Destinacije :: Šibenička regija ::

Rogoznica je mirno mediteransko mesto smešteno na krajnjem jugu šibenačke rivijere u središnjoj Dalmaciji. Ovo naselje i luka, locirano u istoimenoj uvali, udaljeno je oko 25 km južno od Šibenika i 65 km od Splita. Deo koji pripada Rogoznici zahvata i nekadašnje susedno ostrvo (danas poluostrvo) koje je spojeno sa kopnom veštačkim nasipom u drugoj polovini 19. veka. Na rogozničkom području, sa sigurnošću se može govoriti o kontinuitetu življenja od praistorije, pa sve do danas. Mnogi arheolozi tvrde da je ovde bila grčka kolonija Herakleja.

Položaj Rogoznice razdvaja severni i južni Jadran, što za posledicu ima specifičnu klimu koja karakteriše ovo mesto. Rogoznica je poznata i kao jedna od najlepših i najsigurnijih luka zbog čega je posećuju nautičari u velikom broju. Veći deo ovog predela je prekriven šumom, a u naseljenom delu preovladavaju stare kamene kuće koje odišu Mediteranom. Centar starog mesta nalazi se na nekadašnjem ostrvu koje je danas povezano nasipom.

Jezero Zmajevo

Na poluostrvu Gradina smestilo se jezero Zmajevo oko ispunjeno morskom vodom. Jezero je nepravilnog eliptičnog površine 5.300 m² i smatra se prirodnim bioreaktorom u kojem se odvijaju intezivni biohemijski procesi.

Neposredno uz ovaj fenomen, u uvali Soline nastala je luka Marina Frapa, koja broji 400 vezova. Takođe, na rtu poluostrva Gradina nalazi se crkvica posvećena zaštitnici rogozničkog puka i luke od 1722. godine Gospi od Kapelice. Župna crkva i crkveni toranj dominiraju naseljem i predstavljaju kulturnu baštinu Rogoznice, a na vrhu naselja se nalaze ostaci utvrđenja koju su gradili Francuzi.

Popločana ulica, Lungo Mare, koja svojim specifčnim mediteranskim uređenjem ostavlja prijatan utisak pri svakoj šetnji vodiće vas pored mora, restorana i barova. Poseban užitak su Rogozničke ribarske noći koje svojim sadržajem nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Kako u Rogoznici ima mnogo ribara, uvek se može kupiti sveža riba i uživati u domaćim kulinarskim specijalitetima, među kojima se ističe rogoznički brudet. Kopneni deo Rogoznice, uz uobičajene sportsko-rekreacijske aktivnosti, nudi i užitak poklonicima mačevanja. Naime, od 1987. godine ovde postoji škola mačevanja, kao i Međunarodni mačevalački kamp.

Plaže Rogoznice

Rogoznica je poznata po svojim predivnim šljunkovitim, peskovitim, betonskim i kamenitim plažama. Obzirom da je obala jako razuđena, po skrivenim uvalama kriju se mnoge male idilične plaže. Najpoznatije su: Art, Miline, Šepurina, Crljina, Kanica, Lozica 1,2,3, Kopara, Račice… Mesto broji preko 20 plaža koje su potpuno adaptirane za kupanje i sunčanje.

Plaža Art

Plaža Art je uska prirodna plaža sa nešto malo prirodnog hlada, idealna za odmor i opuštanje. Ovde nema gužvi, pa ako volite da se osamite ovo je pravo mesto za vas. Nedaleko od plaže nalazi se i centar sa restoranima i prodavnicom.

Plaža Miline

Miline su jedna od plaža na 50km dugačkoj obali Rogoznice. Peskovita podloga sa prirodnim nagibom predstavlja idealnu podlogu za baškarenje. Poznata je kao plaža na kojoj je dečiji smeh jedan od glavnih zvukova, tako da su porodice dobrodošle.

Plaža Šepurine

Šepurine imaju podlogu koju čine obluci srednje veličine. Suncobrani i ležaljke aranžirate sami, a za sladoled i neko piće se obratite osoblju u obližnjim kafićima.

Plaža Kanica

Plaža Kanica je jedna od brojnih malih, simpatičnih, uvalica koje su idealne za parove koji žele malo privatnosti i koji žele pobeći od dečije graje. Plaže sličnog karaktera su Crljina, Zečevo i druge.

Plaža Crljina

Plaža Crljina je delom betonirana, a delom posuta kamenjem. Prikladna je za sve uzraste, a posebno je vole mladi koji uživaju u skokovima sa mola, ali i oni nešto stariji koji se nesmetano mogu sunčati na svojim ležaljkama na betoniranim delovima.

Okolne turističke destinacije

Okolinu Rogoznice čine nacionalni parkovi Plitvice, Kornati, zatim gradovi Trogir, Primošten, Dubrovnik, Severni Velebit kao i poluostrvo Ražanj. U lokalnim turističkim organizacijama postoje aranžmani koji nude jednodnevne izlete sa zanimljivim sadržajima. Nacionalni parkovi čuvaju veliki broj retkih životinja i biljaka, dok svaki grad ima svoju priču koju vredi čuti.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rogoznica
Rent-A-Car - RogoznicaIzleti/Ekskurzije - Rogoznica

Drugi gradovi Šibenička regija