Destinacije :: Krk ::

Na jugozapadnom delu ostrva Krk, u jednoj od najzaštićenijih uvala Jadrana nalazi se maleno letovalište Punat. Ovde, u blagoj i prijatnoj klimi Mediterana, na granici gde morska obala sreće zimzelene borove šume, živi nešto manje od 2000 stanovnika. Jednostavnom primorskom ambijentu mesta draž daju stisnute ulice-kale, volte, barature i konobe što čuvaju dobra vina, naravno iskonska belina šljunkovitih i peskovitih plaža, te vinogradi i maslinjaci u kamenu.

Na Punatu je maslinarstvo pre svega tradicija

Punat je malo turističko mesto koje pre svega nudi sjajan odmor od žurbe, stresa i buke, i ponosi se tradicijom maslinarstva: danas se za Punat može reći da gotovo svaka porodica obrađuje vlastiti maslinjak i proizvodi, vrlo kvalitetno, maslinovo ulje, u šta nije teško poverovati, jer će vas prilazni put do gradića provesti kroz ogromne, izuzetno održavane redove maslinjaka.

Ljupki Punat je našao svoje mesto u zalivu Punatska draga

Punat se smestio u jednom od izuzetno dubokih zaliva koji meštani zovu Punatska draga, pa je njegova obala zaokružena oko jedinstvenog ostrvceta Košljun. Ovo mesto nalazi se u očuvanoj prirodi neponovljivih karakteristika sa mnogo sunca i karakterističnim vetrovima za ljubitelje jedrenja, a zaliv štiti obalu i plaže od velikih talasa i gradi prirodne uvale Punatskih plaža. One su idealne za porodični odmor, bezbedne i sigurne za decu koja još uvek uče da plivaju, a tu je i mnogo mogućnosti za letnje sportove na otovrenom i aktivnosti na vodi.

U Punatu se nalazi najveća i najstarija marina na Jadranu

U Punatu će se naročito dobrodošlima osećati nautičari, jer je u ovde smeštena najveća i najstarija marina na Jadranu sa uređenim dokovima i prihvatom za čak 1.200 plovila. U neposrednoj blizini marine Punat, udaljen 50 m od mora, smešten je hotel „Kanajt“, idealno sastajalište nautičara, ljubitelja mora i aktivnog odmora, pa ukoliko želite da se oprobate u jedrenju, plovidbama, iznajmite jahtu ili ste naprosto ljubitelj brodova i plovidbe, ovde ćete naći baš sve što vas zanima, uključujući i istorijat mesta i luke.

Punat nudi obilje mogućnosti za aktivan i rekreativan odmor

Punat nudi obilje mogućnosti za aktivan i rekreativan odmor, pa tako možete krenuti i na dnevne izlete brodovima na obližnja ostrva, ili pešačke ture uređenim stazama u brdovitom zaleđu Punata, a sam zaliv je idealan za sve aktivnosti na vodi – od skijanja i jedrenja, do ronjenja na dah ili sa opremom.

Kratka istorija Punata

Duga istorija Krka i bogata kulturna baština i ovde u Punatu pruža jedinstvenu prilku da obiđete arheološka nalazišta, crkvice i manastire. Istorija ovog mestašca seže još u predhrišćansko doba, a pravi značaj dobija sa izgradnjom benediktinske opatije tokom XI veka. Ukoliko želite da vidite kulturne spomenike u brdovitom zaleđu, meštani će vam svakako preporučiti da se popnete na put iznad samog Punata, koji ima uređene pešačke staze i krenete od crkvice Sv. Dunata iz IX veka, pa dođete do zaliva, uživajući u prelepoj prirodi i nesvakidašnjim vidikovcima na Punatsku dragu i ostrvo Košljun.

Usput ćete proći pored ostataka najstarije crkve na ovim prostorima, posvećene Svetom Petru, koja je datirana iz VI veka. Put dalje vodi ka Maloj Krasi i rekonstruisanoj crkvici Sv. Jurija iz XIII veka, da biste završili svoju šetnju pred delimično saniranom crkvi Sv. Jeronima iznad uvale Zala, nad Starom Baškom.

Malo ostrvce Košljun

Posebnu istorijsku i kulturnu vrednost svakako čuva malo ostrvce Košljun, na kome se nalazi franjevački manastir, u kome su monasi vekovima sakupljali i čuvali relikvije i predmete od neprocenjive vrednosti. Na ovo ostrvce se može stići isključivo brodom, i na njemu, izuzev manastira, nema drugih građevina, plaža niti je namenjeno bilo čemu drugom sem miru i tišni.

Manastir ima i bogatu zoološku zbirku sa velikim brojem školjki, kao i biblioteku od neprocenjive vrednosti sa oko 30.000 naslova, među kojima pažnju svakako zavređuje Ptolomejev atlas štampan u Veneciji 1511. godine, jedan od tri sačuvana primerka. Ture razlgedanja ostrva traju oko dva sata, ali ovde nema nikakvih ugostiteljskih sadržaja.

Punat je poznat po prelepim plažama i uvalama

Punat i susedna Stara Baška, udaljena 15 km, najpoznatiji su po lepim plažama rasutim u blizini i mnogobrojinim uvalma do kojih možete doći samo brodićima.

Gradska plaža Punat

Punat ima svoju veliku Gradsku plažu koja je pravi raj za porodične odmore jer je veoma pogodna za decu ili starije ljude. Ova plaža ima odličan prilaz moru, plitku vodu, a zaštićena je i barijerama, i uvek je pod budnim okom spasilačkih službi, pa ćete moći da se opustite i u potpunosti prepustite uživanju.

Betonska plaža Kampa Pila

Kamp Pila označava početak zone izbetoniranih plaža, koje imaju uređene prilaze sa većom ili manjom dubinom vode, i ovde ćete naći veliki broj plažnih barova gde možete iznajmiti ležaljke, suncobrane, kajake, i svu opremu koja vam može biti zanimljiva ukoliko želite da se upustite u vodene sportove, a tu su i uređeni tereni za odbojku i fudbal na pesku.

Do okolnih šljunkovitih, belih plaža može se stići i vozićem, a njihova boja, lagani prilaz u more i čistoća pravi su ponos meštana. Ovih nekoliko plaža sa laganim ulazom u more, tirkiznom bojom vode i mediteranskim zaleđem, kao i plemenitim maslinama, pružaju pravi ugođaj dalekih karpiskih ostrva i egzotičnih destinacija, pa su veoma popularne, ali su dovoljno dugačke i prostrane da ipak nećete biti u prevelikoj gužvi.

Nudističke plaže u blizini Kampa Konobe

Kamp Konobe je namenjen svima onima koji u prirodnom okruženju vole da uživaju potpuno opušteno, pa su divne plaže u njegovoj blizini određene za nudiste, a sama plaža sa strane kopna zaštićena hladovinom velike i guste borovine, u kojoj je smešten i sam kamp.

U blizini se nalazi i niz malih uvala i gotovo privatnih plaža

Kako budete izlazili iz Punatskog zaliva ka Baškoj Vodi, čitavom razuđenom obalom ovog dela Krka nailazićete na skrivene uvale i male, gotovo privatne plaže na kojima nikada nema gužve, jer su nešto dalje od kuća, i nešto im je teže prići sa kopna. Ako volite da se osamite i istražujete stenovita brda, uživate u prirodnim, divljim lepotama Krka, malo ste veštiji i u dobroj kondiciji – ove plažice nagradiće vaš trud fantastičnim peskom, šljunkom i stenama zarivenim u vodu gde ćete praktično imati malo parče raja a sebe.

Plaža Oprna

Preporučujemo da iznajmite čamac, ili se ukrcate na neki od taksi brodića koji će vam pružiti priliku da sagledate ukupno veličanstvo Punatskog zaliva. Na 10-ak km južno od Punata, nalazi se fantastični zaliv Oprna. Plaža je ovde široka skoro 120 metara, zabačena, i prekrivena sitnim belim oblucima koji su dovoljno krupniji od peska da vas ne zamaraju, a opet dovoljno sitni da se možete najudobnije izležavati i bez peškira.

Ova se plaža može pohvaliti izuzetnim kvalitetom i bojom vode, kao i potpuno ekološki zaštićenom okolinom. Do nje se prilično lako stiže, bilo iz pravca Punata ili Baške, ali će vam biti neophodna kola, pošto autobusi ne voze ovuda. Na plažu vodi dugačka i ponegde strma trim staza, pa se preporučuje prigodna obuća za šetnju, ali se, kao i uvek i ovaj napor sasvim isplati, jer je obilje zabave i relaksacije zagarantovano. Ukoliko niste u najboljoj kondiciji ili vam sve ove vratolomije izgledaju više opasno nego uzbudljivo, uvek možete krenuti nekim od taksi brodića.

Na ovoj plaži ćete naći maleni bar, gde možete popiti kafu ili hladno piće, ali je najbolje da sve što mislite da vam može zatrebati ponesete sa sobom, jer ovde nećete moći da iznajmite ležaljke ili suncobrane. Posebna prednost ovog zaliva je njegovo predivno i uzbudljivo morsko dno, što ga čini savršenom destinacijom za one koji vole da rone na dah – pa ne zaboravite maske i peraja, jer su vode ovde dosta mirne i plitke.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Punat
Rent-A-Car - PunatIzleti/Ekskurzije - Punat

Drugi gradovi Krk