Destinacije :: Istra ::

Daleko od vreve i gužve koju nekada znaju da naprave turisti, a opet na svega nekoliko kilometara udaljen od većih turističkih centara nalazi se ribarsko mesto Vinkuran. Boravak u ovom letovalištu posetiocima će doneti mir i tišinu. Na gradskoj plaži je pravo uživanje u hladovini i kristalno čitsoj vodi i predivnom mirisu borove šume koja je zaklanja.

Kako je Vinkuran dobio ime

Vinkuran je naselje, u sastavu opštine Medulin, koje je od centra Pule udaljeno 5km. Ime Vinkuran prvi se put spominje 1424. godine u pulskom Statutu kao Vencoral.

Rimski kamenolom Cavae Romanae

U antičko doba, u ovoj su oblasti živeli Rimljani, što najviše dokazuje kamenolom Cavae Romanae iz koga su upotrebljavani kameni blokovi za izgradnju pulske Arene, po nalogu imperatora Vespasiana. Čak ima glasina da se kamenje iz ovog kamenoloma koristilo i za izgradnju Venecije. Ostaci kamenoloma su prilagođeni u staze za penjanje, tako da i sportisti mogu uživati u ovoj znamenitosti. Danas se u kamenolomu u letnjim mesecima održava likovna kolonija, tokom koje vajari prikazuju svoje umeće.

Zaliv Soline ili Vinkuranski zaliv

Zaliv Soline ili Vinkuranski zaliv smešten je tik ispod gradića Vinkuran i predstavlja niz prekrasnih plaža okruženih gustom borovom šumom. Pored plaža nalaze se i moderno uređene marine. Niz započinje hotelskom plažom hotela Ilirija i Adriatic, a nastavlja se šljunčanom plažom Dražica sve do peščane uvale Soline.

Plaže u blizini Vinkurana

Plaže se protežu duž lepo uređenog šetališta, a opremljene su svim mogućim pogodnostima. Tu su brojni kafići, restorani i štandovi s palačinkama i drugom brzom hranom, kao i prehrambene prodavnice i one sa potrepštinama za plažu i suvenirima. Na plažama su dostupne razne vrste usluga poput masaža na otvorenom, animacija za odrasle i djecu, iznajmljivanje skutera, pedalina, kanua i čamaca, te uživanje u brojnim vodenim sportovima i zabavnim aktivnostima.

Plaže su opremljene kabinama za presvlačenje i tuševima, a mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani. Zbog postepenog ulaska u more, hlada i brojnih sadržaja plaže su savršene za porodice s djecom, a uređen je i prilaz za osobe s invaliditetom. Zaštićene šume u uvali predstavljaju posebno bogatstvo. Takođe, nekada su na ovom potezu uzgajali i farme ostriga čiji se ostaci mogu pronaći i danas.

Pored označenih i uređenih, turisti koji vole privatnost mogu da pronađu i brojne izolovane i intimne plaže. Vinkuranski zaliv takođe, predstavlja posebnu poslasticu za ronioce zbog brojnih podvodnih pećina.

Rt Kamenjak

U blizini Vinkurana nalazi se i park prirode rt Kamenjak, najjužnija tačka istarskog poluostrva. Plaže na rtu smatraju se najlepšim na Istri, a osim plaža i brojnih zaliva, park prirode očarava raznobojnom mediteranskom vegetacijom i netaknutom prirodom. U okolini postoje i brojne biciklističke staze za one koji odmor vole da provode aktivno.

Vinkuranska noć, maskembal, izložbe i koncerti

Svakog leta u Vinkuranu se održava kulturna manifestacija i žurka Vinkuranska noć, a poslednjih godina tu je maskembal, razne izložbe i koncerti. Gosti koji odsedaju u ovom mestu nikako ne bi trebalo da propuste nacionalni park Brione koji se nalazi u blizini.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Vinkuran
Rent-A-Car - VinkuranIzleti/Ekskurzije - Vinkuran
Drugi gradovi Istra