Destinacije :: Ostrvo Ugljan ::

Preko je jedno od najpoznatijih mesta na slikovitom ostrvu Ugljan, koje pripada zadarskom arhipelagu, i kao što mu i samo ime kaže, nalazi se preko puta ovog čuvenog grada. Ovaj gradić je ujedno i administrativno sedište ostrva.

Karakteriše ga tipična dalmatinska arhitektura sa mnoštvom uskih uličica i kamenih kuća u mediteranskom stilu, kao i veliki broj starih letnjikovaca nekadašnjih bogatih porodica. Tu je i dugačko šetalište pored mora gde se, pored obaveznih suvenirnica i prodavničica nalaze i brojni restorani, barovi i kafići, u kojima gosti mogu, kako utoliti glad i žeđ, tako i svoju radoznalost u pogledu ukusa izuzetnih ugljanskih kulinarskih specijaliteta.

Ipak, nikako ne treba smetnuti s uma da je ovo mesto prilično obdareno raznovrsnim mediteranskim zelenilom i cvećem, te okruženo zelenim brdima pogodnim za šetnju, i vožnju bicikla, razgledanje i uživanje u fantastičnim pejzažima i lepim vidikovcima. Upravo zbog toga ga neki nazivaju i zelenim ostrvom. Pokriven je gustom makijom, borovima, maslinama, smokvama, vinovom lozom i raznim drugim rastinjem.

Marina letovališta Preko

Marina koja se nalazi u ovom mestu, veoma je lepo uređena i održavana, i pored toga što predstavlja zgodno mesto da vlasnici ostave svoje brodiće, barke i jahtice, poslužiće kao odlično mesto za šetnju, ispijanje pića u nekom od obližnjih kafića, ili kao odlična pozadina za fotografije koje će jednog dana predstavljati neprocenjivu uspomenu.

Tvrđava Sv. Mihovil

Preko je najbliže polazište na izlet na tvrđavu Sv. Mihovil, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 265m, na istoimenom brdu, i do koga vodi 3km dugačak asfaltni put. Tvrđavu su tokom XIII veka podigli Mlečani, u venecijanskom stilu, a sa nje se pruža spektakularan pogled na više od 200 ostrva zadarskog arhipelaga, kao i na Nacionalni park Kornati.

Ostrvo Galevac

Još jedno od zanimljivih znamenitosti Preka je i, samo 80 metara udaljeno, idilično ostrvo Galevac, poznato i pod imenom Školjić, prekriveno bujnom vegetacijom. Pošumljavanje ostrvca počelo je krajem XIX veka i danas ga uglavnom krasi bogata i gusta borova šuma. Na sredini se nalazi franjevački manastir i crkvica Sv. Pavla iz XV veka. U manastiru živi trojica monaha. Ovo ostrvce je oaza lepote i mira na čijim se prirodnim plažama može uživati u gotovo savršenom odmoru. Blizu trajektnog pristaništa, nalazi se mala romanička crkva iz XI veka – Sv. Jovan Krstitelj.

Plaže u blizini letovališta Preko

Stenovite i peščane plaže smeštene u brojnim prirodnim uvalama, čisto i prozirno more, gde je, pored plivanja moguće i jedrenje, surfovanje, skijanje i ronjenje, samo su neki od razloga za posetu i boravak u ovom divnom gradiću.

Plaža Jaz (Glavna gradska plaža)

Plaža Jaz je glavna, gradska plaža u mestu Preko i na njoj se ponosno viori Plava zastavica, simbol kristalno tirkiznog mora i prijatnog okruženja. Peščana je i posebno pogodna za decu i mlade budući da se na njoj nalazi dečje igralište, kao i teren za odbojku na pesku. No, ova plaža je uređena i za osobe sa invaliditetom. Takođe, kraj nje se nalaze brojni ugostiteljski objekti u kojima se posetioci mogu okrepiti, uživati u osvežavajućim pićima i prijatnoj muzici.

Betonske plaže

Za ljubitelje betoniranih plaža, u obližnjem mestašcu Poljana postoje čak dve takve plaže. Ime jedne je Centrala, a druga se nalazi u blizini crkvice Sv. Petra.

Plaža Kostanj

I plaže u obližnjem mestu Kali, najvećem na celom ostrvu su izuzetne lepote. Ima ih za svačiji ukus. Gosti samo treba da izaberu da li žele uređenu i urbanu, punu ljudi i šarenila ili osamljenu plažu, sa netaknutom prirodom. Jedna od osamljenih, plaža koju okružuje izuzetno mediteransko rastinje je i peščana plaža Kostanj, malo dalje od Preka, u blizini mesta Kukuljica.

Ulaz u more je postepen, a voda plitka, tako da je pogodna za decu i neplivače. U njenoj pozadini se nalazi predivna i gusta borova šuma koja će posetiocima tokom vrućih mjeseci pružiti više nego neophodnu hladovinu. Kostanj je idealna plaža za one koji žele da se odmore daleko od velikih gužvi. Jedino o čemu valja voditi računa je to da treba poneti dovoljno hrane i pića budući da u blizini plaže nema nikakvih sadržaja.

Plaža Sabuša

Još jedna fantastična plaža u blizini Kukuljice je Sabuša. Ovo je betonirana plaža i pogodna za sunčanje i šetnje. Nalazi se u bliskom zagrljaju okolnih borova i ostalog mediteranskog rastinja, u koje se u svakom trenutku gosti mogu povući ukoliko postane prevruće. Sabuša je, kada se uđe u more, peščana i vrlo plitka, pa je zato savršena za decu i neplivače. Na plaži se nalazi i teren za odbojku.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Preko
Rent-A-Car - PrekoIzleti/Ekskurzije - Preko
Drugi gradovi Ostrvo Ugljan