Destinacije :: Zadarska regija ::

Za ovo primorsko mestašce slikovito se kaže da se smestilo na mestu gde Velebit iz mora dotiče nebo – i zaista je tako. Rtina je na zatalasanom terenu sa nadmorskom visinom od oko 50 metara iznad nivoa mora, mada ima kuća koje se nalaze i na samoj morskoj obali. Kroz ovo mesto prolazi i veoma važan put koji izlazi na obližnji Paški most, koji povezuje kopno sa ostrvom Pag.

Rtina je od autoputa Zagreb-Split udaljena 13 kilometara, što veoma olakšava dostupnost ovog malog, izmeštenog mesta u divnoj prirodi, koja i privlači sve više turista svake godine. Slikoviti pejzaž Velebita sa jedne strane i izuzetno lepa uvala Plemića sa druge, sa rekom koja protiče u blizini ostavlja neponovljiv prvi utisak – ali i sam početak otkrivanja prirodnih lepota zadarske rivijere.

Blizu Rtine su 4 nacionalna parka – Krka, Kornati, Paklenica i Plitvička jezera

Nadomak Rtine nalaze se čak četiri nacionalna parka – Krka, Kornati, Paklenica i Plitvička jezera, što čini ovo mesto pravim rajem za sve koji od svog odmora uvek žele više, za zaljubljenike u prirodu i njene veličanstvene prizore, ali i sve sprotiste i rekreativce, jer je boravak u ovoj netaknutoj prirodi okrepljući i ima pozitivne efekte na kompletno psihofizičko zdravlje svih.

Kratka istorija Rtine

Rtina ima i bogatu i slavnu prošlost, pa tako najstarija dokumenta sežu u daleki XVI vek. Jurij Baraković, renesansni pesnik rođen u Rtini, u svojim spisima priseća se svog pradede, koji je za iskazanu hrabrost u borbi protiv Mongola, od ugarskog kralja Bele IV nagrađen posedima u ovom mestu i njegovoj okolini.

Utvrđenje Ljubač

Na oko 3,5 km jugozapadno od Rtine na strmoj steni iznad mora (Rt Ljubljana) nalaze se ostatci srednjovjekovnog utvrđenog grada koji se još od 1205. spominje se kao “castrum jubae”, jedne od rezidencija vranskih templara, kasnije samostan benediktinki o čemu svedoče ruševine zgrada i crkava, među njima templarske crkve svete Marije iz XII veka.  Za vreme tursko-mletačkih ratova Ljubač je bio važna mletačka obrambena tvrđava.

Crkva posvećena Šimunu Bogoprimcu

U Rtini postoji mala crkva posvećena Šimunu Bogoprimcu koja je podignuta tokom XIX veka, da bi bila porušena nakon II svetskog rata, a ponovo je obnovljena 1990. godine. Iz porte ove lepe crkvice pruža se i jedan od najveličanstvenijih pogleda na sam rt i čitavu uvalu Plemića.

Plaže u Rtini

Rtina se nalazi na samom ulazu u ovu uvalu čiju dugačku obalu prekriva neprekinuta šljunčkovita plaža sa malim ribarskim dokovima, ali i lepo uređenim plažnim barovima gde možete iznajmiti ležaljke, suncobrane, i upustiti se u pravu letnju avanturu uz koktele i osvežavajuća pića, odbojku na pesku i mnogobrojne druge sadržaje.

Plaža Stošići

U samoj Rtini, najveća plaža zove se Stošići, a čini je 11 km belih oblutaka, plitak ulaz u vodu i tirkizno plava boja mora, uz relativnu zaklonjenost od jakih vetrova ovo je odlično mesto za porodičan odmor. Plaža je pogodna i za decu koja tek uče da plivaju i sve koji uživaju u mirnijem moru, ronjenju na dah, ali i veslanju.

U blizini Rtine se nalazi i prelepo ostvor Pag

Posebna prednost ove obale je i blizina ostrva Pag, pa se lako možete upustiti u istražvanje neverovatnog kulturnog nasleđa ovog velikog ostrva i kupati se na njegovim plažama. Inače, do Paga možete stići i brodićima, kao i kopnenim putem. Plovidba brodićima ovde donosi i jednu posebnu prednost.

Najbolje plaže i male uvalice potpuno su nedostupne sa kopna, i nalaze se na nekom od mnogobrojnih malih ostrva ili stena rasutih ovim delom hrvatskog primorja, pa će vas meštani, rado povesti i otkriti vam svoje omiljene plaže, gde neće biti nikoga sem vas, možda ponekog galeba, ali sasvim sigurno vrelog sunca, soli i stena.

Ukoliko ste ljubitelj jedrenja onda je Rtina pravi izbor za vas

Letovalište Rtina je fantastično mesto za „bacanje sidra“ i ukoliko ste ljubitelj jedrenja, jer Zadarski arhipelag obuhvata čak 24 velika ostrva i oko 300 manjih ostrva, ostrvaca i stena koje možete obilaziti. Čudesni arhipelag Kornati sa više od 140 uglavnom nenaseljenih ostrva, hridi i grebena veoma je pogodan za jedrenje i istraživanje. Kristalno bistro more u svim nijansama od tirkizne do duboko modre, skrivene uvale, tišina koja okružuje ova ostrvca i neverovatna lepota zaslužuju sav trud uložen u dolazak ovde.

Alfred Hičkok je rekao da su zadarski zalasci sunca najlepši na svetu

Ukoliko je tačno da je slavni režiser Alfred Hičkok rekao da su zadarski zalasci sunca najlepši na svetu – mogao je to misliti samo zbog veličanstveniih Kornata. Od Kornata možete nastaviti pravo na Telašćicu, susedni park prirode i ogroman zaliv na jugoistoku Dugog Otoka, koji je savršeno mesto za odmor, kupanje i ronjenje, a na obali se možete prošetati do čuvenog slanog jezera Mir, ili čak do Stena, strmih obronaka zapadne obale ovog ostrva.

Nacionalni park Paklenice

Ako se ikada zasitite jedrenja i plovidbe, vratite se na kopno i pokušajte da “osvojite“ Paklenice, rezervisane za alpiniste i hajkere. Ovuda nećete moći nikako semi – peške, zato nemojte kretati bez dobre obuće i osnovne opreme. Paklenice se nalazi veoma blizu Rtine, pa odvojte jedan dan za njen obilazak. A, čak i ako niste preveliki ljubitelj prirode, zelenila, Plitivce su jedno od mesta koje vredi videti ako ste bilo gde u Hrvatskoj.

Do čuvenih Plitvica iz Rtine biće vam potrebno oko 2 sata vožne

Iz Rtine biće vam potrebno oko 2 sata vožne, do ovog, jednog od najlepših parkova prirode na svetu i najstarijeg nacionalnog parka na jugu Evrope. Njegovih 16 jezera koje povezuju vodopadi, okruženi su neverovatnim zelenilom, a kristalno čista voda je potpuno impresivna i u njoj možete videti pastrmke kako iskaču. Nije fraza kada se kaže da ne postoji mesto kao što su Plitvička jezera, pa će se dva sata vožnje i te kako isplatiti.

Planina Velebit

Sam Velebit u zaleđu Rtine poznati je botanički rezervat, potpuno divlje lepote, ali će vas meštani upozoriti da Velebit nije naivna planina i da se bez potpune ozbiljnosti i opreme ne zapućujete njegovim uskim i ponegde opasnim stazama. Ali, ako ste strastveni planinar i imate vodiča – Velebit,  njegove strme, okrutne i sure strane pružiće vam neverovatne prizore dok budete osvajali Premužića stazu koja ide rubovima dubokih ponora i preko masivnih hridi.

Rtina nudi veoma bogatu turističku ponudu

Rtina iz godine u godinu obogaćuje svoju turističku ponudu, pa u okolini ovog mesta postoji više odličnih lokacija za grupni rafting, a takođe možete se oprobati u jahanju konja, ići na slobodno penjanje, posetiti adrenalniski park na Paklenicama, a i Zadar, udaljen svega 20 km, ostaje nezaobilazna atrakcija zbog svoje istorije, prirode i čuvenih specijaliteta od plodova mora.

Ako boravite u Rtini bila bi prava šteta da ne posetite Zadar

U Zadru treba videti Morske orgulje, prošetati se ostacima drevnog Foruma, videti čuvenu crkvu Svetog Donata, istraživati gradske zidine, kule, muzeje, predahnuti u nekom od barova, kafića i okrepiti se u nekom od restorana, pa sesti na jedan od gradskih trgova, uživati u suncu i potpuno nesvakidašnjem doživljaju.

Rtina je mesto gde ćete se u potpunosti odmoriti i to u pravom smislu reči

Kada se u potpunosti iscrpite novim prizorima, plivanjem, ronjenjem, šetačkim stazama i upijanjem istorije i kulture, vratite se u Rtinu da se odmorite u potpunom miru i tišini daleko od bučnog saobraćaja, stresa i žurbe, i dozvolite neverovatnom velbitskom vazduhu da vas okrepi i obnovi za novi dan i nove avanture. A, ukoliko baš volite ležeran, spor odmor sa dugim spavanjem i dremanjem na toplom suncu, nema razloga da se pomerate sa predivne obale Rtine i njenog šetališta uz obalu.

Ovde ćete naći sve što vam treba – nekoliko kafića za jutranju kafu uz novine, debeli hlad za podnevno bekstvo od žege ili večernje uživanje u zalasku sunca. Tu se krije i nekoliko odličnih restorana domaće kuhinje koji će zadovoljiti i najprefinjenije ukuse. Buzar, bordet, fritule, gradele, motar, prošek pršut, paški sir, plavac mali – samo su neki od specijaliteta i vrhunskih vina koje prosto morate probati, a pored svega ovoga, u Rtini vas očekuje i mnogo, mnogo više.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rtina
Rent-A-Car - RtinaIzleti/Ekskurzije - Rtina

Drugi gradovi Zadarska regija