Destinacije :: Zadarska regija ::

U samom centru obale Zadarske rivijere nalazi se šarmatno mesto Sveti Filip i Jakov. Ovaj gradić pod zaštitom dva sveca smestio se na obali Pašmanskog kanala, u okruženju kulturnih znamenitosti Zadra i Biograda na moru. Nekada najpopularnija letnja destinacija zadarskog plemstva i elite, danas je spoj veličnastvene dalmatinske prirode, kulturne baštine i modernog načina života.

Kratka istorija gradića Sveti Filip i Jakov

Poznato je da pre gotovo tri hiljade godina ovde postojalo jedno maleno naselje, vidljivo još ponegde u nekropoljama i starim grobljima. Tokom I veka, Dalmaciju i Istru nasljeljavaju Rimljani – uglavnom veterani rimskih legija kojima je po zasluzi dodeljivana zemlja, čime su postajali gospodari i lagano se peli na društvenoj lestvici.

Tokom srednjeg veka, Sveti Filip i Jakov pripada kraljevskom gradu Biogradu na moru, kada je na ovom području postojala malena crkva od koje, nažalost, nakon rata između Ugraske i Mlečana (tokom XIV veka) nije ostalo ništa sem imena. Današnje staro jezgro grada nastaje tokom XVI i XVII veka, a na samom ulazu u Stari Grad možete videti Kaštel iz XVII veka, sa uzidanim grbom rogovske opatije.

Crkva Svetog Roka – Najstarija građevina ovog prelepog grada

Ipak, najstarija građevina i svakako jedan od nezaobilaznih turističkih akcenata je Crkva Svetog Roka, izgrađena tokom XI veka. Njena prozračna forma čuva dominantne romaničke karakteristike, te je, kao romanička sakralna građevina zaštićena kao spomenik kulture.

Crkva uznesenja Blažene Device Marije

Pažnje vredna i svakako jedna od neobičnih i mističnih crkava je i Crkva uznesenja Blažene Device Marije, koja se nalazi na mesnom groblju, tik do mora. Pretpostavlja se da je podignuta na ostacima nekadašnje rimske luke, o čemu svedoči i naziv pod kojim se u starim spisima može pronaći: Stella Maris.

Ukoliko želite da vidite nešto zaista neobično, dođite ovamo za vreme velike oseke, kada se u plitkom priobalju mogu jasno videti ostaci prastare luke, doka i sada već nerazaznatljivih struktura koje će plima opet potopiti. Ova skromna, jednostavna građevina duga je svega 11 i široka 6 metara, sa upečatljivom polukružnom aspidom, a brojne rekonstrukcije koje je doživela ispisuju na njenim zidovima pravu istoriju arhitekture ovih prostora.

Sveti Filip i Jakov pravo su mesto za ljubitelje kulture

Sv. Filip i Jakov pravo su mesto za ljubitelje kulture, jer je čitav pojas od Zadra do Šibenika “popločan” starim naseljima, ckvicama i arheološkim lokalitetima čije nalaze možete videti po muzejima u većim gradovima, ali ga prekrasna priroda čini omiljenim kod poklonika sporta, rekreacije i morskih čarolija. Ova obala i kanal idealan su prostor za jedernje, sa mnogo sunčanih dana i lepim vetrovima, te uz kupanje i sunčanje, svoje vreme možete provesti i u jedrenju, uživajući u blagodetima netaknute prirode.

Takođe ovo je odlična destinacija i za sve ljubitelje sporta

Odlično razvijen gradić nudi brojne škole gde možete učiti kako se jedri na dasci i šta su osnove sve popularnijeg windsurfinga, pa je odlično mesto kako za iskusne uživaoce u vetru i moru tako i za potpune početnike ili decu. Teniski tereni nalaze se uz samo more i doneće vam neobičan i nov ambijent za reket i lopticu, u okruženju mirisnih borova i šum talasa, a na samoj plaži nalaze se i tereni za odbojku.

Preporučujemo Vam da krenete kružnom biciklističkom stazom iznad grada

Sveti Filip i Jakov imaju i veoma atraktvinu, kružnu biciklističku stazu iznad grada, koja će vam pružiti priliku za neverovatnu panoramu čitave obale i zaliva načičkanog ostrvima. Vrhunac ove staze je vidikovac Crni Krug, sa koga se pruža pogled na Pašamnski kanal, Kornate, Vransko jezero i epske Ravne Kotare. Ovom pešačkom i biciklističkom rutom možete od centra Svetog Filipa i Jakova stići do Biograda i prelepog Vranskog jezera.

Prava atrakcija ovog kraja je vožnja polupodmornicom

Kada i ako vam dosadi kupanje i sunčanje, do prekrasnih uvala i ostrva možete se provozati pedalinama, čamcima ili sandolinama – ali prava eksluziva je i polupodmornica. Ovaj brod izgleda kao prava podmornica, ali ne zaranja pod vodu, a vi ćete biti u podvodnoj kabini staklenih zidova pa možete krenuti u svojevrsnu turu razgledanja rivijere iz drugog ugla, upoznavati se sa florom i faunom ovog priobalja, a sa palube uživati u raskošnoj panorami Pašmanskog kanala i njegovih ostrva. Postoje i noćne ture koje su pravo i sasvim nesvakidašnje iskustvo koje pruža uvid u tajanstveni noćni život pod vodom.

Plaža iza Banje

Sve ove aktivnosti nude vam dve velike, uređene plaže. Iza Banja naziv je glavne mesne plaže koja se proteže od samog centra, a ova plaže je za sve koji vole kombinaciju peska i šljunka, kamena i mora, a nudi odlične sadržaje za sve posetioce. Izvrsna je i za ljubitelje lenčarenja na plaži kao i za porodice sa decom, jer se u njenom zaleđu nalazi duboki pojas borove šume čija će vam hladovina pružiti pravo utočište od najvećih vrućina.

Plaža Croatia

Plaža Croatia proteže se ka obližnjem Turnju, a čitavom dužinom prati je prekrasno šetalište načičkano kafićima, restoranima, radnjama sportske opreme i raznovrsnim sadržajima. U bližj okolini, kod Turnja i Svetog Petra nastavlja se ova prekrasna obala sa plažama koje svojom veličinom i raznovrsnošću nude maltene neograničen izbor za sve ljubitelje kupanja, plivanja, ronjenja i uživanja u ležernom odmoru.

U ovom letovalištu se održava i niz interesantnih manifestacija

Večeri provedene u šetnji, uz izvrsne konobe, restorane i tradicionalne specijalitete ovde obogaćuju i manifestacije poput Dana Cveća i manifestacija posvećenih očuvanju kulturne tradicije i baštine. “Kako su živili i radili naši stari” doneće vam priliku da se upoznate sa folklorom i običajima ovog podneblja, uz stare nošnje, jela i napeve, dok je simpatična manifestacija “Sabor malih glagoljaša” posvećena predstavljanju dečijih sekcija za očuvanje starog pisma glagoljice.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Sveti Filip i Jakov
Rent-A-Car - Sveti Filip i JakovIzleti/Ekskurzije - Sveti Filip i Jakov

Drugi gradovi Zadarska regija