Destinacije :: Šibenička regija ::

U slikovitom, razuđenomušću predivne kraške reke Krke u Jadransko more nalazi se Šibenik – politički, privredni i društveno-kulturni centar čitave županije koja se proteže duž 100 kilometara zadarskog i splitskog primorja i zaleđa Dinare. Ostrvski deo koji se proteže ispred obale čini čak 242 ostrva i manja morska grebena, a ovaj arhipelag nalazi se na severozapadnom delu i odlikuje se izuzetnom razuđenošću na kome postoji jedva deset naselja. Deo ovih ostrva poznato je kao Kornati – nacionalni park prirode neverovatnih vrednosti koje odlikuju raskošne prirodne lepote i gotovo bizarne geološke odlike.

Znameniti Stari Grad Šibenik ogleda se u staklastim vodama 10 km dugačkog šibeničkog zaliva koji je veoma uzak – jedva 300 do 1200 metara, koji se završava krivudavim kanalom, iza koga se prostire otvoreno more i arhipelag. Samu okolinu gada i prirodni reljef odlikuju dugački venci brda, sa velikim poljanama pod oranicama i pašnjacima.Klimu ovde karakterišu blage zime i leta čiju vrelinu i žegu razvejava prijatni morski mestral. Grad se ponosinatprosečnim brojem sunčanih sati godišnje.

Tvrđava Svetog Mihovila

Panoramu Šibenika određuju mnogobrojne sakralne građevine, po kojima jei poznat, ali je najdominatniji prizor tvrđava Svetog Mihovila, koja je najstariji i najznačajniji čuvar istorije i kulture čitavog Šibenika. Na 70 metara visokoj litici iznad mora, ova utvrda je građena i dograđivana u periodu od XV do XVII veka, sva od belog tesanog kamena.

Arheološkim istraživanjima pronađeni su ostaci kulture iz gvozdenog doba praistorije, pa se pretpostavlja da je tvrđava sagrađena na daleko starijem naselju i utvrdi ilirske kulture. U tvrđavu se ulazi na dva ulaza, a ona je i ishodište gradskih bedema. Nekada su bedemi pravili pun kameni krug oko grada, a danas postoje samo razbacani delovi ovog bedema u gradskom parku, i drugim mestima. Dupli gradski bedem, onaj koji se sa tvrđave Svetog Mihovila spušta niz strmu liticu do Kvartira i završava velikim gotskim vratima velikim delom je sačuvan od zuba vremena.

Kratka istorija Šibenika

Šibenik se prvi put spominje 1066. godine u dokumentu kralja Petra Krešimira IV, a status grada dobija 1290. godine, kada je ovde ustanovljena i šibenska biskupija. Čak i na prvi pogled, jasno je koliko duga i marljivo čuvana tradicija i kultura ovog područja živi u saglasju sa urbanim tendencijama modernog vremena, ali i prirodne okoline – jer je upravo jedinstveni geografski položaj ovaj grad učinio tako značajnim.

Kanal Svetog Ante

Kanal Svetog Ante povezuje šibenički zaliv sa otvorenim morem, a ovde se nalazi i luka, koja je veliki pokretač pomorstva, trgovine, i ukupne privrede čitavog grada. Takođe, na samom ulazu u kanal nalazi se i druga velika fotifikacija grada i branitelj ove značajne luke: tvrđava Svetog Nikole.

Tvrđava Svetog Nikole (XVI vek)

Tvrđava Svetog Nikole je sagrađena sredinom XVI veka radi odbrane od Turaka. Njen trouglasti lik projektovao je mletački vojni graditelj Mihael Samišel, učinivši je jednom od najčvšćih fortifikacijskih utvrda na jadranskom primorju.Zajedno sa tvrđavom Svetog Mihovila, Svetog Ivana i tvrđavom Šubićevac, ova pomorska utvrda čini veliki fortifikacioni krug Šibenika i glavnu specifičnost ovog grada.

Tvrđava svetog Ivana nalazi se na 115 metara visokom brdu, na severnoj strani istorijskog gradskog jezgra. Interesantno je da je ova tvrđava svoje velike okršaje videla gotovo nepunu godinu pre završetka radova 1646. godine, kada su se vodile teške borbe sa turskim pašom Tekelijom koji je u njoj video presudni činilac gospodarenja Šibenikom. A, nešto niže, nalazi se gotovo istih godina građena tvrđava Šubićevac,koja je igrala veoma značajnu ulogu kao potporna Ivanovoj.

Katedrala Svetog Jakova

Najveći ponos svih meštana svakako je velelepna Šibenska katedrala Svetog Jakova. Bela građevina koja dominira samim centrom trga napravljenog upravo prema dimenzijama ove katedrale, građena je duže od 100 godina i pravi je svedok pobožnosti, upornosti i odricanja generacija Šibenčana. Između mnogobrojnih posebnosti koje ova građevina čuva, iz evropskog graditeljstva izdvaja je jedan sasvim neobičan detalj: u celosti, ova katedrala izgrađena je od kamena.

Jedinstevna je i po smelim konstrukcijskim slaganjima kamenih ploča i rebara – i to bez korišćenja bilo kakvog vezivnog materijala. Među drugim renesansnim crkvama odlikuje se time što je njeno pročelje u obliku trolista, i time što je postignuto visoko saglasje arhitekutre i niza od čak 71 realističnog porteta na apsidama. Dokumenta iz vremena gradnje ove katedrale sačuvana su i slikovito govore o ogromnom zalaganju celokupne zajednice, na čelu sa lokalnim majstorima, tesarima i dunđerima.

Crkva sa samostanom Svetog Frane (XIV vek)

Važan baštinik i čuvar kulture Šibenika je i crkva sa samostanom Svetog Frane, koji potiče iz XIV veka, gde se čuva više od 150 inkonabula i isto toliko vrednih rukopisnih kodeksa, među kojima i pravi lokalni kuriozitet: “Šibenička molitva”, prvi pesnički i umetnički tekst napisan latinicom u ovom gradu u njegovu čast.U samoj crkvi, u svom izvornom obliku sačuvane su i orgulje čuvenog graditeja Petra Nakića, iz XVIII veka.

Na širem području Šibenika se nalazi čak 24 crkava

Šibenik je svakako grad mnogih crkava, i malo gradova se može pohavliti ovakvim kulturnim i religioznim dobrom. Širom grada nalaze se 24 crkve, od kojih se služba vrši u 12, dok ostale danas imaju drugačiju namenu – i uglavnom čine deo velikog muzejskog prostora grada. Tako je u gotskoj crkvi Svete Barbare sada Muzej sakralne umetnosti, u crkvi svetog Grgura mogu se videti dela Jurja Dalmatinca, itd.

Glavni Šibenički trg

Staro gradsko jezgro Šibenika svakako čini jedan od najatraktivnijih delova ovog lepog grada. Središnji gradski trg zove se Trg Republike Hrvtske. Nekada se zvao Plahtea Communis i Gospodski trg, a ovde od davne 1750. godine, postoji i prva šibenička kafana. Trg okružuju najreprezentativniji objekti šibeničkog graditeljstva: Katedrala, Gradska vijećnica, Mala lođa, Kneževa i Biskupska palata, kao i sklop kamenih patricijskih palata.

Gradska vijećnica (1535. godina)

Gradska vijećnica je veoma skladna i prozračna renesansna zgrada podignuta negde oko 1535. godine. Njeno prizemlje obuhvata veliki trem sa polukružnim lukovima koji se oslanjaju na deset stubova, odakle se prilazilo nekadašnjim kancelarijama uprave. Godine 1943. prilikom savezničkog  bombardovanja, Vijećnica je u potpunosti razorena, a nakon rata je restaurirana u izvornom obliku i izgledu.

Kneževa palata

Kneževa palata nalazi se na samoj obali mora. Sačuvana su dva krila ovog nekada mnogo većeg zdanja u kojem je živeo i odakle je vladao najviši predstavnik mletačke vlasti:gradski knez-kapetan. Po sredini južnog krila nalazi se gotski prolaz sa gradskim vratima. Na zapadnom krilu okrenutom sakristiji katedrale, dvoja su vrata jednostavnih kamenih okvira. Godine 1975. dovršena je adaptacija Kneževe palate za potrebe smeštaja Muzeja grada Šibenika. Ovaj muzej se sastoji od arheološkog, kulturno-istorijskog i etnografskog dela sa izložbama na kojima možete videti kulturno-istorijsku baštinu šibeničkog kraja.

Biskupska palata (XV vek)

Biskupska palata, iz druge polovine XV veka, naslonjena je na katedralu Svetog Jakova s morske strane. Ova gotsko-renesansna građevina je brojnim zahvatima i rekonstrukcijama izgubila svoj originalni izgled, a kao originalni delovi danas stoje delovi arkada, trifora sa kamenom skulpturom i poneki element na samom pročelju palate. Ovde postojei poslednja Morska vrata, danas jedini sačuvan portikulus u gradu, direktno s morske obale.

Trg sa četiri bunara (1451. godina)

Drugi veoma zanimljjiv trg u Šibeniku je i Trg sa četiri bunara, izgrađen 1451. godine, i to iz potrebe lokalnog stanovništva za solidnim izvorom pitke vode. Bunari su u stvari velika cisterna koja će narednih 450 godina svoje stanovnike snabdevati pijaćom vodom.

Šibenik poseduje i nekoliko lepih plaža

Svakako, kulturna i istorijska baština, velelepne palate, katedrale i mnogobrojne crkve nisu jedino što u Šibeniku možete očekivati. Kao i svaki primorski grad, a posebno na ovako predivnom mestu, i Šibenik ima čime da se pohvali kada su plaže u pitanju.

Plaža Banj

Plaža Banj je velika gradska plaža sa koje se pruža jedinstven pogled na staro gradsko jezgro. Ova šljunkovita plaža sa šetalištem, obiljem plažnih barova, fenomenalnim ulazom u vodu, i brojnim sportsko-rekretaivnim sadržajimapredstavlja jednu od omiljenih porodičnih izletišta, i pravuoazu u letnjim mesecima.

Plaža Jadrija

Druga plaža kojom se Šibenik može pohvaliti je Jadrija. Ova plaža kao gradsko kupalište postoji još od 1921. godine, a istog je sastava i sličnih karaktersitika kao i Banj. Međutim, imai jednu veliku prednost: Jadrija je odlično povezana i sa kopna i sa mora, a blaga izmeštenost iz samog gradskog jezgra čini je pravim izletištem i omiljenim kupalištem, kako meštana, tako i gostiju.

Plaža Solaris i Aqua park

Posebno mesto među plažama Šibenika pripada Solaris resortu. Ova raskošna plaža turističkog kompleksa Solaris drži više titula za najbolju peščanu plažu na čitavom Jadranu. Ovde pored tirkiznog mora, možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a tu je i raznovrsna ponuda sadržaja i pogodnostina svakom koraku.

Plaža Solaris resorta ima pravo i da razvije prestižnu Plavu zastavu, ali to nije sve, jer ovaj turistički kompleks ima čak četiri kilometra dugu obalu, pa se ovde nalaze još četiri plaže koje nisu isključivo peščane. Uz sve ovo, tu se nalazi i jedan od najvećih i najatraktivnijih Aqua parkova u čitavoj Dalmaciji, pa jednodnevni izlet do Solarisa sasvim izvesno neće biti dovoljan da se iskuse sva zadovoljstva i isproba sve što ovaj bogati resort ima da ponudi.

Plaža Rezalište – Plaža koju bi preporučio svaki meštanin

Među svim ovim plažama, ljubiteljima aktivnog odmora i sportskih aktivnosti, bilo na pesku, ili u vodi, meštani bi preporučili Rezalište, udaljeno oko 6 km od Šibenika. Ova plaža biće raj za sve kojima pesak pre znači problem nego uživanje, jer se sastoji od sitnog i oblog šljunka, a nudi, pored raznovrsnih barova i obilje sportskih i rekreativnih terena, a posebno se preporučuje i porodicama sa decom, jer ima više igrališta i plivališta namenjenih samo njima.

Šibenik predstavlja pravi raj za ljubitelje plovidbe ili jedrenja

Ukoliko ste ljubitelj plovidbe ili jedrenja, ovde bi trebalo da se osećate kao u pravom raju, jer arhipelag Kornata nudi beskrajne prilike da obilazite ostrva ili se čak na njima zadržite Probajte da uhvatite dobar vetar i uživate u satima neponovljivih prizora.

Šibenik je naravno poznati po svojim lukama, raznovrsnim brodovima koji su ovde usidreni, i po tome da svi ovde rado vole da plove, pa će vam meštani tako reći i da pravi način da iskusite Kornate nije redovnim turističkim obilascima, već da treba izbegavati te gužve i otisnuti se među ostrva kada tamo nema mnogo ljudi.

Ostrvo Kaprije

Od svih ovih ostrva samo nekoliko njih je naseljeno, pa ukoliko želite da vidite kako izgledaju naselja u kojima je ’’vreme stalo’’, zaputite se do Kaprije sa prastarom crkvom Svetog Petra, Žirije koja je i najveće ostrvo arhipelaga, a ujedno i najdalje od samog Šibenika – udaljeno oko 11 nautičkih milja.

Ostrvo Žirje

Žirje je posebno interesantno jer oko njega ima pregršt rtova, podvodnog grebenja i malih ostrva, i zaista je neponovljivo iskustvo za sve koji su umorni od ravne linije plavetnila gde se more i nebo gube.

Ostrvo Zlarin

Treće ostrvo koje treba izdvojiti je Zlarin. Ovo interesantno ostrvo zapravo čine korali, pa se ovde i do dan danas održao tradicionalni način obrade nakita od korala.

Nacionalni park Krka

Ako se ikada zasitite mora i plovidbe, ili ipak više volite pravu kopnenu avanturu, Nacionalni park Krka biće vaše omiljeno odredište. Sliv jedne od najlepših reka u Hrvatskoj – Krke zaštićen je kao prirodno i nacionalno dobro. Veliki broj jezera i vodopada nalazi se jedva nekoliko kilometara severno od Šibenika, i obuhvata područje čitave reke. Ova fantastična prirodna oaza ima mnogo ulaza, čitavo područje je ispresecano mnogobrojnim trim i biciklističkim stazama, a ovde ima i više spomenika kulture i istorije koji svakako zavređuju pažnju.

Obavezno probajte neki od specijaliteta lokalne kuhinje

Šibenik će vas dočekati bogatom trpezom, a pravi gurmani znaju i šta se krije ispod poklopaca, a šta miriše sa žara – od buzara sa rakovima i školjkama, brudeta, rižota od mesa ili plodova mora, kotlića sa ribljim čorbama, do riba, rakova, školjki, ali i šnicli, i drugih specijaliteta na gradelama, ražnju ili pod sačem… A za dezert birajte: rožata, fritule, kroštule iliako želite nešto sasvim tradicionalno tu jeogroman izbor poslastica koje meštani neće morati ni da objašnjavaju šta su. Čak i prave noćne ptice biće kao kod kuće u Šibeniku, jer se ovde nalazi i nekoliko odličnih noćnih klubova, ali i plažnih barova na Banju u kojima muzika ne prestaje sve do jutra.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Šibenik
Rent-A-Car - ŠibenikIzleti/Ekskurzije - Šibenik

Drugi gradovi Šibenička regija