Destinacije :: Riječka regija ::

Ljupko mediteransko mestašce Selce, smešteno u slikovitoj i uređenoj uvali, idealno je za mirni, porodični odmor. Nalazi se u neposrednoj blizini Crikvenice, kao i blizu manjih mesta koja pripadaju njenoj rivijeri, Dramalju i Jadranovu, dok je Rijeka je na udaljenosti od 40km. Ovo, nekada zidarsko i ribarsko mesto krasi tipično mediteranski ambijent, izvanredna prirodna lepota i izuzetan kvalitet i čistoća vazduha i vode.

Turistička tradicija letovališta Selce

Ono što ovo naselje izdvaja u odnosu na druga, slična, na hrvatskom primorju, je njegova stogodišnja tradicija u turizmu i tipičan primorski izgled. Prvo kupalište ovde je otvoreno još davne 1894. godine pa se ta godina i smatra početkom organizovanog turizma. Lepota i uređenost ovog mesta 2002. godine dobila je i svoju zvaničnu potvrdu, kada je grad osvojio prvo mesto u akciji Hrvatske turističke zajednice „Plavi cvet.“

Arheološki ostaci vile Rustica

Na brežuljku Sveti Juraj pronađeni su arheološki ostaci vile Rustica, koji svedoče o tome da su ljudi naseljavali ove prostore već u II veku nove ere, a postoje i neki dokazi da je ovde bilo naselje i u praistorijsko doba. Ovuda je prolazio glavni rimski put, koji je povezivao severni deo Italije sa Dalmacijom. Naziv Selce se prvi put spominje 1366. godine.

Župna crkva Svete Katarine

Župna crkva Svete Katarine sagrađena je 1888. godine u stilu visokog historicizma. Poznati riječki majstor Pijetro Rici od mermera je izvajao glavni oltar, a slikar Đovani Fumi, naslikao sliku Sv. Katarine koja se nalazi iznad svetohraništa. Iz stare crkve su prenesene orgulje i barokna kamena krstionica.

Selački naziv za sve izvore vode je polača. Ispod Crkve Sv. Katarine nalazi se poslednja polača na kojoj je uređeno perilo tj. prostor za pranje. Na zidu pored izvora nalazi se mozaik koji prikazuje selčanku u narodnoj nošnji koja dolazi na vodu s brentom tj. kantom.

Kapela svetog Josipa

Kapela svetog Josipa prvobitno je služila kao svetilište barokne crkve Svete Katarine. Interesantno je da je njen oltar izrađen pod uticajem venecijanskih majstora koji su u ovim krajevima gradili „zlatne oltare“ u stilu baroka. U zelenilo obučenom malom parku ušuškana je Kapela svete Katarine, za koju se pretpostavlja da potiče iz doba predromanike.

Lungo mare – Šetalište koje spaja letovalište Selce sa Crkvenicom

Selce je predivnim šetalištem pored mora, lungo mare, spojeno sa obližnjom Crikvenicom. Oko njega ima puno zelenila i raskošnog mediteranskog bilja, kao i cveća, kojim se mogu pohvaliti i lepo uređeni i održavani parkovi. Tu su i pažljivo i divno uređena igrališta za decu, a gastronomska ponuda, kojom, podrazumeva se, dominiraju morski, mediteranski i tradicionalni specijaliteti je impozantna.

Manifestacije koje se održavaju u letovalištu Selce

Svake godine za turiste i posetioce ove privlačne turističke destinacije, meštani vredno pripremaju brojne kulturno – zabavne i sportske sadržaje kao što su koncerti, likovne izložbe, ribarske fešte na rivi, sportski ribolov s gostima, jedriličarske regate i drugo. U mestu postoji i ronilački centar sa školom ronjenja, a gostima su na raspolaganju i brojni sportovi na moru. Selce može ugostiti nekoliko hiljada turista u privatnom i hotelskom smeštaju, odmaralištima, a tu su i dva autokampa.

Plaže u blizini letovališta Selce

Ovim ljupkim mestašcem dominiraju lepo uređene plaže koje se protežu na sever sve do Crikvenice, a mnoge od njih mogu se pohvaliti prestižnom Plavom zastavicom, koja garantuje izuzetan ugođaj, čistoću i kvalitet kako samog mora, tako i plaže i usluge.

Plaža Poli Mora

Plaža Poli Mora, koja se nalazi u samom centru mesta je šljunkovita, mada je ovaj šljunak poseban i blag, tako da neće predstavljati problem prilikom šetnje i ulaska u vodu. Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, a u njenom sklopu se nalazi i veliki betonirani plato koji može da primi veći broj gostiju.

Postoji i stenoviti deo, sa platoima za ležanje i sunčanje te malim peščanim uvalicama, naročito pogodan za mlade avanturiste ili one koji žele da uživaju u osami i intimi. Deo plaže je i lepo uređen park sa terenima za mini golf, tobogan na moru, koji deca naročito obožavaju, kao i mnogi drugi sadržaji, naročito pripremljeni za najmlađe, kao što su tramboline i igrališta. U okolini i na samoj plaži ima puno ugostiteljskih objekata gde se gosti mogu osvežiti, okrepiti i skloniti sa vreline sunca.

Plaža Rokan

Plaža Rokan je betonirana plaža sa plitkim peščanim delom koji je naročito pogodno za decu. Jedna je od onih plaža na kojima se ponosno viori Plava zastava. Ovde se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani koji će goste zaštiti od jarkog letnjeg sunca.

Ulaz u more uređen je stepenicama, a iznad plaže se nalaze brojni ugostiteljski objekti gdje se gosti mogu okrepiti i osvežiti, među kojima su i brojni restorani sa svojim izvanrednim ribljim i drugim specijalitetima. U blizini plaže su teren za mini golf i stoni tenis, a deca se mogu razonoditi u zabavnom centru sa velikim aquaganom i dečjim gradom.

Plaža Crni molo

Plaža Crni molo, deo je peščane plaže Gradsko kupalište u Crikvenici, poznato po plitkoj uvali prikladnoj za decu i za igranje poznatog picigina, odbojke u moru.

Plaža Balustrada

Plaža Balustrada je šljunkovita plaža koja se proteže od glavne plaže u Crikvenici do njenog centra. Niz godina nosi Plavu zastavu. Ulaz na plažu je slobodan. Ovde je moguće iznajmiti ležaljke, suncobrane, pedaline i druge rekvizite. U sklopu plaže se nalazi igralište za djecu. U neposrednoj blizini je hotel Zagreb.

Plaža Omorika

Plaža Omorika je šljunkovita plaža ispred hotela Omorika, takođe u Crikvenici. Nudi mogućnost zabave uz razne sportove na vodi. U sklopu plaže se nalazi nekoliko barova, a moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane. Ulaz na plažu je slobodan.

Plaža Kačjak

Plaža Kačjak je duga šljunkovita plaža u sklopu istoimenog turističkog naselja. Smeštena je u mirnoj uvali i okružena mediteranskim rastinjem. Na plaži je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, a u sklopu plaže se nalazi i kafe bar gde se gosti mogu okrepiti i osvežiti uz omiljeno piće.

Plaža za kućne ljubimce Podvorska

Crkvenica je 2010. godine dobila prvu plažu za kućne ljubimce. Smetena je pokraj luke Podvorska, a ulaz na plažu je slobodan. Na oglasnoj tabli su navedena pravila ponašanja za vlasnike malih životinja, a u sklopu plaže su postavljene nadstrešnice za zaštitu od sunca.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Selce
Rent-A-Car - SelceIzleti/Ekskurzije - Selce
Drugi gradovi Riječka regija