Destinacije :: Istra ::

Pula je najveći grad Istarske županije, leži u jugozapadnom delu Istraskog poluostrva, u zalivu Jadranskog mora, smeštena na 30km od Rovinja. Poznata je po svojoj blagoj klimi, mirnom moru i netaknutoj prirodi. Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma, a ujedno je i tranzitna luka.

Pula je administrativni centar Istre još od rimskog doba. Najraniji zapisi trajnog naseljavanja na područja grada Pule datiraju iz X veka pre nove ere. Pula je dobro organizovan grad, pa ćete ovde naći turističke agencije koje će vam dati najbolje predloge za obilazak znamenitosti. Bilo da se odlučite da iznajmite automobil ili bicikl, spremite se za dugu i interesantnu vožnju kroz ovaj kraj.

Turistički aktivna, Pula ima tokom godine šarenoliku lepezu kulturno-umetničkog programa koja zadovoljava sve ukuse, od Pulskog Filmskog festivala do koncerata prestižnih svetski poznatih muzičara. U Puli ćete naći i bioskop, pozorište, brojne izložbe, biblioteku, razne društvene centre kao i prodavnice krzna, parfimerije, renomirane sportske prodavnice i drugo.

Posebno zdanje koje treba napomenuti je Pulski amfiteatar – Arena, građevina od koje se započinje i završava svaki obilazak grada. Bogatu ponudu, istorijski bitnih i lepih objekata u Puli, čine između ostalog i brojne crkve, hramovi i muzeji.

Gastronomija grada Pule

Bogata istorija ostavila je trag i jak uticaj i u gastronomiji ovog kraja. Delove kuhinja Italije, Austrije i Mađarske osetite svojim čulima, dok u brojnim restoranima probate riblje i druge specijalitete. Kao predjelo probajte istarski pršut, posle pređite na tradicionalno gustu supu, pa na testeninu sa jedinstvenim umakom. Vegetarijanci nisu zaboravljeni, naprotiv, akcentovani su tako da će gurmani raznih sfera zadovoljiti svoje apetite. Celu priču zalijte istarskim vinom, koje je poslednjih godina preuzelo primat u proizvodnji kvalitetnih vina. U pulskim restoranima ponudiće vas i tartufima koje su ovde vrhunac gastronomije.

Noćni život u Puli

Noćni život u Puli je aktivan. Postoje klubovi i diskoteke koje imaju nedeljne programe i svako veče je veče za dobar provod. Za dnevne aktivnosti birajte između windsurfinga, košarke i tenisa, jedrenja, golfa, joge, jahanja, ronjenja, kartinga, fitnesa. Tu je i kazino, kao i dobar broj radnji sa suvenirima.

Ako se ne pronalazite u pomenutoj priči, tu su kafići, ali parkovi širom Pule. Nisu svi parkovi nastali istovremeno, pa je zato različit i njihov stil. Jedni su pravilnog oblika s biljkama šišanim u raznim geometrijskim oblicima, a drugi ležerniji i po koncepciji i po biljnim vrstama koje sadrže.

Pulske plaže

Pulske plaže čine konstantan niz uređenih kupališta. Odlično razuđena pulska obala mesto je brojnih plaža od kojih su neke lako dostupne i nalaze se obično blizu turističkih objekata, dok je za pristup nekim drugim potrebno malo više avanturističkih sklonosti kroz mediteransko rastinje. Na nekim plažama stene koje vire iz mora predstavljaju podlogu za skokove u vodu.

Plaža Valkane

Plaža Valkane je delom šljunkovita, a delom betonirana, pogodna je za decu zbog lakog ulaska u more, a ujedno je prilagođena i osobama sa invaliditetom. Pored nje se nalazi sportski centar.

Plaža Histria

Plaža Histria je šljunkovita i ima postepen ulaz u more. Ovde je moguće iznajmiti raznu opremu za zabavu na moru.

Plaža Stoja

Plaža Stoja je šljunkovita plaža sa blagim ulazom u more. Iznad nje je turističko kamp naselje u sklopu kojeg postoje mini golf tereni, tereni za basket, fudbal, nekoliko prodavnica i radnji, kao i menjačnica.

Plaža Havajsko

Plaža Havajsko je šljunkovita, a karakterišu je i stene koje se koriste za skokove u vodu. Poznata je i po svojim visokim talasima i veoma je popularna je među mladima. 

Plaža Ambrela

Plaža Ambrela je šljunkovita plaža i nosilac Plave zastave za čistoću i sadržaje koje nudi. Važi za jednu od najpopularnijih pulskih plaža, verovatno zbog plićaka, koji omogućuje blagi ulazak u vodu i kamenih oblutaka na obali. Gotovo uvek je krcata brojnim turistima.

Plaža Galebove stene

Plažu Galebove stene krase upravo brojne stene koje strče iz mora, savršene za skokove u vodu, koje pružaju dovoljno zabave i adrenalina ljubiteljima ove vrste sporta.

Plaža kod Svetionika

Plaža kod Svetionika je dosta popularna plaža, kojoj se može prići sa dve strane. Kroz plićak, s jedne ili sa strane stena, s druge. Zanimljivost plaže je mali greben popularno nazvan “Jabuka“ na kojem u jednom trenutku može boraviti ne više od troje ljudi.

Mesta pokraj Pule

Mesta pored Pule koja su vredna pažnje su Brijuni, grupa od 14 ostrvca koja su ujedno i nacionalni park. Na 6km od Pule nalazi se Banjole, malo ribarsko mesto sa prirodo zaštićenom lukom. Još jedno mesto sličnog karaktera je i Fažana koja će vas svojim blagim brdima, vinogradima i maslinjacima očarati. Do svih pomenutih mesta postoje organizovane turističke ture sa vodičima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Pula
Rent-A-Car - PulaIzleti/Ekskurzije - Pula

Drugi gradovi Istra