Destinacije :: Zadarska regija ::

Zaton je turističko mesto u samom središtu Jadranske zaliva i pripada prelepoj zadarskoj rivijeri. Na 2km severno nalazi se grad Nin, a na 12km jugoistočno smešten je Zadar. Udaljenost Zatona od aerodroma Zadar-Zemunik je 30 km. Zaton je, takođe dobro povezan autobuskim linijama sa svim većim evropskim gradovima, a isto važi i za železnički saobraćaj.

Ako želite mir, bistro more, čisto podmorje, kao i hlad borovih šuma, onda je Zaton idealno mesto za vaš odmor. Zaton je smešten na području koje ima dugu istoriju, a ovde su nađeni ostaci kultura od pre 4000 godina. Mesto je sve donedavno živelo od ratarstva, stočarstva i ribarstva. Takođe, ovde ćete naići na vrlo zanimljive spojeve arhitekture u vidu crkava i drugih građevina.

Dalmatinska kuhinja

Dalmatinska kuhinja se smatra veoma zdravom, a priliku da je iskusite imate u konobama koje nude širok dijapazon jela i kvalitetnih vina. Mesto sadrži nekoliko manjih prodavnica, pekare, mesare, poslastičarnice tako da će vam sve osnovne potrebe na letnjem odmoru biti zadovoljene.

Aktivan odmor u Zatonu

Turisti koji traže aktivniji odmor mogu jahati konje, skijati na moru, roniti… Ako niste vični ovim zanimacijama tu su tereni za košarku, tenis, fudbal, kao i brojne biciklističke i šetačke staze. Ako baš spuštate tempo na odmoru, iznajmite pedalinu, čamac ili skuter.

Plaža u Zaton Holiday Resort-u

Plaža u Zaton Holiday Resort-u je nosilac plave zastave, uglavnom je peščana, a delimično i šljunkovita. Dugačka je oko 1,5 km, karakteriše je plitko more, idealno za decu. Takođe, ima i poseban prilaz moru za invalide. Na plaži se nalaze suncobrani i ležaljke koje možete iznajmiti, a tu su i tuševi i kabine za presvlačenje. Na ovoj plaži imaćete pregršt zanimljivosti od tobogana, aqvagana, iceberga, odbojke na pesku, i vodenih sportova koje možete upražnjavati. Tu su i beach i snack barovi koji nude grickalice, razne vrste kafa i naravno dobar izbor hladnih napitaka. Takođe, druge plažice – peščane, šljunkovite, kamenite, nalaze po uvalama oko naselja. Sve su udaljene jedna od druge na par minuta prijatnog hoda.

Zaton i njegov odličan geografski položaj omogućavaju različite dnevne i poludnevne izlete. Nacionalni parkovi (Kornati, Krka, Plitvice, Paklenica), su prvi na listi, dok stari i zanimljivi gradovi (Nin, Zadar, Biograd, Šibenik, Split) čine savršen plan bekstva, makar na kratko, ako se uželite živahnije atmosfere. Zaton predstavlja tradicionalno Hrvatsko letovalište koje svojom harizmom i stilom života poziva na opuštanje.

Crkva Svetog Nikole

Prepoznatljiv simbol Zatona i Nina je crkva Svetog Nikole koja se nalazi u polju Prahulje. Crkvica je izgrađena na zemljanoj humci koji se uzdiže iznad prostranog polja i upravo na ovom mestu možete doživeti nezaboravne zalaske sunca. Oko crkve se nalaze još uvek neistraženi praitorjiski grobovi.

Crkva je dugačka 5,90 metara, široka 5,70 metara, a visoka 6 metara, dok su zidovi debljine 50 cm. Zbog opasnosti invazije od Turaka na crkvicu se u XVI – XVII veku nadograđuje odbramben zid sa 8 zubaca koje je služilo kao izvidnica. Crkvica Svetog Nikole je jedini sačuvan primer rano-romanske arhitekture takvog oblika u Dalmaciji, a datira s kraja XI i početka XII veka.

Klimatski uslovi

Zaton ima obeležja mediteranske klime: zime su blage, leta duga i topla. Zimi se temperatura tek ponekad spusti ispod nule. Prosečna godišnja temperatura vazduha iznosi 15° C, prosečna temperatura najtoplijeg meseca jula iznosi 24° C, a najhladnijeg januara 12° C. Insolacija iznosi oko 2500 sati godišnje.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zaton
Rent-A-Car - ZatonIzleti/Ekskurzije - Zaton

Drugi gradovi Zadarska regija