Destinacije :: Brač ::

Šarmantno i upečatljivo naselje i još od antike poznata luka Splitska smestila među raskošne čemprese, palme, raznobojne oleandere i bogate vinove loze severne obale Brača. Ukoliko sanjate o bekstvu, romantičnoj idili i miru koje samo ostrva mogu da pruže, ovo je pravo mesto. Svega oko 400 stanovnika možete zateći i tokom zimskih meseci, a gotovo sve porodice ovde već vekovima žive od uzgoja maslina i grožđa – pa će vas ukusi mediterana, bogata i raskošna vina i lokalni specijaliteti dočekati kud god da krenete.

Splitska je mirno turističko mesto čak i tokom jula i avgusta

Turistička sezona ovde počinje kasno, tek u junu, a svoje poslednje goste Splitska ispraća već sredinom septembra. Međutim, čak i najživahniji meseci sezone (jul i avgust) ovde nisu svedoci prevelike gužve ili nesnosne buke, velikih grupa turista koje tumaraju okolinom u potrazi za narednom kriglom piva i jeftinom zabavom.

Plaža Bok

Brač, kao ni obližnji Hvar ne mogu se pohvaliti bog zna kakim prirodnim plažama, ali je zato čitava obala ovih ostrva besprekorno uređena, bilo sa betonskim dokovima i uređenim pristupom vodi, bilo da su malene, šljunkovite plaže proširene, u stalnoj senci borova i slamnatih suncobrana.

Baš takva je i plaža Bok u centru ove uvale, sa nevelikim pojasom sitnog šljunka koji onda obuhvataju dokovi i betonski pontoni. Lepi borovi spuštaju se skoro do same vode, pa ćete moći da uživate u prirodnoj hladovini, ali i izvanrednim karakteristikama vazduha koji je izuzetno pogodan za obnovu disajnih puteva i krvnu sliku uopšte.

Gradska plaža je idealna za decu

Splitska je predivna za boravak sa decom, jer je ritam ovog mesta pomalo usporen, pa je takav i saobraćaj, a sama plaža ima delova pogodnih i za najmlađu decu – bilo da želite da ih sklonite sa podnevne vrućine, bilo da vam je na umu bezbednost i plićak za male neplivače. Plaža se nastavlja na marinu koja čini i samo srce Splitske još od antike.

Kratka istorija Splitske

Ova luka bila je prvenstveno teretna, jer se u zaleđu uvale nalazi jedan od najstarijih kamenoloma na ovim prostorima, iz kojeg je kamen vađen za carsku palatu imperatora Dioklecijana. Ljubiteljima kulture i istorije poseta ovom kamenolomu može biti interesantna kao i svim pasioniranim sakupljačima kamenja, geolozima i poštovaocima starih zanata, jer ga i dan danas krasi jedan od najneobičnijih “spomenika”.

Tokom III veka, najverovatnije, jedan od bezimenih klesara ovog kamenoloma isklesao je reljef velikog antičkog junaka Herkula. Istorija Splitske beleži osnivanje tokom XIII veka, ali od tog starijeg naselja izgleda nije ostalo mnogo nakon divljačkog naleta omiških gusara. Velika citadela označava početak pravog razvoja, podignuta u XVI veku, a zadužbina je dalmacijskog plemića Mihovila Cerovića iz obližnjeg Škripa. Ova citadela zahvata središnji deo grada, i bila je izuzetno važna odbrambena fortifikacija tokom uspona Osmanske carevine na evropskim prostorima.

Crkva posvećena Blaženoj Devici Mariji

Prekrasna, barokna crkva u ovom mestu posvećena je Blaženoj Devici Mariji. Ova lepa građevina podignuta je na temeljima starije crkve, datiranog porekla 1228. godine. Poseban detalj i razlog da u ovu crkvu i uđete je oltarski prikaz Device Marije sa svecima koji je naslikao Lesandro Basano, značajan renesansni slikar iz Venecije.

U blizini Splitske se nalazi nekoliko atraktivnih plaža

Iako Brač nije ostrvo poznato po peščanim plažama, jedna od najlepših uvala sa prekrasnom peščanom obalom nalazi se svega 10 kilometara od Splitske, a čitava severna obala ostrva razuđena je i pravo je zadovoljstvo za sve istraživače i aktivan odmor. Do Supetara ili nekih obližnjih plaža možete se prošetati, ali će vam za obilazak ostrva i njegove znamenitosti biti potreban sopstveni prevoz.

U Splitskoj će uživati svi ljubitelji vožnje bicikla

Ovo su odlične vesti i za ljubitelje vožnje “na dva točka” jer zaleđe ove obale ima dosta kilometara uređenih biciklističkih staza koje će vas nagraditi predivnim krajolicima, raskošnom prirodom i usputnim kulturnim, arheološkim ili gastronomskim iznenađenjima. Idealna destinacija za romatničan ili porodičan odmor, Splitska je pravo mesto za uživanje u aktivnom, sportskom odmoru, uz jedrenje, biciklizam, izlete po moru i ležerno uživanje u fantastičnoj klimi ostrva.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Splitska
Rent-A-Car - SplitskaIzleti/Ekskurzije - Splitska
Drugi gradovi Brač