Destinacije :: Hvar ::

Na središnjoj visoravni Hvara, sa nadmorskom visinom od oko 200 metara, nalazi se veoma razuđeno, tradicionalno mestašce Zastražišiće. Svoje ime dobilo je po vrlo zanačajnoj ulozi koju je igralo  tokom burne prošlosti Jadrana – „zastražišće“ je zapravo zaleđina neke stražarske odnosno odbrambene utvrde, a poslednja na Hvaru nalazila se na obližnjem brdu Vela Glava.

Na ovom 315 metara visokom brdu danas možete videti ostatke stare ilirske tvrđave, i uživati u pravom „komandnom“ položaju mesta: idelano za nadgledanje pomorskog saobraćaja od Solte do Makarske, pa možete osetiti kako je izgledalo nadgledanje u potrazi za piratskim ili turskim jedrima na vidiku. Utvrda je delo plemićke porodice Anđelinović, oblasnih gospodara tokom trusnog perioda turskih osvajanja.

Zastražišće se sastoji od nekoliko manjih zaselaka

Zastražišće se sastoji od nekoliko zaista malih zaselaka – Mola Bonda, Grudac, Donje Poje i Postronje, a zahvata i mala vikend naselja novijeg doba koja su se razvila u razuđenim uvalama obe strane ostrva. Svim ovim zaseocima i naseljma zajednička je crkva i škola, i sva su razbacana u krugu od oko 2 kilometra od tog centra, gde se nalaze i pekare, prodavnice, poneki restoran i kafanica.

Crkva Svetog Nikole

Parohijska crkva podignuta je tokom XIX veka i posvećena je Svetom Nikoli, i gospodari najvišim vrhom ostrva, pa će vam se kratak uspon višestruko isplatiti jednistveim pogledom na ostrvo, more i obližnji Brač.

Crkva svete Barbare (1621. godina)

Ipak, ovo nije i najstarija crkva ovde. Manja, crkva svete Barbare podgnuta je davne 1621. godine, i to na temeljima još starije crkve. Iako razuđeno, Zastražišće u svim svojim delovima čuva stare principe arhitekture, kamene građevine, velika, zatvorena dvorišta i divne primere rustičnih kuća.

Turiste u Zastražišće privlači i 2000 godina stara maslina

Ipak, interesantno je da većinu posetilaca ovamo dovodi – jedno drvo. Smatra se da je preko 2000 godina stara i da među njenim granama, i srebrnkastim listićima leže sećanja na Hvar i same početke razvoja ostrva, a ova maslina zaštićena je kao kulturno dobro velike vrednosti, kao jedno od najstarijih stabala, i to ne samo na Hvaru ili u Hrvatskoj, već i šire.

U blizini Zastražišća se nalazi nekoliko prelepih uvala

U svim ovim zaseocima u okolini Zastražišća živi oko 200-ak ljudi, gajeći masline, ribareći i dočekujući goste koji su u potrazi za još neotkrivenim destinacijama, gde će moći da uživaju u prirodi i lepoti bez armija turista i mana masovnog turizma. Iako se Hvar ne može pohvaliti dugim pešačnim plažama, baš kao ni obližnji Brač, severnom i južnom obalom ostrva protežu se brojne lepe uvale.

Na severnoj strani  to su Vela Stiniva, Stanji Mir, Sinjava, Dubac, Kjušna, Krušea, Milna i Pokrivenik, dok su na južnoj strani Veliki i Mali Bok, Tamna Spila, Mala i Vela Zoboja, Vratinja Paklina, Črvanj – još desetak manjih uvala. Ove uvale kriju malene plaže do kojih se u većini slučajeva može stići i sa kopna, ali ih ima i tako pozicioniranih da ćete do njih morati plivanjem ili barkama.

Sa izuzetkom Vele Stinive, Pokrivnika i Milne, sve ove uvale su nenaseljene i ne mogu se ubrajati u uređene ili organizovane plaže, ali vam svakako mogu pružiti fantastične trenutke idile i mira. Inače, Vela Stiniva je najbolje razvijena uvala, i ovde pored sasvim lepog izbora smeštaja, možete računati i na restoran, kafe i piceriju pored mora.

Zastražišće je idealna destinacija za mirniji i opušteniji odmor

Zastražišće je pomalo dremljivo mesto, povezano jednim glavnim drumom, ali zato brojnim pešačkim rutama i biciklističkim stazama, a najbolje je za ljubitelje početnog alpinizma i penjanja na ostrvu, jer je sama visina ostrva ovde najviša i najbrdovitija, pa će zadovoljstvo pronaći i početnici, kao i iskusniji, izdržljiviji i hrabriji planinari. Na kraju, ne zaboravimo da pomenemo ni najpoznatijeg podrumara i prozvođača istočnog dela ostrva. Vinarija Vujnović izuzetno je poznata i vaše je odredište ukoliko ste u potrazi za izvanrednim vinima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zastražišće
Rent-A-Car - ZastražišćeIzleti/Ekskurzije - Zastražišće
Drugi gradovi Hvar