Destinacije :: Zadarska regija ::

Grad Zadar je smešten u samom središtu hrvatskog Jadrana, u najrazruđenijem delu jadranskog arhipelaga, i čini urbano središte severne Dalmacije kao i administrativni, privredni, kulturni i politički centar regije.

U njegovoj okolini nalaze se nacionalni parkovi Plitvice, Paklenica, Krka i Kornati, kao i parkovi prirode Velebit i Telašćica, uz niz od 300 i više ostrva i ostrvaca. Prirodne lepote, brojni zalivi i plaže, kulturno-istorijski spomenici, raznovrsna ugostiteljska ponuda čini Zadar i njegovu okolinu jednom od najatraktivnijih turističkih regija Hrvatske.

Zadar je grad gde je veliki prostor ostavljen pešacima; šetnja kamenim ulicama postaće šetnja kroz istoriju dugu više od 3.000 godina, ali i upoznavanje savremenog života njegovih građana. U Zadru danas živi oko 100.000 stanovnika, a za turiste predstavlja pravu riznicu zanimljivosti i spomenika iz antičkog, srednjevekovnog i renesansnog perioda.

Morske orgulje i Pozdrav suncu

Moderna ikona grada Zadra postale su Morske orgulje, jedinstveno arhitektonsko čudo izgrađeno u gradskom delu rivijere. Ovde morski talasi, strujanjem i prolaskom kroz muzičke cevi postavljene pod morem, stvaraju čudesan zvuk, tkz. „morsku muziku“, koja ispunjava široki prostor šetališta uz more.

Na samom vrhu zadarskog poluostrva zasvetlela je još jedan urbana instalacija – reč je o “Pozdravu suncu“. To je u stvari 300 višeslojnih staklenih ploča postavljenih na istom nivou sa kamenim popločenjem u obliku kruga. Zamišljen je kao prostorna instalacija u obliku amfiteatra oko kojeg će na kockama od kamena biti stilizovan prikaz svih planeta Sunčevog sistema.

Takođe, upravo sa ovog dela zadarske rivijere pruža se, prema rečima slavnog Alfreda Hičkoka i najlepši zalaz sunca na svetu.

Crkva sv. Donata – Zaštitni znak grada Zadra

Ova crkva je izvorno posvećena sv. Trojstvu, a tek od 15. veka dobija današnje ime i to po zadarskom biskupu Donatu koji je inicirao gradnju. Prepoznatljiva je po neobičnom cilindričnom obliku sa dvostrukim unutrašnjim prostorom, a ističe se originalnošću i jedinstvenošću građevinske tehnike. Crkva je dugo van sakralne funkcije, a zbog sjajnih akustičnih karakteristika, u njoj se već 50 godina održavaju muzičke priredbe poznatog međunarodnog festivala srednjevekovne i renesansne muzike „Muzičke večeri u Sv. Donatu“.

Kalelarga

Kalelarga ili Široka ulica je glavna i najpoznatija zadarska ulica, a mnogi kažu, starija čak i od samog grada. Proteže se u smeru istok-zapad od Narodnog trga do Foruma. Ovo je za Zadrane jedan od simbola grada koji budi sećanja na lepe trenutke i događaje. Poznata je kao mesto druženja, zabave i razonode, pa i prve ljubavi. Veruje se da su upravo na Kalelargi započele ili se završile ljubavi mnogih generacija Zadrana.

Rimski forum – Gradski trg u središtu Zadra

Utemeljivač Foruma bio je prvi rimski car Avgustin o čemu svedoče dva natpisa u kamenu iz III veka kada je gradnja završena. Obuhvata površinu od 90×45 metara, a danas su sačuvani samo originalni pločnik i stubovi, kao i dva ukrasna monumentalna stuba od kojih je jedan na izvornom mestu. Nekad je služio kao stub srama što dokazuju lanci iz tog perioda.

Narodni trg

Zadarski Narodni trg je središte javnog života Zadra od vremena renesanse do danas. Na mestu nekadašnjeg Velikog trga (Platea magna), godine 1562. sagrađena je Gradska straža sa zvonikom gradske ure koja neprekidno radi još od davne 1803. godine. Veće zvono, koje otkucava sate preneseno je sa Kapetanove kule, a manje koje otkucava četvrtinu sata, sa susedne crkve sv. Lovre.

Narodnim trgom dominira Gradska većnica, sagrađena na mestu stare i neugledne većnice za vreme italijanske uprave u Zadru 1934. godine. Slavnu tradiciju zadarskih kafana nastavljaju i današnje, koje između ostalog Narodni trg čine ugodnim mestom za susrete i brojne proslave.

Trg pet bunara

Trg pet bunara izgrađen je 1574. godine u vreme odbrane grada od turskih opsada, kada je pokriven obrambeni jarak sa zapadne strane bastiona. Na njegovom mestu nastala je velika cisterna za pitku vodu sa pet ukrašenih venaca (bunara). Trg ima oblik izduženog nepravilnog pravougaonika i zatvoren je s tri strane.

Zadarski barkajoli

Zadarski barkajoli su jedan od zaštitnih znakova grada Zadra. Oni već 800 godina sa malim čamcima na vesla povezuju dva kraja gradske luke po svim vremenskim uslovima, štedeći na taj način vreme svojim vernim putnicima. Ova tradicija se već vekovima prenosi sa kolena na koleno u nekoliko porodica, a uspela je da se održi uprkos svim izazovima modernog vremena.

Gradske zidine

Na ključnom kamenom luku srednjeg otvora grdskih zidina, isklesan je lik sv. Krševana na konju (grb grada Zadra), a iznad njega i monumentalni lav sv. Marka (grb Mletačke Republike). Od ovih vrata je nekada vodio drveni most na kamenim stubovima do drugih gradskih vrata, tzv. Carinskih, koja su danas u sklopu ribljeg restorana u lučici „Foša“.

Plaže u okolini Zadra

Plaža Kolovare

Plaža Kolovare je jedna od najpoznatijih plaža u Zadru. Pretežno kamenita i šljunkovita, a delomično i popločana. Udaljena je manje od 10 minuta šetnje od centra grada. Idealna je za porodice sa decom jer ima 2 dečija igrališta u svom sklopu. Ovde možete iznajmiti opremu za vodene sportove, a tu su i kafići, restorani, toaleti i tuševi.

Plaža Borik

Plaža Borik je smeštena u severnom delu grada. Većim delom je šljunkovita, ali ima i jednu veliku peščanu uvalu, kao i betonirani plato. Na plaži se nude različite aktivnosti poput jedrenja na dasci i vožnje džet skijem. Naravno, tu su i neizostavne pedaline, vožnja na tubama, banani, parasejling i mnoge druge. Deca će ovde posebno uživati u mnogobrojnim zabavnim sadržajima, dok je ponuda ugostiteljskih objekata pomalo skromna, ali dovoljna i čini je samo nekoliko manjih montažnih objekata.

Plaža Punta Bajlo

Plaža Punta Bajlo je legendarno zadarsko kupalište. Parking se ovde ne plaća, a auto možete ostaviti u hladu. Naime, hladovine ovde ima koliko hoćete kako za automobile, tako i za kupače. Ova plaža je idealno mesto za provedeno vreme sa porodicom ili prijateljima, a stenovitog je tipa.

Plaža Uskok (Vitrenjak)

Plaža Uskok (Vitrenjak) je danju kupalište, a u večernjim satima postaje predivno šetalište uz more. Plaža Vitrenjak je, kako joj i samo ime kaže, na udaru vetra koji osvežava tokom vrućih letnjih dana. Zbog toga se često ovde mogu videti jedrilice i surferi. Uz plažu je dečije igralište, kao i teren za odbojku na pesku. Postoji i deo plaže koji je namenjen osobama s invaliditetom gde one mogu sa lakoćom ulaziti u more i uživati u kupanju, uz pomoć posebno prilagođene ulazne rampe.

Sve u svemu, Zadar će vas osvojiti posebnom atmosferom i bogatim životom, kako danju tako i noću. U spoju lepote prošlosti i svih pogodnosti koje zahteva savremeni turizam ovde su vam na raspolaganju broje aktivnosti. Ukoliko tražite autohtone gurmanske delikatese, kulturne znamenitosti, savremene sportske objekte, raznovrsni izletnički program ili idealan smeštaj odabrali ste pravu destinaciju za odmor.

Grad Zadar je lako dostupan kopnom, morem i vazduhom. Ima odličnu saobraćajnu infrastrukturu, kojom je direktno povezan sa ostalim većim gradovima Hrvatske i Evrope. Kojim god putem odlučite da dođete u Zadar, prirodne lepote ovog krajolika neće vas ostaviti ravnodušnim. Putnička luka, kao i nova turistička luka za kruzere smeštene su na samom poluostrvu (starom delu grada), što dolazak u Zadar trajektom ili brodom zbog grandioznog pogleda na čitav grad čini jedinstvenim doživljajem. Vazdušni saobraćaj (iako sa malog, ali savremenog aerodroma) spaja Zadar sa većim hrvatskim gradovima, kao i nekim glavnim evropskim. Od Zagreba, Rijeke ili Splita deli vas svega par sati vožnje novim kvalitetno izgrađenim putevima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zadar
Rent-A-Car - ZadarIzleti/Ekskurzije - Zadar

Drugi gradovi Zadarska regija