Destinacije :: Dubrovačka regija ::

Trstenik je malo mesto smešteno na južnim obalama polustrva Pelješac, ušuškano sa svih strana istoimenim brdima. Raznovrsnost reljefa i prirodnih oblika čini Trstenik prirodnim rezervatom netaknute prirode. Brojne uvale i planine oko njega, kao i prirodne pogodnosti zemljišta na kome uspeva dosta goržđa i maslinovog drveta, daje ovom mestu onu neodoljivu mediteransku notu zbog koje se turisti vraćaju u njega svake godine.

Trstenik je malo mesto, ima tek nekoliko barova i restorana, a poznat je po proizvodnji izvrsnog vina. Ipak, ovde tokom leta sve vrvi od posetilaca zbog već gorepomenutih dobara i prirodnih bogatstava. Grad se nalazi na samo 90 kilometara od Dubrovnika i zbog netaknute prirode i predivne lokacije na kojoj se nalazi, nadaleko je smatram jednim od najlepših letovališta hrvatskog primorja.

Trstenik kroz istoriju

Trstenik je tokom XIX i XX veka imao važnu ulogu u prodaji vina. Bio je važna luka za transport grožđa sa vinograda na južnom delu ostrva Pelješac ka Italiji i još dalje. Tokom ovih vekova jedini način za transport grožđa zapravo bi bio pomoću magarca preko planina do vinarija u Potomju – selu na Pelješcu koje je poznato po vinarijama. Kasnije se razvilo prenošenje grožđa preko brodova koji si isplovljavali iz Trstenika i potom išli ka Italiji, Dubrovniku ili Splitu.

Napravite izlet do gradića Žuljana

Ako odlučite da obiđete iz Trstenika mesto Žuljanu izdvojite čitav dan za to. Ljubitelji fotografija se ovde često mogu naći jer je ovo selo, na jugozapadnoj obali, locirano tako da pruža pogled na Mljet i Mljetski kanal koji oduzima dah. Uz to, ronilački turizam je ovde takođe veoma razvijen zbog bogatog i raznovrsnog podvodnog života.

Ronjenje u Trsteniku

U Trsteniku postoji i cetnar za ronjenje koji je na raspolaganju svim ljubiteljima ovog podvodnog sporta, a sam centar pod upravom je lokalne zajednice. Različite vrste ronjenja dostupne su svima koji žele da se oprobaju – ronjenje u pećinama, podvodne pećine, podvodne zidine, bogat podvodni svet… Ukoliko ne vladate u potpunosti materijom, moguće je organizovati ronjenje sa pratiocem.

Brdo Ćućin – Stanište muflona i divljih svinja

Prve kuće u Trsteniku podignute su dalje od same obale da bi se zaštitili od gusara koji su dolazili sa mora, a naselje u liniji bližoj moru stvoreno je tek u XIX veku. Trstenik je udaljen samo 1 kilometar od Pelješkog puta, a iznad njega uzdiže se brdo Ćućin koje ne smete propustiti da obiđete.

Brdo je nezaobilazna stanica mnogih turista budući da je stanište muflona i divljih svinja. S obzirom na to, pored mogućnosti podvodnog ribolova, turistimi će imati priliku i da se oprobaju u lovu na ovu retku divljač.

Međugorje (BiH) – Mesto prikazanja Svete Marije

Mesto Međugorje se nalazi u Bosni i Hercegovini, a u neposrednoj blizini Trstenika. Do 1981. godine, Međugorje je živelo kao i sva ostala sela ovog kraja, ljudi su obrađivali zemlji, uzgajali duvan i imali vinograde, proizvodili vino i povrće kako bi imali dovoljno za skroman život svojih porodica. Međutim 24. juna 1981. godine nekolicini tinejdžera se ovde ukazala sveta Mariju i od tada je kroz ovo mesto prošlo desetine miliona turista, a lokalno stanovništvo tvrdi da su ovde prikazanja sasvim normalna i regularna pojava.

Plaža Trstenica

Najposećenija plaža za sve goste Trstenika pored gradske plaže je, svakako i plaža Trstenica. Ova dugačka i uska plaža idealna je za ljubitelje džoginga u ranim jutarnjim satima upravo zbog svoje dužine. Ona ima šljunkovit spoljni deo, a unutrašnji deo plaže posipan je peskom. Nalazi se na otvorenom moru, a ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Ukoliko više volite prirodan hlad, mediteranska stabla će vam pružiti sasvim dovoljno opcija da se ispružite ispod onog koje vam se najviše sviđa i uživate u lepoti mediteranskog vazduha.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Trstenik
Rent-A-Car - TrstenikIzleti/Ekskurzije - Trstenik
Drugi gradovi Dubrovačka regija