Destinacije :: Pag ::

Na prelepom, slikovitom ostrvu Pag, prepoznatljivom po čuvenim delikatesima, jagnjetini i siru, kao i po suvenirima, bez kojih se retko ko vraća kući – paškoj čipki, nalazi se i ovo mirno mestašce, Stara Novalja. Ovo ljupko mestašce je svoje mesto pronašlo na blagoj padini severozapadnog dela ostrva, u mirnoj uvali koja je prirodno zaštićena od snažnih vetrova juga i bure. Ljubitelji ronjenja, a naročito jedrenja će u njoj posebno uživati, a veoma je preporučljiva za boravak porodica sa malom decom, budući da mir i tišina uveliko karakterišu opštu atmosferu ovog mirnog mesta.

Fascinantna priroda okružuje Staru Novalju

Okolina mesta ostavlja bez daha. Spoj kamena, mora, mediteranskog rastinja i maslinjaka, vinograda i smokvi, kao i ovaca koje poljima lutaju tražeći kakvu ukusnu travku, dok iz nje svoju letnju muziku stvaraju zrikavci. Obilazak je moguć, kako polako, pešaka, tako i biciklima, zahvaljujući uređenim biciklističkim stazama koje su raspoređene širom ostrva.

Crkvica Sv.Marije od Trinčela (VI vek)

Jedan od brojnih arheoloških spomenika i nalazišta iz okoline je i divna vizantijska tvrđava Svetojanja, izgrađena u VI veku, koja kao da je iznikla iz kamena i ponovo se s njim stopila. Nekada je njena svrha bila da čuva morski prolaz od gusara. Meštani Stare Novalje su posebno ponosni na zanimljivu crkvicu Sv.Marije od Trinčela iz XV veka, obnovljenu 1988. godine i posvećenu zaštiti od pobačaja. Zajedno sa njom, još jednu crkvu Sveti Krst, more neumorno zapljuskuje talasima.

Ovo je idealna lokacija za ljubitelje ronjenja

Ljubitelji ronjenja ovde će naći posebne „poslastice“ vezane za ovaj sport, a to je jedno od najlepših podvodnih arheoloških nalazišta na Jadranu, sa više od sto odlično sačuvanih amfora iz I veka nove ere. Svi koji bi želeli da se bave ovim sportom, imaće za to priliku, budući da je ovde otvorena škola ronjenja.

Gastronomska ponuda u restoranima Stare Novalje

Gastronomska ponuda u restoranima Stare Novalje zadovoljiće i najveće gurmane. Posetioci će uživati u čuvenom paškom siru i jagnjetini, ali i u biranim ribljim specijalitetima i plodovima mora, sve uz blage ukuse tradicionalne mediteranske kuhinje. Šetnja pored mora i mnogobrojni kafići i barovi iz kojih dopire letnja, lagana muzika upotpuniće doživljaj i doprineti opštem ambijentu opuštenosti i spokoja.

Sport, manifestacije i noćni život se nalaze na samo 2 km u Novalji

U obližnjoj Novalji, jednom od većih turističkih centara ostrva, na udaljenosti od samo 2km, postoji još mnogo mogućnosti za sport i rekreaciju, kao što su tereni za tenis, fudbal i košarku, te zabavni i kulturni sadržaji kao što su koncerti zabavne i klasične muzike, pozorišne predstave i drugi.

Plaža Planjka

Duž cele uvale uz porodične apartmane i pansione nižu se malene peščane plaže koje na njenom kraju kruniše prekrasno uređena Trinćel, plaža poznata i pod imenom Planjka. Na njenom se centralnom jarbolu ponosno viori evropska plava zastava, garancija kvaliteta usluge i čistog mora, te čistoće i ekološki očuvane okoline.

Plaža je uređena, mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani, postoji javni WC, spoljni tuševi i kabine za presvlačenje, a posebno je preporučljiva za porodice sa decom, budući da je ulaz u vodu postepen i da na plaži ima puno zabavnih sadržaja kao što su pedaline, tobogani, tereni za odbojku na pesku, dečije igralište i drugi. Ni odrasli nisu zaboravljeni, jer se na plaži nalaze barovi, a u neposrednoj okolini brojni kafići i restorani.

Plaža Caska

Plaža Caska nalazi se u blizini Stare Novalje, na mestu nekadašnjeg rimskog grada koji je, prema legendi, stradao i potonuo u zemljotresu u tokom IV veka, a čiji se ostaci mogu videti u neposrednoj blizini plaže, na morskom dnu. Plaža je peščana, dok je ulaz u more šljunkovit. Morsko se dno vrlo strmo spušta što plažu čini izrazito dubokom. U okolini ima kafića i barova u kojima se gosti mogu okrepiti i počastiti, a u ponudi postoje i rekreativni sadržaji.

Plaža Babe

Plaža Babe leži u plitkoj uvali zapadno od obližnjeg mesta Novalja. Ovo je jedna od najplićih i najtoplijih plaža, s finim peskom, te uskim obalnim pojasom. Poslednjih godina plaža je obogaćena ugostiteljskim i rekreativnim sadržajima.

Plaža Vrtić

U samom gradu Novalja, postoji plaža Vrtić, koja je zbog svoje čiste i plitke vode, kao i velike ponude raznoraznih sadržaja naročito pogodna za porodice sa decom.

Ostale plaže u blizini

Pored ovih, neke od plaža na ostrvu Pag koje se ističu, kako svojom lepotom, tako i ponudom, su: Straško, Zrće, Katarelac, Gajac i mnoge druge.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Stara Novalja
Rent-A-Car - Stara NovaljaIzleti/Ekskurzije - Stara Novalja
Drugi gradovi Pag