Destinacije :: Ostrvo Lošinj ::

Brojna ostrvca koja okružuju ostrvo Lošinj, bujna vegetacija i čist vazduh razlozi su zašto se veliki broj turista svake godine vraća na ovo prelepo ostrvo na hrvatskom primorju. Najveća mesta na ostrvu, Veli i Mali Lošinj, još davne 1892. godine, zbog svojih izuzetnih karakteristika proglašeni su lečilištem i oporavilištem. Iako paradoksalno, Mali Lošinj je najveće mesto na ostrvu, budući da se razvijao brže od Velog Lošinja, koji je nekada bio prvi po veličini, a danas je na drugom mestu.

Veli Lošinj je tradicionalno ribarsko mestašce, smešteno u uskoj uvali, na jugoistočnoj strani ostrva, u podnožju brda Sv. Ivan. Krasi ga zanimljiva, mediteranska arhitektura koju karakterišu visoke kuće raznih boja, uske uličice, te raskošne vile s lepim vrtovima. Lučica sa puno brodića i barki kraj koje su se rasporedili brojni kafići i restorančići idealno je mesto za šetnju, opuštanje i lagodno ispijanje kafice.

Kratka istorija letovališta Veli Lošinj

Veli Lošinj se prvi put spominje po imenu Velo Selo 1398. godine. Polako se razvija prvobitno raštrkano naselje, a tokom XV veka Venicijanci grade odbrambenu kulu, koja je danas jedan od gradskih simbola, kako bi zaštitili luku i naselje od gusarskih napada.

Tokom XVII veka naselje se razvija bliže moru, oko zaliva. Poprima karakteristike baroknog stila, sa gradskim trgom uz more. Jedna od glavnih ulica tadašnjeg mesta vodila je do naselja u neposrednoj blizini, Rovenska, gde se danas nalazi šarmantna ribarska lučica i plaža.

Crkva Sv. Antuna Opata Pustinjaka

U istom veku se, na temeljima starije crkve, poreklom iz XV veka gradi župna crkva Sv. Antuna Opata Pustinjaka, da bi i nju, 1774. godine preradili iz temelja i sagradili današnju, raskošnu baroknu crkvu. U njoj se nalazi najbogatija galerija slika italijanskih majstora na kvarnerskim ostrvima.

Crkva Svete Marije Gospe od Anđela

Nedaleko od luke, u ovom mestu nalazi se još jedna crkva, crkva Sv. Marije, Gospe od Anđela. Ona je izgrađena 1510. godine i kasnije je prilagođena baroknom stilu. Jedna od slika koje se nalaze u galeriji ove crkve, pripisuje se čuvenom italijanskom slikaru, Ticijanu.

Velike i raskošne vile i prelep gradski park

Velike i raskošne vile nekadašnjih kapetana i brodovlasnika prava su poslastica za turiste, a njihovi prebogati vrtovi sadrže veliki broj različitih botaničkih vrsta. Posebno je atraktivan park ovog mesta, koji se nalazi ispred današnje bolnice, nekadašnje rezidencije nadvojvode Karla Stjepana, budući da u njemu bivstvuje više od 200 različitih vrsta biljaka. U blizini se nalazi i park šuma Čikat, još jedno prelepo mesto za opuštanje i šetnju kroz bujno, aromatično mediteransko rastinje.

Bogata turistička ponuda Veli Lošinja

U Velom Lošinju, pored kafića, restorana, suvenirnica i parkova, posetioci mogu uživati i u wellness centru, tenisu, kao i u nekom od brojnih sportova na vodi kao što su skijanje na vodi, vožnja na banani, ili iznajmiti kanu.

Edukativni centar o moru Plavi svet

U Velom Lošinju postoji još jedan važan institut, a to je edukativni centar o moru, Plavi svet, prvi ovakav centar o moru jadranske obale. Institut Plavi svet posvećen je istraživanju i zaštiti mora s ciljem širenja informacija i edukativnih sadržaja s tematikom biologije, zatim ugroženosti i zaštite morskog ekosistema što većem broju ljudi.

Plaže oko Velog Lošinja

Plaže oko Velog Lošinja su mnogobrojne, veoma slikovite, oivičene fantastičnom prirodom i nadasve izlaze na prelepo, kristalno čisto i plavo Jadransko more.

Plaža hotela Punta

Plaža hotela Punta od centra Velog Lošinja udaljena je nekih 650 metara. Stenovita je, s popločanim terasama i lakim prilazom moru. Na njoj je ponosno istaknuta Plava zastava koja govori o kvalitetu i čistoći vode, uređenosti i ponudi. Na ovoj plaži mogu se iznajmiti suncobrani i ležaljke, ima javnih WC-a i tuševa, a tu je i plažni bar gde se gosti mogu okrepiti i osvežiti.

Plaža Timi

Plaža Timi je gradsko kupalište, u blizini rta Leva. Plaža je betonirana sa laganim prilazima moru, na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, a tu su i tuševi, kao i javni WC. Ukoliko žele da promene ambijent, poslušaju muziku ili se osveže omiljenim koktelom, na plaži postoji i plažni bar.

Plaža Rovenska

Iako je od centra Velog Lošinja udaljena 1.2km, ova plaža svakako zaslužuje pažnju. Pored toga što je voda ove šljunkovite plaže kristalno čista i neprikosnoveno plava, oko nje raste borova šuma koja obezbeđuje izuzetnu hladovinu. Na plaži postoji bar i restoran u kome gosti mogu uživati u omiljenim morskim specijalitetima, a tokom sezone se mogu zabavljati igrajući vaterpolo u moru.

Uvala Vale scura

Uvala Vale scura je idealno mesto za one sa avanturističkim duhom, koji uživaju u miru i spokoju manje posećenih plaža, bližim netaknutoj prirodi. Uglavnom je stenovita i betonirana. U većem delu ove uvale nije uređen ulaz u vodu, pa je sa stena u more potrebno skakati, a kasnije se na njih penjati, pa se stoga preporučuje isključivo spretnim plivačima. Okružena je bujnom vegetacijom koja pruža bogat hlad i jedna je od najlepših i najmirnijih plaža na ovom području.

Brojne uvale sa prelepom prirodom i kristalno čistim morem

Međutim, nešto dalje, ovakvih mirnih i prelepih uvala, oivičenih gustom šumom i prelepom prirodom ima još, pa posetioci mogu da biraju između Uvale Javorna, Uvale Kriška, do koje od Velog Lošinja mogu prošetati nekih pola sata, i tako pored vode i plaže napuniti svoja pluća čistim vazduhom i osvežiti svoj organizam. Tu su još i Uvala Krivica, mešovito šljunkovita i stenovita, pogodna za ronjenje i snorkling, te Uvala Balvanida, na zapadnoj strani ostrva, u kojoj se nalazi restoran koji nudi razne moske specijalitete.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Veli Lošinj
Rent-A-Car - Veli LošinjIzleti/Ekskurzije - Veli Lošinj
Drugi gradovi Ostrvo Lošinj