Destinacije :: Istra ::

Rovinj je stari grad na Istarskom poluostrvu, koji se čak može nazvati i krunom Istre, a svakako je jedan od romantičnijih i slikovitijih gradova čitavog Mediterana. Priroda ovde nije štedela, okružen je velikim zaštićenim zelenim površinama i uređenom park šumom, koji omogućavaju prijatne šetnje, vožnju biciklima ili džoging.

Rovinj se nalazi na zapadnoj strani istarskog poluostrva, a prostire se severno od Limskog kanala, i južno do Bala. Ovo nekada ribarsko mesto danas ima zavidnu gastronomsku ponudu u okviru koje će svaki gost moći da zadovolji svoje čulo ukusa, a kompletna i potpuna turistička ponuda uključuje brojne kulturno istorijske znamenitosti, bogatu ponudu sportskih i rekreativnih sadržaja i smeštajne kapacitete koji mogu da odgovore na svaki prohtev i želju.

Kratka istorija Rovinja

Područje Rovinja je bilo naseljeno još u antičko doba. Arheološki ostaci govore u prilog tome da su ga, pre nego što je postalo sastavni deo Rimskog Carstva naseljavali Iliri. Nakon relativno mirne vladavine Rimljana, plemena kao što su Vizigoti, Huni, Goti i Vizantijci pustoše grad koji je nastao oko nekadašnje crkvice Sv. Jurija, a današnje čuvene Sv. Eufemije.

Prvo ime grada koje se pominje je Castrum Rubini, zatim Ruigno, Ruginio, Ruvigno i na kraju Rovinj. Nakon vizantijske vlasti, Rovinj najpre zauzimaju Longobardi, a od 788. godine postaje franački posed. 1283. godine, sledeći primer Poreča, Novigrada i Umaga, Rovinj se priklanja Veneciji, jakoj morskoj sili koja severni Jadran želi da pretvori u Mletački zaliv.

Na rovinjskom ostrvu, koje 1763. godine popunjavanjem kanala postaje poluostrvo, u to vreme, učvršćuje gradske zidine i bedeme, čiji ostaci stoje i danas, kako bi se suprotstavili naletima Turaka. Nakon pada Venecijanske Republike, i kraktke demokratske vladavine, Rovinj postaje grad Austrougarske Monarhije i to sve do prvog svetskog rata, kada ga osvajaju Italijani. Pod vlašću Nemaca, posle kapitulacije Italije, nalazi se od 1943 – 1947. godine, nakon čega postaje sastavni deo Jugoslavije. Turizam počinje da se razvija tokom prve polovine XIX veka.

Ostrvo Sv. Andrije

Razuđena obala oko ovog gradića dugačka je 67km, a posebnu draž daruje mu arhipelag od još 20-ak ostrva, ostrvaca i hridi koji dopunjuju prekrasni pejzaž u čijem se zagrljaju nalazi. Najveća od njih su ostrvo Sv. Andrije, poznat i pod imenom Crveno Ostrvo, koju zapravo predstavljaju dva veštački povezana ostrvca – ostrvo Sv. Andrije i ostrvo Maškin. Do njih postoje redovne taksi vožnje, a mnogi vlasnici jahti i brodića uživaju na tamošnjim prelepim plažama. Na ostrvu preovladava mediteranska makija i stara crnogorična šuma, a u blizini hotela i apartmana uređeni su cvetni parkovi i stazice.

Ostrvo Katarina

Drugo je ostrvo Katarina, jedno od najlepših u rovinjskom arhipelagu. Nalazi se na svega nekoliko stotina metara od centra grada tako da je do njega lako doći taksi – brodićima, koji sa malog mola odnosno luke Delfina polaze otprilike na svakih sat vremena. I ovo ostrvo je bogato mediteranskim rastinjem i cvećem i kamenitim plažama, i to kako onim osamljenim i intimnim, tako i onim na kojima ima puno različitih sadržaja.

Još jedna omiljena ali isto tako i opasna aktivnost za one posetioce koji uživaju u adrenalinskim skokovima su poznate stene ovog ostrva – Zlatna, Srebrna i Bronzana, i druge, visoke čak i do 15 metara, sa kojih su skokovi u more nezaboravno iskustvo. Ipak, ova aktivnost nije bezbedna i skakačima se preporučuje veliki oprez.

Zlatni rt

Zlatni rt je, pored dubrovačkog Trstena, najveći uređeni vrt na hrvatskoj obali Jadrana. Duge šetnje po šljunkovitim stazama i posmatranje zaista mnogobrojnih i šarenolikih, kako domaćih, tako i uveženih biljnih vrsta, kao što su crnika, alepski bor, kedar, pinija i čempresi, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Jedna od aktivnosti su i časovi penjanja, a na glavnom ulazu u park nalazi se šumareva kućica gdje se mogu iznajmiti bicikli.

Takođe postoji mogućnost za organizovano posmatranje ptica. Ljubitelji ove aktivnosti posebno će se obradovati kada čuju da u okolini Rovinja postoji još jedno mesto sa velikim brojem ptica, kao što su fazani, trčke i prepelice, a iskusni posmatrači uočiće i razne vrste divljih patki, liski, gnjuraca, kokošica, grmuša, vugu, detlića i još mnoge retke vrste. Ovo prelepo mesto se nalazi u uvali Palud, na 8km od Rovinja, na mestu gde se spajaju močvara i more. I jedno i drugo mesto obiluju prekrasnim plažama.

Kamenolom fantazija

Kamenolom fantazija predstavlja zanimljiv geološki spomenik, gde se jasno može videti krečnjačka struktura i dejstvo sila koje su oblikovale ovaj kamenolom. Nalazi se na samom izlazu iz Rovinja, na putu za Pulu.

Limski kanal

Limski kanal je još jedno zaštićeno prirodno dobro, fascinantne lepote i karakteristika koje vredi posetiti prilikom obilaska Rovinja. Pretežna flora ovog krajolika su makija, hrast medunac i cer. Takva raznolikost vegetacije na relativno uskom području predstavlja jedinstveni fenomen i posebnu ekološku vrednost.

Romualdova pećina

U blizini Limskog kanala postoji i jedna pećina po imenu Romualdova do koje se stiže nakon prijatnog uspona kroz šumu, i koja je dugačka 105 metara. Posebno je zanimljiva zbog, u njoj pronađenih arheoloških ostataka, kao što su ostaci pećinskog medveda i lava, vuka, lisice, smeđeg medveda, pećinske hijene, snežnog zeca i još 41 životinjske vrste. Pored njih, pronađeni su i dokazi da je ovu pećinu nekada naseljavao i čovek.

Stari Rovinj

Lutanje uskim, popločanim ili kaldrmisanim uličicama Starog Rovinja, koji je i sam proglašen spomenikom kulture, za ljubitelje starih zdanja građenih u stilovima različitih epoha, te ispijanje kafice u nekom od ljupkih kafića, uživanje u nezaboravnim mirisima i ukusima mediteranskih specijaliteta ili kupovina u šarmantnim prodavničicama, suvenirnicama ili buticima, samo po sebi može predstavljati sasvim dovoljno zadovoljstvo i užitak prilikom posete ovom upečatljivom gradu. Pa ipak, neka od njegovih zdanja, zaslužuju posebnu pažnju.

Crkva Sv. Eufemije

Crkva Sv. Eufemije obično je zdanje koje se nalazi prvo na listi znamenitosti koje valja obići prilikom posete Rovinju. Nije ni čudo, budući da se smatra najznačajnijim spomenikom u gradu, rekonstruisanom u periodu između 1725. i 1736. godine. Građena je u baroknom, venecijanskom stilu.

Na mestu gdje se danas nalazi ova impozantna crkva, do X veka stajala je crkvica sv. Jurja, koji je ostao konpatron župe i čija se statua nalazi na glavnom oltaru župne crkve. Kada je 800. godine u grad dopremljen sarkofag s telom hrišćanske mučenice Eufemije, stanovnici okolnih mesta hodočastili su na njen grob. Posebnu vrednost ove crkve predstavlja njen zvonik, na čijem se vrhu nalazi bakarna statua zaštitnice grada, Svete Eufemije.

Balbijev luk

Balbijev luk je jedinstvena građevina koja se nalazi na mestu gde su nekada bila glavna vrata utvrđenog grada – Porton della pescheria.

Gradska ura (toranj sa satom)

Gradska ura odnosno toranj na kome se nalazi sat, nezaobilazan je deo glavnog gradskog trga. Nekada se nalazio na južnom uglu zidina. Izgrađen je u XII veku, nakon čoga je bio više puta dograđivan i prepravljan. Ispod njega nekada se nalazio zatvor za manja krivična dela. Na satu je postavljen mletački lav, simbol Seranissime. U blizini tornja, nalazi se palata Califfi, a na samom trgu i mala fontana.

Vrata sv. Benedikta, Portica i Sv. Hrista

Vrata sv. Benedikta, Portica i Sv. Hrista su troja od sedam vrata koja su sačuvana iz perioda kada je čitav grad, počev od VII veka bio opasan gradskim bedemima i kulama.

Franjevački manastir

Franjevački manastir je još jedno barokno zdanje, sagrađeno tokom XVIII veka. Posvećen je Sv. Franji Asiškom. U njegovom sastavu nalazi se bibiloteka izuzetne vrednosti, sa teološkim knjigama, čak iz XVI, XVII i XVIII veka. U riznici ovog manastira, takođe se nalaze i brojni vredni predmeti, kao što su Herbarijum iz 1756. godine, Relikvijar Sv. Krsta i stuba bičevanja iz XVIII veka, ikona „Bogorodica s detetom“ i drugi.

Pozorište Antonio Gandusio

Pozorište Antonio Gandusio je od kraja XIX veka, pa sve do danas rado posećeno zdanje u kome su mnogi plakali gledajući drame i opere, smejali se uz komedije i lakrdije i uživali u brojnim drugim skupovima i manifestacijama, kao i u retkim muzičko – scenskim predstavama kao što su „cavalchina“, krabuljni ples u ritmovima mazurke, galopa, valcera polke i druge. Zanimljivo je da je za ovu zgradu napravio nacrt sam gradonačelnik Rovinja – Nicoloa de Califfi, kao i da je pozorište dobilo ime po popularnom komičaru italijanskog „novocenta“, rođenom u Rovinju, 1873. godine.

Eko muzej Kuća u Batani

Batane su barke ravnog dna koje su i dan danas usidrene u Rovinjskoj luci. Zbog tradicionalnog načina gradnje i dugovečnosti, ovi brodići nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Osim stalne izložbe batana i ribarskog alata i pribora, „Kuća o batani“ predstavlja jedinstven doživljaj spajanja tradicije i savremenog života, prošlosti i budućnosti. Prilikom posete ovom eko-muzeju čućete fascinantnu priču o ovom brodiću, koja će zauvek ostati deo Rovinjske svakodnevnice.

Plaža Monte

U samom starogradskom jezgru Rovinja, na njegovoj zapadnoj obali, nalazi se prekrasna stenovita plaža Monte. Obala je pogodna za sunčanje, a na nekoliko mesta nalaze se šljunkovite plaže i merdevine za lakši ulaz u more. Plivanje na ovoj plaži je naročit doživljaj zbog pogleda, kako na zvonik Sv. Eufemije, tako i zbog onog na ostrvo Sv. Katarine. Monte je idealna plaža za odmor i osveženje nakon duge šetnje po gradskom jezgru, i iako na njoj nema suncobrana i ležaljki, niti prirodnog hlada, u okolini ima puno kafića i restorana.

Plaža Lone

Plaža Lone je prijatnih 15-ak minuta hoda udaljena od centra Rovinja, i deo je istoimene uvale koja se nalazi na početku zaštićenog Zlatnog rta. Šljunkovite izdvojene plažice privlačne su svakakvim kupačima, no najpogodnije su za porodice sa malom decom. U blizini postoji i kafić gde se gosti ove plaže mogu okrepiti i osvežiti uz prijatnu muziku. Tu je i hladovina, može se sunčati i na travi, a tu su i sportovi na vodi i razni vidovi zabave.

Plaža Škaraba

Takođe u Zlatnom vrtu, na 3km od Rovinja, svoje mesto je pronašla i prelepa stenovita plaža Škaraba. U blizini se nalazi i javni, besplatni parking. Budući da su usled malo težeg prilaza moru plaže oko Škarabe malo ređe posećene, pogodne su za one koji su u potrazi za intimom i osamom, kao i za nudiste. Često je, pak posećuju i ronioci budući da obiluje bogatim podvodnim svetom. Makadamski put pešačke zone nastavlja prema uvali Konsun u kojoj se nalaze kafić i restoran, jedini nakon restorana na Zlatnom rtu.

Plaža Porton Biondi

Plaža Porton Biondi je jedina plaža u okruženju, sa koje se vidi grad Rovinj, sa svojim centralnim simbolom, zvonikom. Smeštena je samo 1 kilometar severno od centra, te je do nje lako stići biciklom ili pešice. Kombinovano je betonska i šljunkovita, uz travnate delove, pogodne za sunčanje. Nema prirodnog hlada, ali gosti se mogu skloniti u neki od okolnih kafića ili restorana. Sportski tereni i vodeni sportovi su takođe dostupni, a nedaleko od plaže smešten je istoimeni kamp. Na njoj se takođe mogu iznajmiti ležaljke, a ima i javnog WC-a.

Uvala Veštar

Uvala Veštar je mesto gde se, pored veoma lepe peščane plaže nalazi i istoimeni autokamp. Na samo 5km od Rovinja, gosti mogu uživati u svim lepotama i pogodnostima koje garantuje Plava zastavica koja je krasi. Idealna je za porodično uživanje, a mala deca se mogu bezbedno igrati u tirkiznom plićaku. Tik uz obalu nalazi se nekoliko tuševa, a u kampu postoji nekoliko restorana i kafića. Livada ispod stabala hrasta takođe može poslužiti kao zaklon od jarkog sunca, a za vlasnike brodića obezbeđena je mala marina sa centrom za sportove na vodi.

Plaže u blizini Rovinja

Pored ovih, postoji još mnogo lepih i popularnih plaža u blizini Rovinja, kao što su Kuvi, Cisterna, Zlatna uvala, uvala Leso i druge.

Manifestacije koje se odvijaju u Rovinju

Boravak turista na ovom prelepom mestu ne bi bio potpun bez raznoraznih događaja i manifestacije kojima mogu prisustvovati i u njima uživati tokom godine. Neke od najpoznatijih su: Hrvatski Salsa Festival, koji se organizuje tokom juna, Dolce Vita festival, takođe tokom juna, posvećen pedesetim godinama, Photo days i trka avionima Red Bull race organizuju se u aprilu, a tokom ostalog dela godine, naročito tokom sezone održavaju se brojni koncerti, pozorišne predstave, maskembali i drugo.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rovinj
Rent-A-Car - RovinjIzleti/Ekskurzije - Rovinj

Drugi gradovi Istra