Destinacije :: Ostrvo Zlarin ::

Zlarin je jedino naseljeno mesto na istoimenom ostrvu, i predstavlja tipičan je primer dalmatinskog gradića kojeg krase kamene kućice, uske ulice, kao i karakterističan zvonik mesne crkve. Tokom istorije, a pogotovo u 19. veku, u ovom mestašcu su se zbivale velike promene. Zlarin je već tada imao svoju javnu rasvetu koju je činilo 25 fenjera, kao i toranj s javnim satom, a dobio je i prvi telegraf i školu. Nešto malo kasnije, tačnije 1930. godine, na obali je zasađeno 6 velikih palmi koje su dopremljene sa ostrva Visa, a tokom 20. veka sagrađena je i riva i prvo javno kupalište.

Nekada je na Zlarinu živelo više od 1800 stanovnika, koji su se osim poljoprivredom, uglavnom bavili pomorstvom, i to veoma uspešno. Ipak, kasnije su počela iseljavanja, pa danas na ovom ljupkom ostrvu živi svega oko 300 stalnih stanovnika.

U lokalnim restoranima u Zlarinu možete uživati u domaćim specijalitetima uz predivane zvukove talasa i pokojeg cvrčka, koji su zaštitni znak zlarinske obale. Dalmatinska i ostrvska kuhinja vam nude širok izbor jela, a ovde možete popiti i prvu jutarnju kafu ili popodnevno piće. Takođe, u mestu se nalazi i nekoliko kafića i samoposluga, kiosk, pošta, bankomat, kao i nekoliko štandova koji nude uvek sveže voće i povrće.

Manifestacije u Zlarinu

Mala zajednica ostrva Zlarin tradicionalno organizuje letnje manifestacije – fešte. Tu su: “Srdelada“tradicionalno spremanje srdela na žaru, zatim „Latinsko Idro“ – regata brodova tradicionalne gradnje,  „Ispraćaj korala“ – odlazak u potragu za koralima, kao i divne dečije radionice, koncerti i plivački maraton za sve uzraste. Jedna od najinteresantnijih svečanosti je svakako “Veče ostrvskih nota – Bodulska balada“, koje se svake godine, krajem jula, održava u uvali Fingac. Cilj je, osim dobre zabave i humanitarnih namera, udahnuti život na pusta ostrva.

Znamenistosti Zlarina

Leroj – toranj s javnim satom, nalazi se u samom mestu Zlarin. Izgrađen je 1839. godine, a 1909. godine je obnovljen. 1970-ih godina je postavljen električni sat, koji je zamenio stari mehanički.

Crkva Marijog Uznesenja

U crkvi Marijog Uznesenja nalazi se mučenik Sv. Fortunato, simbol i zaštitnik  ostrva kome se malo zna, osim da je bio rimski vojnik čije je telo preneseno na Zlarin i stavljeno u oltar crkve. Ova barokna crkva izgrađena je 1740. godine na temeljima stare crkve.

Zlarinska župna crkva

Zlarinska župna crkva izgrađena je malo dalje od centra gradića, a pojedinci taj položaj objašnjavaju izvorom koji se navodno nalazi ispod glavnog oltara. Naime, tokovi podzemnih voda stvaraju depresivno i pokajničko raspoloženje. Kako bilo da bilo, ostaje činjenica da ispred crkve danas stoji bunar koji se verovatno puni vodom iz tog izvora.

Crkva Gospe od Rašelja

Legenda o nastanku crkve Gospe od Rašelja, koja je podignuta na prilično udaljenom mestu od naselja, kaže da je crkva prvobitno trebala da bude sagrađena na najvišoj tački Zlarina – Klepcu. Međutim, grupa ljudi pronašla je na jednom stablu na mestu današnje crkve sliku Bogorodice. Uzeli su sliku i odneli je na Klepac. Sledećeg dana slika je opet bila na istom drvetu. Upravo zbog toga su odlučili da crkva bude baš tu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zlarin
Rent-A-Car - ZlarinIzleti/Ekskurzije - ZlarinDrugi gradovi Ostrvo Zlarin