Destinacije :: Ostrvo Vir ::

Vir je lučica i naselje na jugozapadu istoimenog ostrva, smešten u blizini plitke peščane uvale Sapavac. Ova uvala je potpuno zaštićena od vetrova (bure i juga) i odavde možete krenuti na izlet do obližnjih mesta: Nin, Zadar, Dugi otok, Kornati i drugih. Uz plažu se nalazi i Auto kamp Sapavac koji uz smeštaj nudi i restoran brze hrane, alkoholna i bezalkoholna pića, kao i ostale turističke usluge.

Tokom istorije u Viru stanovnici su se uglavnom bavili vinogradarstvom, stočarstvom i ribarstvom, a od nedavno i turizam je sve razvijenija privredna grana. U pristaništu ovog gradića otkriveni su ostaci predromaničke crkvice sv. Nikole, a na groblju je romanička crkva sv. Ivana. Takođe, uz obalu se vide i tragovi zidina, sa dve kule i ulaznim vratima, nekadašnje venecijanske tvrđave iz 17. veka – Kaštelina.

Vir još uvek nije mesto velikih hotela, ali zato ima dobar broj privatnih smeštaja, vila i apartmana koje možete iznajmiti i provesti divan letnji odmor. Tu su naravno restorani i kafići sa terasama u hladu, konobe, disko-klubovi, kao i različite prodavnice, ambulanta, lekarska ordinacija, pošta, turistička agencija, menjačnica, bogata zelena pijaca i ribarnica, kao i mesta gde možete iznamiti brodove.

Venecijanska tvrđava Kaštelina

Kaštelina je venecijanska tvrđava koja je jedna od najpoznatijih znamenitosti u blizini grada Vira. Sagrađena je početkom 17. veka, od strane Mletačke vlasti u svrhu zaštite stanovništva Ninskog kraja i Vira od uskoka i napada Turaka, koji u to doba nadiru prema ovom području. Deo ovog zdanja postoji i dan danas. Sačuvani su i grbovi venecijanskih porodica koji su upravljali ovim krajem u to vreme. Na severnoj kuli nalazi se delom oštećeni krilati lav, simbol Republike Venecije.

Pomorski svetionik Vir

Pomorski svetionik Vir je izgrađen 1881. godine na jugozapadnoj obali Vira. Ovaj svetionik je tipičan primer velikih svetionika koji su se u 19. veku gradili na istočnoj jadranskoj obali. Sve do novijeg doba i automatizacije rada svetionika on je imao posadu, odnosno, svetioničari su sa porodicama živeli u njemu i obavljali svoje svakodnevne poslove sve u cilju da svetionik besprekorno funkcioniše. Danas na njemu nema posade, a njegov rad je automatizovan. Visina kule svetionika iznosi 21 metar, a domet svetla 11 nautičkih milja.

U blizini gradića Vira pored uvale Sapavac i autokampa koji je tu smešten, nalaze se i plaže Jadro i Radovanjica.

Plaža Jadro

Plaža Jadro poseduje sve moderne sadržaje koje savremeni turizam nameće. Tu su ležaljke i suncobrani koje možete iznajmiti, a ljubiteljima vodenih sportova na raspolaganju su pedaline i skuteri. Na plaži o bezbednosti kupača brinu spasioci. Na obali je šljunak, dok je u moru mekan pesak. U blizini ove plaže je glavna marina ostrva i odavde polaze brodovi za Zadar. Takođe, u neposrednoj blizini Jadra možete naći i poslastičarnice, picerije, kafiće, kao i zanimljiv zabavni centar.

Plaža Radovanica

Plaža Radovanica je delom peščana, a delom kamenita plaža koja je okružena betonskom stazom. Ima lepo uređeno šetalište sa drvoredom i klupama, a tu je i auto-kamp. U blizini postoji kafić, kao i picerija, a tu su i sportski sadržaji i lunapark.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vir
Rent-A-Car - VirIzleti/Ekskurzije - Vir
Drugi gradovi Ostrvo Vir