Destinacije :: Zadarska regija ::

Pridraga je malo dalmatinsko letovalište, izuzetno popularno među turistima zbog svoje lepe plaže i raskošne prirode koja ga okružuje. Udaljena je 35 kilometra istočno od Zadra i 5 kilometara od Novigrada, na malom poluostrvu koje razdvaja Novigradsko i Karinsko more.

Ovo naselje većim svojim delom smešteno je na obali Karinskog mora, a njegove uske uličice oduševljavaju već na prvi pogled. Fasade gusto zbijenih zgrada donose pravi utisak mediteranskog mesta, prošaranog zelenilom i ukrašenog cvećem. Čitavom obalom Pridrage pruža se magistralni put, ispod koga se uredno ljuljuškaju čamci, brodići i jedrilice, a uski kanal deli gradić od naspramne, zelene šumovite obale. Meštani Pridrage većinom na posao idu u Zadar, a ova dva mesta odlično su povezana redovnim linijama autobuskog prevoza.

Nekoliko prodavnica i dućana nalazi se u ovim uskim uličicama Pridrage, kao i nekoliko odličnih restorana i kafića, a za veliku nedeljnu nabavku uglavnom se ide u obližnji Benkovac, gde ima velikih supermarketa.

Crkva Svetog Martina

Svakako pravi simbol Pridrage i njeno najveće kulturno-istorijsko bogatstvo je prekrasna župna crkva posvećena Svetom Martinu. Datirana je u V ili VI vek, i sastoji se od glavnog broda i tri aspide, sa krstom upisanim u osnovu.

Šestolisna Crkva

Prava atrakcija je i Šestolisna Crkva, koja se nalazi na lokalitetu Manastirine, poznatom i pod imenom Mijovilovac. Ova crkva arheološki je istražena, i pripada grupi od svega nekoliko šestolisnih dalmatinskih crkava, te predstavlja pravi kuriozitet. Ovakve crkve možete videti i u Zadru, Kašiću, Škabrnji, Trogiru, Splitu i Brnazim, kao i u selu Rogačići u Bosni i Hercegovini. Smatraju se jedinstvenim građevinskim tipom predromaničke sakralne arhitekture tokom ranog srednjeg veka.

Pridraga izlazi na dva mora

Prema poslednjem popisu, Pridraga broji oko 1470 stanovnika, koji se danas uglavnom bave turizmom, a okosnicu ponude čine veoma prijatna mediteranska klima, privlačna i čista obala, a ponajviše to što Pridraga izlazi na dva mora koja se spajaju na severu ovog mesta.

Karinsko i Novigradsko more povezuje kanal Vozarica, a što zbog svoje veličine, što zbog izolovanosti i ruralnosti okoline, očuvana su od nagle urbanzacije i mana masovnog turizma. Dubina mora ovde ne spušta se dalje od 9 ili 10 metara, te je lepa, razuđena obala plitka i lepog postepenog pada, a kao pravi ukras tu je ostrvo Školj, čiji su najčešći posetioci mali rakovi, krabe i galebovi.

Na ovoj obali nalazi se i nekoliko bogatih izvora slatke, pitke vode, koju lokalno stanovništvo od pamtiveka koristi za piće, a jedna od obala bogata je i lekovitim crnim blatom koje se sve češće koristi u tretmanima lepote i zdravlja. Sve to zaokružuju i dopunjuju predivne, borove šume, i sedimentne, pločaste stene koje su prava destinacija za rekreativce, sportiste i ljubitelje prirode.

Uz bogat kulturni program, u letovalištu Pridraga svake godine se održava i sve veći broj sportskih manifestacija i folklornih ili muzičkih događaja. Većinu „turista“ ovde čine sami Pridražani koji se svake godine vraćaju sa svojih poslova da uživaju u prekrasnom vazduhu, suncu i moru Dalmacije.

Pridraga ima dve svoje plaže

Svakako, u osnovi svakog rajskog letovanja nalaze se plaže, a Pridraga ih ima dve: Vrulje i Bukvu.

Plaža Vrulje

Plaža Vrulje se nalazi na severnoj obali i veoma je popularna i prepuna kupača tokom čitave sezone. Obala je ovde šljunkovita, a krasi je izvanredno čisto more prekrasnih boja, dok je mestimično i u hladu, mada se borova šuma ne spušta čitavom njenom dužinom do obale.

Plaža nije organizovana te ovde nećete naći ni kafiće, ni ležaljke, ali je zaista idealna za porodice sa decom zbog relativno uske obale, mirnog zaleđa bez gustog saobraćaja i lepog, dugog plićaka. Za dan proveden na ovoj plaži voda, suncobran i dobra krema za sunčanje su neophodni rekviziti. Oko ove plaže razvilo se pravo vikend naselje, pa možete pronaći i smeštaj veoma blizu nje, mada će vam odavde do restorana i kafića trebati desetak minuta šetnje.

Plaža Bukva

Plaža Bukva je locirana na obali Karinskog mora, veoma je dugačka i njen teren se menja kako idete duž mora, pa ovde možete naići i na pesak i na kamenčiće, travu ili stenovite delove.

Iako je malo izdvojena iz samog mesta, u blizini se nalazi nekoliko restorana i kafića u kojima možete potražiti ukusne dalmatinske specijalitete, vina ili osveženje po svojoj meri. Prirodan hlad u senci borovih stabala krasi ovu plažu gotovo celom dužinom, pa je ona pravo mesto za celodnevno uživanje, jer se možete skloniti sa najjačeg sunca i pripeke.

Pridraga je pravi izbor za ležeran, opušten odmor proveden u krugu porodice

Pridraga je izuzetno mirno i tiho letovalište, te je pravi izbor za ležeran, opušten odmor proveden u krugu porodice, sa mališanima ili prijateljima, a prave mogućnosti za izlete i sadržajan odmor otvaraju se ukoliko na odmor krenete sopstvenim prevozom.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Pridraga
Rent-A-Car - PridragaIzleti/Ekskurzije - Pridraga

Drugi gradovi Zadarska regija