Destinacije :: Istra ::

Štinjan je jedno od prigradskih naselja Pule koje se nalazi na krajnjem jugozapadu Istre. Mesto bogate istorije prvi put se spominje u vreme rimskog doba kao poljoprivredno dobro Pulskih Rimljana. Početkom XIX veka Štinjan pada pod Bečku vlast i postaje vojno gradilište. Osim novih građevina u tom periodu su izgrađeni i Brioni kao turističko odredište, a poslednjih 20-ak godina započinje ulaganje u infrastrukturu i potpiuno okretanje Štinjana turizmu.

Ovo malo mesto u Istri nudi autohtone proizvode kao što su istarski pršut, sir, tartufi, vino, maslinovo ulje. U brojnim ugostiteljskim objektima može se uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi uz dobrodošlicu i izuzetno gostprimstvo domaćina. Za provod postoje razna događanja, koncerti, i tromesečna manifestacija Dani tartufa u Istri koji se održavaju od 1.9 do 30.11.

Tvrđava Punta Krista

U znamenitosti ovog mesta spadaju i Štinjaska placa, kao tvrđava Punta Krista. Glavni trg koji se nalazi na brežuljku, je mesto održavanja brojnih priredbi. Ovde ima veliki broj prodavnica i drugih sadržaja atraktivnih turistima. Tu je i Štinjaska župa sa svojim predivnim zvonikom gde se održavaju razni verski i kulturni događaji. Duž cele obale se proteže šetalište – “Šetnica“ kojom se može doći do Fažane udaljene 3km. Takođe, crkva Svete Margerite iz XVII veka je zaštitnica Štinjana i jedan od vrednijih verskih objekata u mestu.

Plaže u Štinjanu

Plaže u Štinjanu su skromno uređene bez preteranog turističkog sadržaja, ali gostima ovog mesta na raspolaganju su obližnje plaže u Puli, kao i Brijuni. Valkane, Histrija, Stoja su neke od plaža koje se nalaze u Puli. Sve one imaju brojne turističke sadržaje i nagrađivane su plavom zastavom. Uglavnom su šljunkovite, stenovite i kamenite sa azurnom bojom mora.

Plaža Valkane

Plaža Valkane je karakteristična po šetalištu koje se kilometrima proteže po Pulskoj obali. Smeštena je u uvali, a deo plaže namenjen je osobama s invaliditetom za koje je osigurana rampa i prikladan ulaz u more. Takođe, jedan deo je šljunkovit i savršen za roditelje sa decom, a veći deo betoniran gde se nalaze suncobrani i ležaljke.

Plaža Brioni

Plaža Brioni je smeštena na ulazu u turističku zonu Verudela, nedaleko od grada Pule i nosilac je plave zastave za čistoću i sadržaje koje nudi. Većim delom ova plaža je kamenita, ali ima i popločane delove. Na nju se nadovezuje plaža Ambrela. Odmah iznad nalazi se Hotel Brioni sa bazenima, restoranima i bogatim animacijskim programom za svoje goste.

Plaža Histria

Plaža Histria se nalazi ispod istoimenog hotela nadomak Pule. Šljunkovita je i sa postepenim ulazom u more. U njenoj okolini može se naći lepa hladovina, pa je idealna za celodnevni boravak. Ovde možete iznajmiti opremu za zabavu i sportove na moru, a tu je i spasilačka služba koja tokom čitavog dana motri na plivače.

Plaža Stoja

Zapadno od centra Pule locirana je poznata plaža Stoja koju krase brojni turistički sadržaji. Većim delom je šljunkovita, ali ima i stenovite delove. Karakterište je blagi ulazak u more, a iznad plaže nalazi se turističko kamp naselje gde možete iznajmiti razne rekvizite za sport i zabavu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Štinjan
Rent-A-Car - ŠtinjanIzleti/Ekskurzije - Štinjan

Drugi gradovi Istra