Destinacije :: Krk ::

Na jugozapadnoj obali ostrva Krk, u predivnom mediteranskom ambijentu, ispod planinskih vrhova koje su ogolile povremene morske bure i jaki vetrovi, nalazi se Stara Baška, idealno mesto za opuštanje, prikupljanje energije i uživanju u morskim čarima. Najbliže mesto joj je Punat, na udaljenosti od 8km, a put koji spaja ova dva mesta poznat je po prelepim vidikovcima. Grad Krk nalazi na udaljenosti od 16 km, most kojim je ostrvo povezano sa kopnom udaljen je 45km, a Rijeka 70 kilometara.

Mesto Stara Baška je sinonim za čisto more, opuštanje i prelepu prirodu

Čisto more, niz lepih plaža duž obale, mir i tišina, te neokrnjena priroda savršene su predispozicije za kvalitetan porodični odmor, daleko od gužve i gungule uobičajenih turističkih destinacija. Gosti ovog mestašca zadovoljstvo svojih čula mogu upotpuniti i specijalitetima izuzetnog ukusa, kao što su lepo spremljena sveža riba, veoma ukusna jagnjetina i ovčji sir uz domaći med začinjen kaduljom i ostalim lekovitim travama kojih u okolini ovog mesta ima u izobilju.

Pogled na daleku pučinu obogatiće malo ostrvo Galun, koje naseljava jedino velika kolonija galebova. Obala ovog ostrvca je uglavnom nepristupačna.

Kratka istorija Stare Baške

Počeci nastanka i razvoja ovog mesta vezuju se za XIV vek, kada ga naseljavaju izbeglice koje su bežale pred napadima Turaka, i tu osnivaju selo gde su se pretežno bavili ovčarstvom, koje i danas, uz ribolov i turizam, predstavlja važnu privrednu granu. Zanimljivo je to da se ovo selo, sve do druge polovine XVII veka zvalo Kraj ili Pod Kraj, dok sadašnje ime počinje da se koristi tek s početka XVIII veka.

Začeci turizma sežu do početka XX veka, kada se, 1904. godine u mestu osniva „Društvo za ulepšanje grada.“ Dve godine kasnije otvoren je prvi hotel, a 1908. uređeno kupalište sa kupališnom zgradom. Prvi gosti su bili Česi, koji i danas rado posećuju i odsedaju u ovom mestašcu.

Ostaci crkvice Sv. Jeronima

U mestu, pored uskih uličica, kuća i zgrada izgrađenih u tipično mediteranskoj arhitekturi, postoji nekoliko znamenitosti koje bi valjalo obići prilikom posete ovom mestu. Među prvima se ističu ostaci crkvice Sv. Jeronima, iznad uvale Zala, čiji se zidovi bele praveći neverovatan kontrast sa okolnim stablima masline i drugim rastinjem.

Šta još možete posetiti dok boravite u letovalištu Stara Baška

Tu su i iskopine nekadašnjeg vojnog utvrđenja na lokaciji Mir, kao i nešto mlađa crkva Svih Svetih u centru mesta, zatim župna crkva Sv. Trojice, najveća crkva baščanskog područja, izgrađena u baroknom stilu početkom 18. veka, te crkva Sv. Jovana Krstitelja, crkva Majke Božje na Gorici s početka XV veka, stari makadamski put od Stare Baške do obližnjeg mesta Batomalj i druge.

Idealno za ljubitelje pešačenja

Okolina Stare Baške okružena je izletničkim stazama, često sa usponom, no svakako vrednim imajući u vidu neobičnu, golu okolinu, krš i litice na kojima raste retko rastinje, raznovrsno aromatično i lekovito bilje, te pogled na Jadran koji sve ostavlja bez daha.

Autokamp Škrila

Ljubitelji netaknute prirode posebno će uživati u poseti dobro opremljenom autokampu Škrila, koji je smešten na samom ulazu u mesto, na terasastom tlu, u dubokoj seni borova. Ovde put do mora može vodi preko stenovitih, šljunkovitih i peščanih plaža.

Vela Plaža

Baška je prepoznatljiva i po jednoj od najvećih i najlepših šljunkovitih plaža na Jadranu, dužine u polukrugu više od 1.800 metara. Prirodno fini pesak posebno je pogodan za neplivače, starije osobe i decu, budući da se dubina mora postupno povećava. Nagrađena je Plavom zastavom, koja je simbol kvaliteta ponude i čistoće mora.

Na ovoj plaži svako može pronaći kutak za sebe. Postoji puno sadržaja u kojima mogu uživati mladi, kao što su barovi sa prijatnom muzikom tokom celog dana. Oni malo hrabriji mogu se okušati na toboganu i aquaganu, a ljubitelji sporta mogu uživati u raznim sportskim aktivnostima kao što su vožnja pedalina, odbojka na pesku i brojnim drugim aktivnostima.

Duž cele plaže postoji velika ponuda kafića, poslastičarnica i restorana u kojima se mogu probati ukusni specijaliteti ovog podneblja. Ovde je takođe moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Plaža Bunčuluka

Plaža Bunčuluka deo je poznatog nudističkog kampa na Krku, koji je moderno uređen, ima dobro opremljenu prodavnicu prehrambenih i drugih proizvoda i u okviru koga se nalazi, takođe poznati restoran gde gosti mogu uživati u nekom od lokalnih delikatesa. Iza ove predivne šljunkovite plaže nalazi se borova šuma, koja će vam omogućiti da uživate u hladovini tokom letnje žege. Na plaži postoji javni WC, spoljni tuševi, kabine za presvlačenje, a postoji i mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Plaža Konobe

Plaža Konobe takođe je šljunkovita i rezervisana za nudiste. Nalazi se na jugu ostrva, u mestu Punat. Nagrađena je priznatom Plavom zastavom koja svedoči o njenom kvalitetu. Iznad plaže smešten je i nudistički kamp u okviru kog postoji veliki izbor sadržaja za zabavu i rekreaciju kao što je tenis, mini golf, stoni tenis, odbojka i drugi sportovi.

Na plaži gosti mogu pronaći svoj kutak u seni drveća, koji će pružiti dragocen zaklon tokom vrelih letnjih podneva. Jedan od sadržaja na plaži je i prehrambena prodavnica, gde posetioci mogu kupiti hranu i piće, kafić gde se mogu osvežiti i popiti kafu ili pak koktel, te restoran, gde se mogu okrepiti i uživati u ovdašnjim mediteranskim poslasticama.

Ne treba, međutim, smetnuti s uma da se u okolini Stare Baške nalazi puno osamljenih, neuređenih i intimnih plaža i plažica, koje predstavljaju pravu vrednost ovog čarobnog mesta.

Manifestacije koje se organizuju u Staroj Baškoj

Tokom leta, kao što je to često slučaj u mestima na hrvatskom primorju, i u Staroj Baškoj se organizuju mnoge zabave kao što su Baščansko kulturno leto, u okviru kog se održavaju brojne manifestacije, izložbe, koncerti i žurke, Lignjada, tokom koje se okupljaju lovci na lignje koji se takmiče, a sve se, nakon proglašavanja pobednika, naravno, završava opštom zabavom, te ribarske večeri i mnoge druge.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Stara Baška
Rent-A-Car - Stara BaškaIzleti/Ekskurzije - Stara Baška

Drugi gradovi Krk