Destinacije :: Istra ::

Kada bismo dobili zadatak da samo jedan grad izdvojimo iz bogate ponude različitih turističkih odredišta na hrvatskom primorju, kao primer uravnoteženosti između prelepog prirodnog okruženja, lepote i čistoće mora, s jedne i arhitektonskih bisera, uživanju koje posetioci osećaju prilikom lutanja uličicama nekog grada i kulturno istorijskog značaja njegovih znamenitosti, onda bi to mesto, iako bi odabir, svakako bio težak zadatak, moralo da pripadne Poreču.

Ovaj gradić neobično duge istorije svojim šarmom i raznolikošću turističke ponude opravdava reputaciju jednog od najpopularnijih i najtraženijih mesta za letovanje na čitavom Jadranu.

Nalazi se na zapadnoj obali poluostrva Istra. Njegova obala je razuđena i prostire se dužinom od 37km i to počev od doline reke Mirne, na severu, do dubokog Limskog kanala na jugu. Turistički centri Poreča su Lanterna, Červar-Porat, Ulika, Materada, Špadići, Brulo, Plava Laguna, Zelena Laguna i Bijela Uvala.

Kratka istorija Poreča

Poluostrvo Istra je, najverovatnije, bilo naseljeno još u Neolitu. Stanovnici koji su među prvima naseljavali Poreč su, sudeći prema arheološkim ostacima, bili ilirsko pleme, Histri, i naseljavali su područje u okolini današnjeg Poreča, iskoristivši prirodnu zaštitu od koje je zavisila izgradnja luke. Ovo naselje, sa lukom, spominju još grčki istoričari i geografi iz VI i IV veka pre nove ere.

Tokom II veka pre nove ere, uz tu prirodnu luku izgrađeno je rimsko naselje koje se razvilo u vojnno utvrđenje, međutim, zbog svojih karakteristika, i pre dolaska Cezara na vlast, Poreč je bio prizat kao grad. Prvog biskupa imao je još od vremena progona Hrišćana u III veku. Najpoznatiji među njima bio je prvi porečki biskup Mavar, koji je zbog svoje vere stradao mučeničkom smrću, čime je zaslužio da bude proglašen svecem i zaštitnikom grada.

Eufrazijeva bazilika, koja danas važi za najvažniju znamenitost grada Poreča, izgrađena je u VI veku na mestu prvobitne ranohrišćanske katedrale, sagrađene, pak u IV, na mestu gde je prvi biskup, Mavar, podneo svoje mučeništvo. Grad, međutim, još uvek čuva svoje sećanje na Rimljane, u ostacima prvobitnih obrisa grada, nazivima ulica, Cardo Maximus i Decumanus, koje su zadržale svoje prvobitno ime, i koje vode do glavnog trga, odnosno foruma Marafor, koji još uvek krase ruševine hramova posvećenih bogovima Marsu i Neptunu.

Početkom VII veka grad naseljavaju Sloveni. Kao što je to često bila sudbina mnogih mesta i gradova, i Poreč je mnogo puta menjao svoje vlasti i vladare. Najduže je bio pod vlašću Mletačke Republike, koja ostavlja značajan trag na izgled grada, budući da su Mlečani sazidali divne palate, zatim očuvane kopnene kule i zidine.

Eufrazijeva bazilika (VI vek)

Eufrazijeva bazilika je izgrađena sredinom VI veka, za vreme vladavine biskupa Eufrazija i cara Justiniana I. Da kompleks ovog svetilišta, koji sačinjavaju biskupija, mozaici, zvonik, oslikane zidne površine i mozaici – prava umetnička dela, predstavlja i svetski značajan istorijski spomenik, potvrdio je i UNESCO, 1997. godine kada ga je uvrstio u svetsku kulturnu baštinu.

Turisti ovaj kompleks mogu posetiti svakodnevno osim za vreme održavanja misa i praznika. Takođe, moguće je popeti se i na sam zvonik crkve, odakle se pruža predivan pogled na ceo Poreč. U okviru bazilike se tokom letnjeg perioda održavaju koncerti klasične muzike, koji u sklopu sa predivnim, donekle svetim okruženjem, predstavljaju zaista nesvakidašnji doživljaj.

Muzej u Poreču (Zavičajni muzej Poreštine)

Muzej u Poreču ili Zavičajni muzej Poreštine, najstarija je muzejska institucija na Istri, osnovana 1884. godine. Smešten je u jezgru starog grada, u baroknoj palati Sinčić. Glavni zadatak muzeja je sakupljanje, čuvanje, istraživanje civilizacijskih i kulturnih dobara Poreča i u njemu je moguće pronaći arheloške i istorijske dokumente i razne romaničke spomenike. U originalnom baroknom salonu možete videti ručne radove iz ondašnjeg doba.

Romanička kuća

Na raskrsnici između ulice Decumanus i trga Marafor postoji jedna neobična kuća, koja kao da ne pripada ovom vremenu. U stvari to je i tačno. Ovo je Romanička kuća, zdanje sagrađeno tokom XIII veka, prepoznatljivo po stepenicama koje se nalaze spolja, romaničkoj bifori i drvenom balkonu.

Gotička kuća

U istoj ulici nalazi se i gotička kuća, sagrađena 1473. godine u stilu cvetne gotike. Tokom tog dela svoje istorije, Poreč su nastanjivale mnoge bogate porodice koje nisu žalile sredstva za gradnju, tada modernih kuća, tako da one danas predstavljaju svojevrstan ukras ovog grada.

Istarska sabornica

Istarska sabornica je prevashodno bila gotička, franjevačka crkva, sagrađena tokom XIII veka. Nalazi se između parka Jurja Dobrile i Laginjine obale. Njen enterijer zadobija barokna stilska obeležja tokom XVIII veka, od kojih se izdvaja štukatura na plafonu sa iluzionističkim freskama u medaljonima.

U ovoj je zgradi tokom prošlog veka zasedao istarski sabor, a i dan danas se ovde održavaju svečane sednice županijske skupštine, te saborna manifestacija pod nazivom „Naš kanat je lip,“ i likovna izložba „Annale.“ Nedavno su u okolini ove zgrade otkriveni ranohrišćanski podni mozaici koji su najveroavatnije bili deo crkve Sv. Apostola Tome.

Prirodne lepote u blizini Poreča

Okolinu Poreča karakteriše blaga mediteranska klima, plodno tlo i bujna vegetacija koja će turistima pored znamenitosti i lepota samog grada omogućiti i uživanje u čistom vazduhu, zelenilu, a naravno i blagodatima mora.

Pećina (Jama) Baredine

Međutim, postoji još jedna znamenitost, posebna na ovim prostorima, a to je Pećina (Jama) Baredine. Ova pećina se nalazi na 6km udaljenosti od Poreča, u blizini Nove Vasi i turistima je dostupna, do dubine od 60 metara, uz prisustvo stručnog vodiča. Kao speleološki objekat bogat visećim stalaktitima, izraslim stalagmitima i sigastim stubovima, podzemnim dvoranama i vodom zahvaljujući kojoj ovu pećinu, pored ostalih primeraka pećinske faune nastanjuje i veoma retka vrsta – čovječja ribica, predstavlja pravi prirodni geomorfološki fenomen.

Markova i Pincinova jama

Pored ove, na području Poreča postoji i pećina Markova jama, koja, nažalost, turistima nije dostupna, i Pincinova jama, koja takođe predstavlja stanište čovečje ribice, ali kojoj posete takođe nisu moguće.

Akvarijum u Poreču

Akvarijum u Poreču je još jedna nezaobilazna turistička atrakcija značajna zbog toga što se u 24 akvarijuma nalazi 70 različitih vrsta riba, rakova i drugih organizama koji nastanjuju Jadransko more. Akvarijum je smešten u starogradskom jezgru i u njegovom sklopu nalazi se i suvenirnica.

Porečke plaže

Svaki od 37 kilometara prostranih porečkih plaža zadovoljiće i najizbirljiviji ukus. Posetioci će imati priliku da uživaju u blagodatima lekovitog plavog Jadrana, miru, tišini, pa i slobodi koju omogućava nudizam, zatim u mirisu i lepoti okolnih borova i čaroliji koja je neminovni začin ovakvim kombinacijama.

Mnoge od ovih plaža nose prestižnu plavu zastavicu koja simbolizuje vrhunski kvalitet, kako vode, tako i okoline. Mnoge od ovih plaža takođe nude brojne sadržaje, od barova, kafića i restorana, preko raznih sportova na vodi, mnogih vidova rekreacije i drugih.

Gradska plaža

Gradska plaža je šljunkovita, i svoje mesto je pronašla u samom centru i proteže se od Marine Poreč sve do turističkog naselja Brulo. Spada u jednu od popularnijih plaža u Poreču. Ovde je pristup omogućen i osobama sa invaliditetom. Opremljena je tuševima, a ležaljke i suncobrani su dostupni za iznajmljivanje. U blizini plaže ima veliki izbor restorana i kafića.

Plaža Brulo

Plaža Brulo nalazi se u istoimenom turističkom naselju. Delimično je šljunkovita, a delimično stenovita, zaklonjena malim zalivom i okružena borovima koji omogućavaju prirodni hlad. Na plaži se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, a u blizini se nalazi sportski centar sa značajnom ponudom sportova, te akvapark. U neposrednoj blizini postoji veliki broj ugostiteljskih objekata, tako da turisti mogu biti potpuno bezbrižni i sasvim se prepustiti uživanju.

Plaža Borik

Plaža Borik je idealna za porodice sa decom, budući da je gostima na raspolaganju, pored teniskog terena, peščanog terena za odbojku i terena za mini golf, takođe i igralište za decu i animacioni klub.

Gosti ovde mogu uživati u istarskim specijalitetima ili osvežavajućim pićima u nekom od mnogobrojnih ugostiteljskih objekata koji se nalaze u blizini, a na samoj plaži se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani. Oni možda i nisu potrebni, budući da je plaža okružena borovom šumom koja pruža duboki hlad, više nego prijatan tokom vrelih letnjih dana. Ova plaža svoje mesto je našla na severnoj strani grada i sa nje se pruža fascinantan pogled na staro gradsko jezgro.

Plaža Oliva

Plaža Oliva je divna šljunkovita plaža, u blizini hotela Fortuna, na ostrvcu Sv. Nikola, odmah preko puta samog grada. Sa obale do ostrvca plovidba brodićem traje svega 5 minuta, a plažu krasi Plava zastava. Prilaz moru je pristupačan, tako da je pogodna za decu i osobe u starijem životnom dobu. Deo plaže je zaklonjen od sunca bogatim hrastovim i borovim krošnjama. Pored ove, na ostrvu se nalaze i brojne druge plažice i uvalice, od kojih na nekima mogu uživati i nudisti.

Plaža Bellevue

Plaža Bellevue se nalazi u sklopu hotelskog naselja, a duga je oko 250 metara. Predstavlja deo poteza pod imenom Plava Laguna koji je do Poreča udaljen 5 kilometara. Do plaže vodi uređeno šetalište, kamena je i ulazak u more je uređen. Opremljena je tuševima i kabinama za presvlačenje, a postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. U okolini plaže ima mnogo ugostiteljskih objekata koji će zadovoljiti svačiji ukus i potrebe, a tu su i brojne prodavnice.

Plaža Crnika

Plaža Crnika svoje mesto je našla u okrilju autokampa Laterna, na 13km severno od Poreča. Laterna je najveći kamp u Hrvatskoj sa kapacitetom od 9.000 osoba. Plaža je dugačka 300 metara i naizmenično je pokrivena stenjem i šljunkom. Plava zastavica koju je zaslužila govori više od reči. U sadržaje koje ova plaža nudi spadaju tuševi, kabine za presvlačenje, a moguće je iznajmiti suncobrane i ležaljke. Gostima su takođe na raspolaganju i mnogi drugi sadržaji sportskog, rekreativnog i zabavnog karaktera.

Plaža Lotosi

Plaža Lotosi je šljunkovita, i krasi je bistro i čisto more i naravno, plava zastavica. U sklopu ove plaže nalazi se i akvapark, tako da je ona idealno mesto za odmor i uživanje dece i mladih, a naravno i svih onih koji se tako osećaju. Uz plažu su smešteni restorani, kafići, kao i prodavnice sa hranom i svim potrebnim rekvizitima za ugodan morski odmor.

Festival istorije Giostra

Giostra, festival istorije, koji se održava svakog leta i onima koji ga posete omogućava da se više nego igde drugde užive u davno prošla vremena, posmatrajući viteške borbe, predstave sokolara i žonglera, dame u svilenim odorama i kostimima, uz muziku i poslastice iz XIX veka.

Street art festival

Tokom avgusta meseca na ulicama starogradskog jezgra održava se plesni festival, posvećen upravo ovom gradu, u okviru koga će posetioci imati prilike da posmatraju brojne plesne trupe, njihove fantastične koreografije, kostime i igračko umeće.

Zlatna sopela

Zlatna sopela su susreti folklornih grupa koji se svake godine održava na Trgu slobode i okuplja veliki broj obožavalaca starih narodnih nošnji, muzike i ovih prepoznatljivih grupnih igara.

A u osvežavajućim i probuđujućim zvucima kako klasičnog, tako i modernog džeza ljubitelji ovog žanra, a i muzike uopšte, moći će da uživaju ni manje ni više nego svake srede tokom leta i to u Lapidarijumu porečkog Zavičajnog muzeja koji se nalazi u starom gradu.

Lokacija na mapi

 

Smeštaji - Poreč
Rent-A-Car - PorečIzleti/Ekskurzije - Poreč

Drugi gradovi Istra