Destinacije :: Ostrvo Pašman ::

Tkon je drevno ribarsko mestašce neobičnog imena, smešteno na krajnjem severoistoku ostrva Pašman, jednom od prelepih ostrvaca koja pripadaju zadarskoj grupi ostrva. Odmah preko puta njega nalazi se Biograd na moru, sa kojim je povezan svakodnevnom trajektnom linijom. Usled svog geografskog položaja, Tkon je poznat i pod nazivom „Vrata Kornata“.

Kratka istorija gradića Tkon

Tkon je najstarije naseljeno mesto na Pašmanu, sa istorijom dugačkom XX vekova. Prvobitno naselje bilo je pozicionirano 2km južnije, ali malo dalje od obale. Prvi put se pominje u XI veku, pod nazivom Katav, što u prevodu znači „donji“ i označava mesto koje je zapadno od ostrva Vrgade na kome je car Justinijan imao stražarnicu.

Godine 1067. zabeleženo je pod nazivom Katun, a u jednom dokumentu iz 1363. godine pominje se kao Kun, kako ga i danas nazivaju meštani. Stanovnici ove opštine, štaviše, nazivaju se Kunjanima, a pripadnice ženskog pola, Kunjke. Službeni naziv Tkon, datira iz 1840. godine i zapravo predstavlja grešku nekog mletačkog topografa, koji je slobodno interpretirao izgovor mesta Kun.

Priroda koja okružuje Tkon je fenomenalna

Priroda u okolini ovog mesta je ono što ga pre svega i iznad svega preporučuje. Bujno i raskošno mediteransko zelenilo, blago zatalasana brda, označene staze i putevi, predstavljaće pravi praznik ljubiteljima zdravog života i prirode, a krunu svega, naravno predstavlja kristalno čisto, mirisno i Jadransko more.

Športska Luka Tkon

U samom centru mesta smeštena je Športska Luka Tkon, od vetrova i talasa zaštićena sidrenim sistemom i opremljena električnim i vodovodnim priključcima, parkiralištem i izvlačilištem za brodove. U moru ima 25 vezova. Naravno, gledano sa kopna, predstavlja izuzetan i slikovit prizor, naročito odlično mesto za fotografisanje.

Župna crkva Sv. Tome (1742. godina)

U Tkonu takođe postoje brojne istorijsko sakralne znamenitosti kao što su župna crkva Sv. Tome, koja izgrađena 1742. godine, a obnovljena 1938. godine. Sve do XVII veka, a prvi put se pominje u XI, ova crkva je nosila drugačije ime – crkva Svete Marije.

Kapelica gospe Žalosne i crkva sv. Kuzme i Damjana

Na brdu Kalvarija smeštena je kapelica gospe Žalosne, sagrađena u XVIII veku, od kada potiče i njen oltar. Tu je još jedna crkva, benediktanska crkva sv. Kuzme i Damjana, na brdu Ćokovcu, koja je u stilu romanike sagrađena 1125. godine, dok je obnovljena u vreme kada je dominirao gotički stil, te portal iz 1418. godine upravo tom stilu i pripada.

Iako mali, Tkon ima razvijenu turističku ponudu, tako da svi oni posetioci koji pre svega žele da svoj odmor provedu u mirnom i opuštenom mestu, ne moraju ni malo brinuti da će im biti dosadno. Pored toga što se, na lokalnoj pijaci mogu i sami snabdeti vrhunskim lokalnim proizvodima, svežom ribom, morskim plodovima i školjkama koje meštani tradicionalno sakupljaju, specijalitete od njih, kao i vrhunska vina mogu isprobavati u nekom od tkonskih restorana.

Probajte neke od specijaliteta

Neki od ovih specijaliteta su dalmatinski pršut sušen na buri, domaći ovčiji sir, pašticada, pečena jagnjetina, specijaliteti ispod sača, prvenstveno hobotnica, ribe, rakovi te ukusne školjke i drugi.

Manifestacije koje se održavaju u Tkonu

Ponuda kafića je takođe velika, a tu su i suvenirnice, prodavničice, uličice, parkovi. Takođe, u Tkonu se relativno često organizuju razni festivali i takmičenja od kojih su među najpoznatijima Latinsko idro, trka jedrenjaka i takmičenje u veslanju, ili Ribarske noći, manifestacija koja se tradicionalno održava još od 1986. godine, kada posetioci uz ukuse ribe, školjki i odličnog domaćeg vina mogu uživati i uz muziku i ples. Pored njih u gradiću se tokom sezone održavaju koncerti i pozorišne predstave na letnjim pozornicama.

Plaže u blizini Tkona

Svako mesto na ostrvu Pašman ima svoju gradsku plažu. Na njegovom severu, one su uglavnom peščane. Između mesta Tkon i susednog Ugrinića, proteže se 7 peščanih uvala, dužinom od 3km. Njihovi česti posetioci dolaze i iz Biograda. Među njima su najpopularnije plaža Vruljuca i Južnja, i plaža Ugrinić.

One su uređene, gostima su na njima i u okolini na raspolaganju kafići i restorančići gde se mogu okrepiti i osvežiti, a takođe mogu uživati u nekim od sportskih i zabavnih aktivnosti kao što su jedrenje, ronjenje, vožnja bicikla, fudbal, košarka, odbojka i mnoge druge.

Plaža kampa Sovinje – Nudistička plaža

Na kraju puta izvan naselja Tkon, u kampu Sovinje, smeštena je i neobična peščana plaža koja je ujedno i prirodni fenomen koji se može naći na samo nekoliko drugih mesta na Jadranu, a koji je stvorilo dugotrajno i neprekidno taloženje peska sa stena. Morsko dno je veoma bogato florom i faunom, idealno je za ronioce, a čisto more zbog struja koje menjaju svoj smer svakih 8 sati san je svakog kupača. Takođe, vetar maestral koji duva tokom leta pogodan za jedrenje i surfovanje, pa će i ljubitelji ovih sportova biti više nego zadovoljni.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Tkon
Rent-A-Car - TkonIzleti/Ekskurzije - TkonDrugi gradovi Ostrvo Pašman