Destinacije :: Istra ::

Savudrija se nalazi na krajnjem zapadu Istre, pored Umaga (8km) i uz samu granicu Hrvatske sa Slovenijom. Kao najzapadnija tačka Hrvatske, Savudrija je sa svojim prepoznatljivim svetionikom iz 19. veka i po barkama koje vise izdignute nad morem, prvo po redu i zanimljivosti turistiško odredište u hrvatskom delu Istre.

U Savudriji možete osetiti ukus prepoznatljive kuhinje ovog podneblja i to u restoranima koji su raspoređeni u gustim ulicama ovog mesta, ali i na šetalištu koje se proteže duž obale. Svi objekti, bili to hoteli, restorani, prodavnice su okruženi mediteranskom vegetacijom koja pruža poseban ugođaj za boravak tokom cele godine. Ovde bogato uspeva sva mediteranska vegetacija, a uz samu obalu rastu lovor, palma, razne vrste zimzelenih grmova, hrast medunac, pinije i čempresi. Navedeni elementi čine savudrijsku klimu vrlo stimulativnom i povoljnom za zdravlje.

Savudrijski svetionik najstariji na Jadranu (iz 1818.godine)

U samom mestu naći ćete i sportska igrališta, otvoreni bazen, mesta za dnevnu, ali i noćnu zabavu. U Savudriji se mogu videti i nekoliko crkvica, kao i Zambratija, ostaci drevnih zgrada. Biciklističke staze koje prolaze uz brojne istorijske ostatke rimskih građevina, mnogobrojni teniski, fudbalski i košarkaški tereni su samo neke od privlačnosti letovanja u ovom kraju. Poslednjih godina je i Savudrijski svetionik najstariji na Jadranu (iz 1818.godine), postao turistička atrakcija i mesto boravka gostiju.

Obala oko Savudrije

Obala oko Savudrije okružena je borovom šumom, a zbog pogodnih klimatskih uslova omiljeno je odredište surfera. Dobri vetrovi i blage morske struje pogoduju morskim sportovima poput jedrenja na dasci, a čisto more i bistro kamenito dno pružaju divan prizor ljubiteljima ronjenja.

Odmah pored svetionika nalazi se šljunkovita plaža sa kamenim delovima na koje možete smestiti ležaljke. Iznad plaže nalazi se turističko kamp naselje sa sportskim terenima i bazenom. Plaža Savudrija je savršena za porodice s malom decom, starije ljude, a osiguran je i lak pristup osobama s invaliditetom. Ova plaža ima nagradu Plave zastave za čistoću i sadržaje koje nudi. Tu su tuševi, kabine za presvlačenje, javni WC, restoran i cafe bar. More je kristalno čisto.

Osetite li da vaš apetit ne zadovoljavaju mogućnosti Savudrije, posetite susedni Umag koji ima mnogo zanimljivih stvari da ponudi, obiđite i druge znamenitosti Istre i okupajte se u obližnjim mestašcima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Savudrija
Rent-A-Car - SavudrijaIzleti/Ekskurzije - Savudrija

Drugi gradovi Istra