Destinacije :: Šibenička regija ::

Tribunj je tipičan dalmatinski gradić sa lukom na poluostrvu, uskim uličicama i zbijenim kućama od belog tesanog kamena. Nalazi se oko 4 kilometra zapadno od Vodica, i čuven je pre svega po najčistijoj obali i vodi na celom Jadranu. Meštani se ovde bave uglavnom ugostiteljstvom i turizmom, ali i ribarenjem, kao i gajenjem maslina i proizvodnjom fantastičnog maslinovog ulja.

Crkva Svetog Nikole (1452. godina)

Stari grad Tribunj zbio se na ostrvcetu koje je tokom dominacije Mletačke republike bilo ograđeno zidinama, ali je svega nekoliko delova ovih bedema sačuvano do danas. O dugoj istoriji ovog grada svedoči i Crkva Svetog Nikole, podignuta davne 1452. godine, a u okolini ima i drugih srednjevekovnih građevina, poput turske utvrde Jurijevgrad i Crkve Device Marije.

Ovo je i najstarija crkva u Tribunju, podignuta 1435. godine, a danas služi i kao izložbeni prostor. Crkva Svetog Nikole je jedan od simbola grada i sa starim grobljem smeštena je na istoimenom brdu. Podignuta je tokom XV veka, i pleni svojom jednostavnošću i asketskim izgledom. Inače, na stazi koja vodi do vrha brda nalaze se i uređene kapelice, pa je šetnja izuzetno slikovita i zanimljiva.

Crkva Svete Marije (1732. godina)

Pažnju ljubitelja kulturne baštine zavređuje i Crkva Svete Marije koja se nalazi na ostrvu. Podignuta je 1732. godine, a danas ovde možete uživati u raznim predstavama, koncertima, izložbama i drugim kulturnim događajima.

Stari grad Tribunj

Stari deo grada Tribunj lociran je na samom ostrvu koje sa kopnom povezuje kameni most. Ostrvo je danas okruženo marinom i dokovima, pa ovde, pored autentičnih fasada i pravog doživljaja jednog srednjevekovnog grada-tvrđave možete posmatrati brodove i skupe jahte, brze glisere i jedrilice.

Gradić se na obali razvija od sredine XV veka. Tribunj je očuvao svoje autentično graditeljsko nasleđe i prirodnu izvornost života, pa je u malim lukama veoma živo i prometno, jer se odavde svežom ribom svakodnevno snabdeva grad, a ako ste ljubitelj pecanja ovde se možete upoznati sa lokalnim običajima i starim načinima ribolovačkog zanata.

Tribunj je smešten u predivnom prirodnom okruženju

Tribunj je smešten u predivnom prirodnom okruženju koje je i zaslužno za veliku popularnost Dalmacije, a u rekonstruisanim, starim kućama danas možete naći ateljee, radionice i studije koji okupljaju nadahute umetnike, i gde se možete upustiti u istraživanje svoje kreativne strane, ili uživati u plodovima tuđeg rada.

Sa obe strane luke koja se pruža ispred Tribunja i oko njegovog istorijskog jezgra nalazi se nekoliko izuzetnih plaža, a čisto more, bogata flora i fauna čine Tribunj idealnim mestom za ronjenje, plivanje, podvodni safari i druge vodene sportove.

Gradska plaža Zamalin

Najpoznatija gradska plaža zove se Zamalin i nalazi se zapadno od centra grada. Ova uređena plaža je popločana, i njenim zaleđem se prostire borova šuma pa je zbog lakog prilaza i dobrog hlada pogodna i za porodice sa decom. Ovde gotovo uvek ima i vetra, pa budite oprezni, jer nećete ni osetiti letnju vrelinu, a osveženje možete potražiti u nekom od kafića i restorančića uz ovu plažu.

Plaža Sovlje

Ako nastavite dalje od Zamalina, 15-ak minuta šetnje deli vas od čuvene plaže Sovlje. Interesantno je da niko sa sigurnošću ne zna kako se tačno ovo mestašce zove, pa možete čuti i imena Sovlje, Sovlja ili Sovja, ali dokle god vas plaža više zanima od lokalnih akcenata – na pravom ste mestu. Fantastična boja mora, vrhunska čistoća i dve betonske etaže sa toplim tuševima, golovi za vateroplo i odlični restorani na ovoj plaži razlog su često velikih gužvi na ovde.

Plaža je veoma popularna kod mlađe populacije, i nije preterano zgodna za mališane ili ljude koji žele laganiji, intimniji ili mirniji odmor, ali je zato pravo uživanje za parove, vesela i bučna društva, i sve koji uživaju u sportskim i rekreativnim sadržajima. Tu se, takođe nalazi i jedan od najboljih restorana – „Plavi val“, omiljen zbog svoje čuvene terase i još čuvenijih specijaliteta.

Plaža Kod Movie-a

A, ukoliko od Tribunja krenete ka Vodicama, odmah ćete izaći na Bristak, poznat i kao “Kod Movie-a“, jer se nalazi ispred turističkog Movie Resort hotela. Ova plaža sastavljena je od sitnih kamenčića, ima blag i mekan ulaz u more, i pravi je izbor za porodice sa decom, a i ovde vas sigurno neće dočekati neka preterana gužva, jer je plaža dosta široka i dugačka. Takođe, ima mestimično i prirodnog hlada, kao i raznih kafića, restorana i konoba sa divnim ambijentalnim baštama, pa tu možete potražiti utočište od najvećih vrućina.

U blizini Tribunja se nalazi mnoštvo malih uvalica i plažica

Ako volite da istražujete, krenitezapadno od Tribunja i istražite sve male uvale koje vode do Sovlje, a ako ste vešti, krenite samom obalom ili brodićem, jer i ovde ima majušnih, nepristupačnih plažica za peškir-dva.

Plava plaža

Šetnja na drugu stranu (istok) se takođe isplati: nepunih sat vremena laganog hoda deli vas od prelepih Vodica i čuvene Plave plaže dugačke oko 4 km, i nagrađene “plavom“ zastavicom za čistoću i sadržaje koje nudi. Ovde se nalaze manje-više svi sadržaji koji su vezani za vodene sportove koji vam mogu pasti na pamet: od škola ronjenja i jedrenja, preko podvodnog safarija, ribarenja, izleta brodićima, sve do odbojke na pesku, parasejlinga, brzinske vožnje na bananama i tubama, iznajmljivanja brzih skutera i obilja restorana, kafića i barova, gde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Ukoliko tražite dobar večernji provod, baš ovde se nalazi jedan od najatraktivnijih mesta – „Hookah bar“, gde zabava traje sve do svitanja.

Tribunj je pravo mesto za sve koji vole aktivan odmor

Da je Tribunj pravo mesto za sve koji vole aktivan odmor pokazuju i kilometri biciklističkih i pešačkih staza u zaleđu mesta, koji će vas provesti kroz maslinjake, tipične zasade vinove loze i povesti vas do vidikovca na brdu Križine – a pogled odavde će vas bukvalno ostaviti bez daha.

Uživajte u gastronomskoj ponudi Tribunja

Ako ste ljubitelj dobrog zalogaja, gastronomska ponuda Tribunja je jedna od najzanimljivijih, jer onim danima kada se ribari vraćaju s mora, želećete da budete u luci, kada se riva pretvara u živu pijacu i pravu izložbu rakova, sveže ribe i ostalih plodova mora. Budite sigurni da se upravo ovako snabdevaju i sve konobe i restorani u Tribunju, a izbor je samo vaš, hoćete li se upustiti u sopstvene recepture ili ćete pustiti lokalne majstore da vas oduševe.

Tribunju postoje dve letnje fešte

U Tribunju postoje dve letnje fešte koje ne želite da propustite: Tribunjsko leto, čiji vrhunac čini “Ribarska noć“, kada ovde možete uživati u koncertima, kulturnim događajima i fantastičnom izboru gastronomskih poslastica. Posebnu pažnju privlači i “Tradicionalna trka magaraca“, kojom se odaje prava počast posebnoj autohtonoj vrsti magaraca, koji su imali veliku ulogu u razvoju mesta.

Raznovrsni koncerti, pozorišne predstave, folklor i narodne igre održavaju se tokom čitavog leta, pa ponesite sa sobom programe Tribunjskog leta, jer ćete ovde moći da uživate u autentičnom dalmatinskom doživljaju, običajima i naravno, vrhunskim specijalitetima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Tribunj
Rent-A-Car - TribunjIzleti/Ekskurzije - Tribunj

Drugi gradovi Šibenička regija