Destinacije :: Rab ::

Supetarska Draga je jedno od najstarijih naseljenih mesta na ostrvu Rab, nalazi se na njegovom severozapadu i okruženo je ogrlicom od nenaseljenih ostrvaca sa svojim divljim plažama i netaknutom prirodom. Najbliža naselja su mu Lopar, na udeljenosti od 4km, ka severu, i Kampor, 2km južno. Stari grad Rab, glavni grad ostrva, daleko je samo 6km.

Kako je gradić Supetarska Draga dobio ime

Mesto je dobilo ime po crkvi i benediktinskom manastiru Svetog Petra, koji datira iz XI veka, a napušten je u XVI veku, dok danas delimično služi kao župni dvor. Crkva, odnosno bazilika Sv. Petra je najstarija trobrodna romanička crkva u Hrvatskoj, a svojom lepotom privlači kako vernike, tako i poklonike umetnosti.

Tip bazilike karakterističan je za ostrvsko područje Kvarnera. Iz arheoloških ostataka sa tog područja naučnici su zaključili da su se ovde nalazile neke građevine već u antičko doba, a postoji mogućnost da je pre današnje crkve na njenom mestu bila jedna ranohrišćanska bazilika.

Uvala Draška i stare vodenice

Draška je izuzetno plodna uvala podeljena je na dva dela – Gornju i Donju Dragu. U Gornjoj, ispod puta koji vodi za Lopar, na moru se vide ruševine stare vodenice, jedine na ostrvu, kojom su se služili svi njegovi stanovnici. Vodenica je bila u upotrebii do pre 30-ak godina. Izvorska voda koja je pokretala vodenicu i danas služi za snabdevanje vodom celog ostrva.

Ostrvca koja okružuju Supetarsku Dragu

Najpoznatija od ostrvaca koja okružuju ovaj slikoviti zaliv, sa strane Supetarske Drage, donje, su Maman, Srednjak i Šailovac, a zbog svoje autentičnosti i prirodnih lepota, ovi prostori su naročito privlačni nautičarima.

Bogata flora i fauna

Autohtono stanovništvo i turisti nisu jedini koji koriste preimućstva blage mediteranske klime i bogate flore. Supetarska Draga poznata je i po tome što se ovde gnezde mnogobrojne ptice, a ptice selice pronalaze svoja zimska staništa.

Plaže u blizini Supetarske Drage

Supetarska Draga poznata je po svojim specifičnim plažama koje su većinom peščane, čiste i zaštićene od vetra. Kao takve privlače mnogobrojne turiste, a posebno porodice s decom. Tamošnja voda krije bogat podmorski svet koji se otkriva sportskim ribolovcima i roniocima.

Plaže su uglavnom neuređene, neorganizovane i divlje, idealne za potpuno opuštanje i uživanje u prirodi. Voda koja ih zapljuskuje je nestvarno čista i plava, a one same uglavnom obiluju rastinjem koje obezbeđuje hlad i zaštitu tokom vrelih letnjih dana.

Plaža Gonar

Plaža Gonar je uređena mala peščana plaža gde se mogu iznajmiti brodići, kao i džet ski. Ispod motela Zlatni zalaz, nalazi se i stenovita plaža.

Plaža Mel

Plaža Mel svoje mesto je pronašla kraj mesta Kampor, a do nje se može stići autom, budući da poseduje veliki parking. Plaža je peščana, sa mnoštvom sadržaja kao što su bar, trambolina i teren za odbojku. Takođe se mogu iznajmiti ležaljke. U samom mestu su male šljunkovite plaže, ispred ronilačkog centra i kod Matrda.

Uvala Lopar

U blizini mesta Lopar, postoje brojne peščane plaže, među kojima se ističe uvala Lopar. Na njoj se nalaze brojni kafići u kojima se posetioci mogu osvežiti i rashladiti, a tu je i park za decu, zbog čega je plaža posebno privlačna porodicama sa decom.

Plaža Paradiso – Najuređenija plaža

Možda najuređenija plaža je Paradiso, budući da sadrži brojne sadržaje kao što su centar za zabavu, šoping zonu i prodavnice, te restorane i kafiće. Na njoj postoji javni WC, a mogu se iznajmiti i ležaljke.

Plaže Livačina

Pored plaže Livačina, gde se takođe nalazi kafić, u blizini ima mnogo plaža bez sadržaja, a poneka ima samo eko-toalet. Idealne su za one sa avanturističkim duhom i željom da se bar na neko vreme osete kao Robinzon Kruso. Neke od njih su Ciganka, Sahara, Stojan, Dubac i druge.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Supetarska Draga
Rent-A-Car - Supetarska DragaIzleti/Ekskurzije - Supetarska Draga
Drugi gradovi Rab