Destinacije :: Šibenička regija ::

Vodice su turističko naselje, poznato po gostoljubivosti svojih domaćina, turističkoj ponudi, takvoj da svako može pronaći nešto za sebe, kao i specifičnoj živopisnosti samog mesta. Nalazi se na jadranskoj obali, u širokom zalivu, 11 km severozapadno od Šibenika. Ovaj gradić se odlikuje bogatom gastro ponudom, noćnim životom, kulturnim sadržajima, kilometrima uređenih plaža i brojnim nagradama i priznanjima koja je dobio kao gradić čiji meštani ulažu posebne napore da bi ga održavali čistim i urednim, i tako zadivili posetioce.

Arheološka nalazišta u blizini Vodica

Arheološki dokazi nađeni na području Vodica ukazuju na to da su se ovde prva naselja razvila još u praistorijsko doba. Izgleda da je tim putem, preko mesta Nadina do Zatona, prolazio važan rimski trgovački put, duž kog su iznikla mnoga naselja. Upravo arheološko nalazište u Dragišićima govori o tome, s obzirom na to da su tu nađeni ostaci predrimskog naselja i liburnske nekropole iz IV veka pre nove ere. Smatra se da se na tom lokalitetu nalazi najvrednija zbirka staklenih posuda na području čitavog rimskog carstva, i to nam govori nam da se radi o značajnom naselju, za koje mnogi smatraju da je upravo mesto Arauzon, o kome piše starorimski istoričar Plinije.

Kratka istorija Vodica

Nastanak Vodica vezan je za početak gradnje crkve svetog Križa kraj današnjeg hotela Punta, 1402. godine. U jednom šibeničkom zapisu iz iste godine, mesto Vodice se pominje po prvi put. U to doba je mesto bilo jako slabo naseljeno, sa tek nekoliko kuća. Tu su pristajali brodovi, održavao se sajam. Razmenjivali su se domaći poljoprivredni i zanatski proizvodi sa onim koji su pristigli brodovima. Pa, ipak, Vodice su po nečemu bile fenomen, i to je verovatno objašnjenje za nastanak imena ovog mesta: odavde se izvozila pitka voda, i to sve do kraja XIX veka.

Danas su na glavnom gradskom trgu očuvana dva bunara kao spomenik tradicije i starih običaja. Naravno, bunar nije bilo samo mesto gde se dolazilo po pitku vodu i gde se prala roba, već su se tu odvijala sva društvena zbivanja, rađale se ljubavi, ugovarali brakovi, sastajalo se, rastajalo, pevalo, sviralo, smejalo i plakalo, već kako to biva na starim gradskim trgovima.

Čorićev toranj

Vodice su u više navrata morale da se brane od Turaka, i tek nakon XVII veka građani ovog mesta mogli su da odahnu, slobodni od turske vlasti i nameta. Iako su brojna utvrđenja i kule koje su tokom XV i XVI veka građene kao utvrđenja i izvidnice, do dan danas se u središtu mesta zadržao Čorićev toranj, izgrađen 1646. godine. On nije bio podignut kao deo utvrde, već ga je izgradila bogata šibenička porodica Fondra kao svoj letnjikovac. Na drugom spratu nalaze se zanimljiv primerak umivaonika i kamin veoma retke izrade. Možemo zamisliti da su i druge kule slično izgledale.

Najpoznatije plaže u Vodicama

Plaže se prostiru duž  celog mesta Vodice, a najpoznatije su Plava plaža i Hangar. Ističe se i marina u Vodicama jer je dobila Evropsku plavu zastavicu s obzirom na to da je zadovoljila najstrože ekološke kriterijume.

Plava plaža

Plava plaža se takođe može podičiti ovim prestižnim simbolom. Dugačka je nekoliko kilometara a čini je šljunkovita, betonska, a ponegde i stenovita podloga. Borovi velikim delom nadvisuju ovu plažu i pružaju prijatan hlad i zaklon od sunca, kao i kvalitetan vazduh.

Kupanje u moru je moguće od tačke koja se nalazi u blizini hotela Punto, do ulaza u mesto Tribunj. Kao i na svakoj modernoj i savremenoj plaži i duž ove se može predahnuti i uživati u piću ili ukusnoj hrani u nekom od brojnih restorana ili kafića raspoređenih duž šetališta.

Šljunkovita plaža Hangar

Šljunkovita plaža Hangar je popularnija među mladima, međutim obiluje sadržajima adekvatnim za sve uzraste. Na plaži ima nekoliko kafe barova, prodavnica zdrave hrane, kao i radnji sa sportskom i opremom za more. Plaža raspolaže tuševima, javnim WC-om, kabinama za presvlačenje, a postoji i mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Ovde postoji i izolovaniji deo za osobe starije populacije i porodice s decom koji je upotpunjen sa još mnogo drugih sadržaja kao što su dečji vozić, trambolina, ringišpili i drugi sadržaji za decu. Tokom leta organizuju se škole ronjenja i jedrenja. Iz popularnog bara Hookah muzika se čuje tokom celog dana, a u popodnevnim časovima u srcu sezone održavaju se razne zabave popularno nazvane “after beach party“ kao sto su pena party, tehno party, studio 54 i slične, na kojima su gostovali neki od svetski poznatih DJ-eva.

Upravo zbog toga je plaža Hangar jedna od popularnijih plaža i glavno okupljalište mladih u turističkoj ponudi Vodica. Osim dnevne zabave, na plaži Hangar u Hookah baru zabava traje i duboko u noć, pa i do ranih jutarnjih sati.

Crkvica Svetog Križa (1402. godine)

Ova jednostavna gotička crkvica sagrađena je 1402. godine. Posvetili su je Križu 1421. godine kada je ujedno bila i oblasna crkva, a u njenom okruženju nalazilo se i groblje. Izgrađena je u gotičkom stilu i predstavlja tipičan primer ruralne sakralne arhitekture. Vredan detalj je stara romaničko-gotička posuda za svetu vodicu na stubu, jedinstven primjerak u ovom delu Dalmacije.

Župna crkva svetog Križa

Župnu (oblasnu) crkvu svetog Križa izgradio je poznati majstor dalmatinskog baroka Ivan Skok, koji je 1725. godine radio na kapeli glavnog oltara koja je kasnije uklopljena u proširenje crkve. Tada je dobila skladno pročelje, s baroknim portalom i raskošnom rozetom, i pobočne zidove s ovalnim baroknim prozorima. Autor oltarnih pala poznati je slikar dekorativnih fresaka Eugenio Moretti Varese. Zvonik je delo majstora Vicka Macanovića Dubrovčanina. Crkva je posvećena 1760. godine.

Vodice – Idealno mesto za aktivan odmor

Vodice je idealno mesto za turiste koji preferiraju aktivan odmor. Pored divne prirode u kojoj mogu uživati ukoliko se odluče da posete obližnji nacionalni park Kornati ili Krka, ili pak park prirode Vransko jezero, ili jedno od susednih arheoloških nalazišta, oni mogu uživati i u sportovima na vodi kao što su organizovano ronjenje, kajaking ili jedrenje, te ribolov, koji uključuje i ribolov na najveće ribe Jadranskog mora. Takođe, na raspolaganju su im i tradicionalni sportovi kao što su odbojka na plaži, tenis, rukomet i biciklizam.

U Vodicama se održavaju brojni festivali i manifestacije

U ovom mestu se takođe tokom godine održavaju brojni festivali i manifestacije kao što su džez i bluz festival, Kozara Jam fest, međunarodni festival mažoretkinja, festival hrvatskih pozorišnih amatera i druge manifestacije.

Noćni život u Vodicama

Vodice su poznate i po noćnom životu. Mesta za izlaske ima na pretek, od koktel barova, Hookah bara smeštenog na plaži, diskoteka u samom centru poput Makine, Exit, Opiuma pa sve do Haciende koja je jedna od najpoznatijih diskoteka na Jadranu.

Osim klubova i diskoteka, Vodice nude i nešto drugačiji tip zabave. Tako se iz ponude mogu izdvojiti klapske večeri dok posebno mjesto u turističkoj ponudi Vodica zauzima Vodička fešta 4. avgusta.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vodice
Rent-A-Car - VodiceIzleti/Ekskurzije - Vodice
Drugi gradovi Šibenička regija