediteranska klima miluje ovo prekrasno ostrvo i daruje mu duga leta i blage zime, te ovde i tokom zime može lepo da se odmara u prijatnom ambinetu umerenih temperatura.

Ogroman broj sunčanih sati čini ovo ostrvo tropskim rajem, a interesantna je i činjenica da sneg u proseku pada samo dva dana godišnje. Zbog ove izvrsne klime, more je uglavnom toplo, a budući da na ostrvu ne postoje veća naselja niti teška industrija, u vodi oko ostrva potpuno odsustvuje zagađenje bilo koje vrste. Ovakva klima podarila je takođe mogućnost stanovnicima Brača da gaje raznovrsnu floru i faunu koja predstavlja izraziti doživljaj svakom turisti.

Čuveno belo bračko kamenje

Kamenito okruženje, uzvišenja i planine koje ga krase načinili su Brač boemskim ostrvom. Uske ulice posute makadamom koje izbijaju na prekrasno i bistro more zaštitni su znak ostrva. Brač je vekovima bio izvor kamenja za izradu fasada i dekoracija različitih zgrada. U ovome se otišlo dalje nego što bi bilo ko i mogao pomisliti, a zna se još da su Rimljani koristili kamen sa Brača za izgradnju čitavih gradova i amfiteatara širom Dalmacije.

Najviši planinski vrh – Vidova gora (788 metara nadmorske visine)

Čitavo ostrvo proglašeno je svojevrsnim kulturno-istorijskim i prirodnim spomenikom. Najviši vrh Brača, a i čitavog Jadrana je vrh Vidova gora. On se ponosno uzdiže na 788 metara nadmorske visine i predstavlja svojevrsnu atrakciju budući da pruža kontrast moru. Ovo je jedno od omiljenih mesta za fotografisanje turista koji posećuju Brač. Na vrhu Vidove gore nalazi se i 12 metara visok monumentalni krst izrađen od čuvenog belog bračkog kamena.

Za Brač se može reći da je ostrvo pod senkom borova

Brač ne bi zaslužio sve epitete koje danas nosi da nije divnih borovih šuma koje krase svaki kraj ovog ostrva. Mnoštvo prirodne hladovine čini ovo ostrvo savršenim mestom za odmor. Alepski borovi koji su karakteristični za većinu jadranskih ostrva, Braču daju poseban šarm. Viši delovi ostrva su prekriveni crnim i borovim šumama, a karakterističan miris koji se širi čitavim ostrvom zauvek će vam ostati u sećanju.

Renesansa kao simbol Brača

Brač je bio prestonica renesansne kulture i umetnosti na čitavom dalmatinskom primorju. Mnogobrojne crkve i palate, skulpture i reljefi, predstavljaju svojevrsno bogatstvo renesansne arhitekture i kulture na ostrvu. Jurij Dalmatinac, Andrija Alešije i Nikola Firentinac neki su od umetnika čija su dela zastupljena na ostrvu.

Najlepše plaže na Braču

Ono što apsolutno ostavi svakog posetioca bez daha su prelepe plaže na Braču. Peščane, šljunkovite ili kamenite od sitnog kamena – na Braču možete naći sve. Ukoliko želite da se osamite možete otići do neke uvale, a ako ste za gužvu, dobar provod i savremene sadržaje na plaži, i toga ima u izobilju na Braču. Sportovi na vodi veoma su zastupljeni na ovim plažama, pa će i oni posetioci koji vole nešto aktivniji odmor moći da uživaju.

Plaža Zlatni rat

Rajska plaža Zlatni rat jedna je od najlepših šljunkovitih plaža na Jadranu. Udaljena je svega 2km od Bola, a do nje je moguće doći automobilom ili laganom 20 minutnom šetnjom uz more. Takođe, do ove destinacije saovbraća i mali voz tokom leta, ali i turistički brodovi koji polaze iz luke Bol.

Nastala je taloženjem finog zlatnog šljunka oko podmorskog grebena i ulazi čak 500 metara u more. Pod uticajem vetrova, talasa i morskih struja ova plaža stalno menja svoj oblik. Uz sve to, ovo mesto, inače zaštićeno prirodno područje omiljena je destinacija surfera i kite-surfera iz celoga sveta.  

Plaže Borak i Mali Rat

Smeštene na pola puta do Zlatnog rata, kada se krene iz Bola, plaže Borak i Mali Rat nude uobičajene sadržaje, ali tamo ćete naći i nekoliko više interesantnih, poput sportova u vodi kao što su windsurfing-u, kiteboarding-u, ronjenje, kajaking i paddeling.

Plaža Borak

Plaža Borak, uz dobru ponudu suncobrana i ležaljki, terena za odbojku na pesku, restorana i kafića, idealna je i za ručak uz predivan pogled na sunce koje se spušta iza plaže Zlatni rat. Takođe, odmah iznad plaže nalazi se i zabavni park za velike i male – trambolina, dvorac pun balončića, električni automobili, itd.

Plaža Mali rat

Istočno od plaže Borak, na manjoj plaži Mali rat, prepoznatljivoj po kafiću u obliku broda svoj raj će naći ljubitelji aktivnog odmora. Tu je smeštena “Yellow Cat“ kiteboarding škola, a kada nema vetra možete upražnjavati veslanje na dasci.

Plaža Kotlina

U istočnom delu Bola, oko Dominikanskog manastira smeštene su ove tri zaista lepe plaže. Na Kotlini, prvoj plaži od restorana “Ribarska kućica“, ima dsota hladovine, ležaljke, i naravno, slikoviti restoran i kafić.

Plaža Bijela kuća

Na plaži Bijela kuća, ako dođete dovoljno rano naći ćete i mesta pod hladovinom, a do plaže se može doći i stepenicama koje vode sa puta u blizini drevne kapele Svetog Ivana i Teodora. Ove dve plaže povezane su stenovitom liticom koja ih ujedno i razdvaja.

Plaža Martinica

Na plaži Martinica nema gotovo nikakvog hlada, pa ovde morate biti oprezni sa suncem. Istina popodne kreće da duva maestral tipični vetar za Bol, koji malo prodrma atmosferu u ovoj smirenoj i zašićenoj uvali. U blizini ove šljunkovite plaže nalaze se bar i restoran u sklopu manastirskog dvorišta gde se možete skloniti od jakog sunca. Na samom kraju ove plaže počinje staza koja vodi do malih uvala, koje su takođe ujedno i nudističke plaže.

Plaža Uvala Lovrečina

Uvala Lovrečina je jedna od divnih plaža smeštena na severu ostrva, nekoliko kilometara od Postire u smeru Pučišća. Providna voda, sitan pesak i srednjovekovna crkva koja se nalazi u blizini, kao naravno i prelepi maslinjaci čine ovaj pejzaž izuzetno privlačnim.

Bilo kako bilo, činjenica da postoji ograničen broj parking mesta i da ne postoji jasno označena autobuska stanica u blizini na neki način ograničava broj turista koji posećuju ovu plažu. Stoga, ukoliko želite da se odmorite i opustite van svakodnevne gužve, odaberite upravo ovu plažu.

Plaža u Supetaru

Supetar je najveći grad na ostrvu i glavna trajektna luka Brača. Nalazi se na severnoj strani, tačnije nasuprot gradu Splitu. Imajući u vidu zaista dobre brodske veze, naročito u sezoni, mnogi turisti koji borave u Splitu dolaze na jednodnevne izlete u Supetru.

Zapadno od trajektnog pristaništa (koji se nalazi u samom centru Supetra) nalazi se šljunkovita plaža Vlačića i peščana uvala Banj koje su pogodne za porodice sa decom, a prilagođene su i starijim osobama. Ove dve plaže su međusobno povezane i imaju mnoge sadržaje kao što su tobogani i pedaline. Na plaži Vlačića postoji nekoliko restorana gde se možete osvežiti i nešto lagano pojesti, a na obali su raspoređeni suncobrani i ležaljke koje možete iznajmiti.

Nešto malo dalje smeštena je i dugačka šljunkovita plaža “Bili rat“, kao i uvala “Vela Luka“. Ovo su najlepše plaže u Supetru. I na ovim plažama možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a u blizini postoji nekoliko restorana. Pored toga, ljubitelji sporta mogu se oprobati u odbojci na plaži, mini golfu, igrati tenis ili stoni tenis.

Plaže Sumartin i Povlja

Na jugoistočnom delu ostrva, u opštini Selce, naći ćete nekoliko malih, ali veoma slikovitih mesta kao što su Sumartin i Povlja gde postoji nekoliko lepih šljunkovitih plaža. Neke od njih možete obići automobilom, druge (većinu) isključivo ako iznajmite čamac. Ako želite da provedete dan na plaži daleko od gužve, najbolje je da pitate meštane koju plažu da izaberete.

Zanimljivosti na Braču – Pustinja Blaca

Svakako treba posetiti pustinju Blaca koja se nalazi na ivici doline na južnoj strani ostrva, između Bola i Milne. Možda je najbolje započeti objašnjenjem naziva “pustinja“. Ovde ne radi o peščanoj pustinji, već je reč o izolovanim područjima u kojima su redovnici stvarali zajednice koje su se ovde u miru mogle posvetiti molitvi i duhovnom životu.

Tako je Blacu osnovan glagoljaši red u XVI veku, u vreme kada su oni bežali od osmanlijskih osvajanja. Na početku prvi doseljenici ovde su samo obrađivali zemlju, da bi nešto kasnije dobili dozvolu za izgradnju crkve i manastira. Pustinja se polako razvijala i rasla. Tako su početnoj kamenjem ograđenoj pećini dodati objekti raznih namena, poput podruma, kuhinja ili peći. Crkvica je izgrađena 1588. godine, a zatim i sam manastir.

Zmajeva pećina – Jedna od najposećenijih destinacija na ostrvu

Zmajeva pećina je jedno od najposećenijih destinacija na ostrvu, iscrtana različitim reljefima, i predstavlja pravi spomenik kulturne baštine Brača. Ona je izvanredan primerak pećinskog manastirskog života popova glagoljaša u XV veku. Pored toga, zahvaljujući ovoj pećini i njenoj mističnosti ovde do dan danas “žive“ slovenski mitovi o vilama, vukodlacima, bićima iz noćnoh mora i vešticama i mediteranske priče o Orkomarinu, jednookom divu koji živi u pećini. Zmajeva ili Drakonjina pećina čuva jedan magičan svet, koji kao da se preselio iz snoviđenja.

Kako stići na ostrvo Brač?

Za početak treba naglasiti da koji god put da izaberete do Brača, jednom kada stupite na samo ostrvo, shvatićete da se sav trud isplatio.

Ukoliko putujete automobilom, autobusom ili vozom prva stanica svakako treba da vam bude Split ili Makarska. Odavde je najlakše uzeti trajekt.

Ukoliko putujete avionom najbliži internacionalni aerodromi su u Splitu i Dubrovniku. Odavde dalje možete autobusom, taksijem ili iznamljenim automobilom sve do trajektnog pristaništa u Splitu ili Makarskoj. Iz Splita trajekt ide vrlo češto tokom sezone do Supertar na Braču, a iz Makrske dolazi se do luke Sumartin.

Takođe, treba napomenuti da i Brač ima mali aerodrom. Prostire se na ukupnoj površini od 400.000 m², a smešten je na Veškom polju, na 541 metara nadmorske visine. Od Bola i najlepše i najpoznatije plaže na Jadranu, Zlatni rat, udaljen je svega oko 14 km, a 30 km ima do Supetra, najvećeg mesta na ostrvu. Tokom letnje sezone, na ovaj aerodrom sleću regularni i čarter letovi kompanija “Croatia Airlines“ (iz Zagreba i Graca), “Austrian Airlines“ (iz Graca i Insbruka), kao i “Express Airways“ (sezonski letovi iz Dizeldorfa, Lajpciga, Halea, Malmea, Beča).

Lokacija na mapi

Smeštaji - Brač
Rent-A-Car - BračIzleti/Ekskurzije - Brač

Gradovi