Destinacije :: Riječka regija ::

Rijeka je najveća luka i treći grad po veličini u čitavoj Hrvatskoj. Burna istorija ovde je ostavila brojne tragove i predstavlja pravu oazu za ljubitelje vredne arhitekture, slikovitih popločanih ulica, verskih spomenika i maštovitih parkova.

Kratka istroija Rijeke

Najstariji tragovi prisustva ljudi na ovom području potiču još iz praistorije, vremena neolita i paleolita, dok arheološka nalazišta, ostaci nekadašnjih gradova koji su bili smešteni nešto dalje od morske obale, vode poreklo iz bronzanog i gvozdenog doba.

Dolaskom Rimljana, naselja se pomeraju bliže moru, a brojni arheološki ostaci, kao što su temelji rimskih bedema, zidova zgrada, ostaci termi, rimskih vrata pričaju priču o tome kako je Rijeka još u to vreme imala predispoziciju da se razvije u važnu luku i trgovački grad, Tarsaticu.

Budući da se nalazio na povoljnom mestu i razvio u uspešan grad, privukao je stare Slovene, te su ga osvojili i počeli da formiraju novo naselje. U XIII veku pominju se dva naselja na ovom području – Rijeka, na obali, na mestu rimske Tarsatike i Trsat, na bregu, na levoj strani današnje Rijeke, na mestu praistorijskog liburnskog naselja Tarsate. Rijeka je tada bila mali gradić uskih uličica, utvrđen među zidinama i sa nekoliko odbrambenih kula. Bio je podeljen na dva dela. Gornjim su dominirali srednjovekovni zamak – kaštel i crkva Sv. Vida, a donje naselje je bilo namenjeno običnim građanima, trgovcima i radnicima koji su ga i nazivali Rijeka ili Rika.

Na početku XIV veka Rijekom gospodare vladari, knezovi Krčki koje će naslediti Frankopani, a od XV veka vladavinu ovim gradom započinju Hazburgovci. Zahvaljujući trgovini gvožđem, uljem, drvom, vunom, stokom i kožom tokom XVI veka grad se bogati i doživljava procvat. Međutim, nagli procvat riječke trgovine naglo slabi tokom druge polovine XVI veka, nakon čega počinju ratna događanja koja su potrajala čitava dva veka.

Osnivanje verske gimnazije znatno unapređuje prosvetno – kulturni život, naročito romanske kulture, a car Karlo VI tokom XVIII veka Rijeku proglašava slobodnom lukom što doprinosi nastavku razvoja njegove privrede. Burna istorija, smene vlasti, ratovi, zanemarivanje i nadalje će potresati Rijeku, sve do procvata koji je ovaj grad doživeo šezdesetih godina XX veka od kad postaje značajni, kako transportni i prekomorski, tako ekonomski, turistički i kulturni centar.

Najomiljenija ulica Riječana - Korzo

Korzo nije samo najveća, najposećenija i najomiljenija ulica Riječana, već se za nju može reći da je prava žila kucavica grada. Ova pešačka, popločana ulica, osim što pleni svojom arhitekturom, sadrži veliki broj restorana, poslastičarnica i kafića u kojima je pravi gušt popiti kafu, kao i prodavnica i butika najvećih svetskih imena.

Zanimljivo je i to što je širom ove ulice i užeg centra, grad Rijeka svim stanovnicima i gostima omogućio korišćenje besplatnog bežičnog interneta. Ona nikada ne spava. Kafići se noću pretvaraju u klubove, a mladi i oni koji se tako osećaju njome gospodare i doprinose vedroj i razdraganoj atmosferi koja njome vlada u svako doba.

Trsatski Kaštel

Na 138 metara nadmorske visine, na bregu iznad Rijeke, smešten je Trsatski Kaštel, odnosno zamak koji je njegov simbol, koji gradom svakako dominira i sa koga se pruža fascinantan pogled na okolne predele. Prvi se put spominje kao sedište župe 1288. godine. Na tom se mestu od praistorije nalazila liburnijska osmatračnica odakle se kontrolisao put iz unutrašnjosti prema moru.

Predstavlja jednu od najstarijih fortifikacija na hrvatskom primorju i izgrađen je u ranosrednjovekovnom graditeljskom stilu. Danas se u okviru ovog zdanja nalazi galerijski prostor, tu se održavaju izložbe, letnji koncerti i pozorišne predstave na otvorenom, kao i modne revije i književne večeri.

Riječka katedrala ili katedrala Sv. Vida

Riječka katedrala ili katedrala Sv. Vida je jedina rotonda na tlu Hrvatske, monumentalnih je proporcija i izgrađena je u baroknom stilu. Izgradnja ove crkve trajala je čitav jedan vek, usled nedovoljnih sredstava, međutim danas i njenu unutrašnjost krasi bogata plastika izrađena u raskošnom stilu baroka.

Uz najavu je moguće razgledati impozantnu zbirku slikarskih radova, predmeta od zlata, svešteničku odeću, retke knjige, grafike i druge sakralne umetničke predmete, izložene na galeriji katedrale. Tu se nalazi i portret svetog Franje Ksaverskog, koji je zaštitnik turista.

Gradski toranj

Gradski toranj, jedan od simbola Rijeke, izgrađen u srednjem veku, izvorno je predstavljao tipičnu kulu kroz koju se ulazilo u utvrđeni grad. On i danas uspeva dominirati središnjim delom Korza, iako su ga vremenom nadvisile mnoge kasnije izgrađene zgrade.

Gradska pijaca

Šetnja i kupovina na gradskoj pijaci, delom smeštenoj u neobičnom, istorijskom zasvođenom zdanju, pravi je doživljaj i nezaboravan užitak za sve one koji uživaju u carstvu mnogih boja i velikom izboru voća, povrća, sireva, suhomesnatih i naravno morskih proizvoda koji se ovde mogu naći. Pri tom, atmosfera koja vlada na ovoj pijaci, veselost, dobronamernost i gostoljubivost seljaka i prodavaca zaista se ne može platiti i nema cenu.

Bivša Guvernerova palata

Bivša Guvernerova palata još jedno je mesto koje obavezno valja posetiti prilikom boravka u Rijeci, budući da će se posetiocima pružiti neverovatna prilika da se užive u ambijent iz početka XX veka kada je nastala, te da uživaju u luksuznom nameštaju i bogatim ukrasima kojima obiluje.

Gradnja Guvernerove palate započela je 1892. u vreme guvernera Lajosa Batthyánya, a prema projektu jednog od vodećih mađarskih arhitekata Alajosa Hauszmanna, već dokazanog majstora koji je radio na projektima Kraljevske palate i zgrade Parlamenta u Budimpešti. Danas je u palati smešten i Pomorski i Istorijski muzej Hrvatskog primorja.

U Rijeci se nalazi veliki broj arhitektonskih bisera

Prilikom posete ovom velikom gradu, uz obavezno istraživanje i uživanje u obilasku Starog grada i posetu brojnim trgovima, vredi pažnju posvetiti i mnogim drugim znamenitostima, kao što su manastir Trsat, astronomski centar Rijeka, jedinstven, kako u Hrvatskoj, tako i u okolnim zemljama, Lukobran, muzej informatike i mnogim drugim.

Šetalište Lungomare

Međutim, ni oni posetioci kojima više prija obilazak prirodnih, zelenih celina, duge šetnje i uživanje u tišini neće ostati kratkih rukava, s obzirom da se u ovom gradu nalazi puno šetališta i parkova, od kojih su među najposećenijima Lungomare, šetalište koje povezuje Kantridu, poznatu i pod nazivom Bivija i Preluk, kao i celi niz većih i manjih plaža i uvala.

Duž tog puta, posetioci će moći da predahnu, okrepe se i odmore u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata, ili se rekreirati i uživati u nekom sportu, dok se deca mogu opuštati i zabavljati u nekom od parkova u hladovini dubokog zelenila kraj šetališta. Naravno, ključni sastojak užitka u ovoj prijatnoj šetnji je pogled na prelepi plavi Jadran.

Vrt gospe Trsarske

Vrt gospe Trsarske je terasasti vrt sagrađen još davne 1927. godine koji se nalazi unutar područja manastira Trsat, i koji predstavlja predivno mesto za odmor od gradske vreve ili od razgledanja samog manastira.

Pozorišni park

Pozorišni park omiljeno je sastajalište Riječana, koje se nalazi u centru grada. Nastao je zasipanjem mora 1875. godine. Nedavno je obnovljen i tom prilikom je uređen u skladu sa istorijskim izgledom, u stilu klasicističko-secesijskog razdoblja, dok je, naravno, obogaćen savremenim elementima.

Park Mlaka (ili Giardino Pubblico)

Park Mlaka, poznat i pod imenom Giardino Pubblico, što u prevodu znači “javna bašta“, spada među najstarije i najlepše parkove u Rijeci.

Park Nikole Hosta

Pored njega po lepoti i bogatstvu ističe se i Park Nikole Hosta, nastao u XIX veku kao botanički vrt uz vilu Androch. Smešten na kamenoj podlozi i na nekoliko nivoa, park je sa svojim skulpturama, fontanama i egzotičnim biljkama iz različitih delova sveta, postigao izgled engleskih vrtova, što se vremenom delimično izgubilo. Nazvan je po austrijskom botaničaru koji je učestvovao u njegovom zasađivanju, a u vili Androch danas je smešten Državni arhiv. Na njega se, uzbrdo nastavlja još jedan park, park Vladimira Nazora, u kome je Prirodnjački muzej.

Plaže u blizini Rijeke

Pored kulturnih znamenitosti, brojnih verskih i arhitektonskih spomenika, kao i prelepih šetališta i parkova, lako je zaboraviti da je Rijeka grad koji se nalazi na jednom od najlepših mora u okruženju i da kraj njega ima mnogih prelepih plaža koje prosto pozivaju na odmor, kupanje i izležavanje.

Gradkse plaže Ploče i Kostanj

Dve gradske plaže u samoj Rijeci, Ploče i Kostanj, ponosne su “vlasnice” Plave zastavice koje svedoče o njihovoj čistoći i ponudi, a plaže u okolini brojne, raznolike, velike i bučne, male i osamljene, šljunkovite, betonske, stenovite, skrivene…

Plaža Preluk

Plaža Preluk, zbog vetra, u ranim jutarnjim satima pravi je raj za surfere i jedriličare, a ima mogućnost ulaza manjih plovila s kopna. Na plaži se nalaze spoljni tuševi i javni WC-i.

Plaža Glavanovo

Glavanovo je šljunkovita plaža, pre svega pogodna za porodice sa malom decom, budući da je more pri ulazu plitko, i da se plaža nalazi u zagrljaju bujnog zelenila koje pruža preko potrebnu hladovinu tokom vrelih letnjih sati. Na plaži postoje tuševi.

Ostale plaže u blizini Rijeke

U blizini Rijeke postoji i plaža za pse, Kantrida. Plaža Grčevo, pored plažnog bara, tuševa i javnog WC-a ima i postavljenu opremu za košarku na vodi. Na plaži Skalete postoje golovi za vaterpolo, a plaža Igralište, predstavljaće idealno mesto za uživanje i odmor čitave porodice, budući da se tu nalaze teren za odbojku na pesku, tobogan, ugostiteljski objekti, veliki parking, a nakon zalaska sunca ova plaža postaje poprište ludih žurki.

Manifestacije koje se održavaju u Rijeci

Tokom cele godine, a naročito tokom leta, u Rijeci se organizuju brojne manifestacije i festivali, od kojih su najpoznatiji Fiumanka, jedriličarski spektakl, Fiumare, festival mora i morske tradicije, Ri rok festival neafirmisanih i demo bendova, Riječke letnje noći, pozorišni festival širom grada, Riječki karneval i mnogi drugi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rijeka
Rent-A-Car - RijekaIzleti/Ekskurzije - Rijeka

Drugi gradovi Riječka regija